Διακριτικές αποστάσεις από τα θέματα του παρελθόντος, τα οποία δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένα σοβαρός και υγιής δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ελλάδας, έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το προσεχές διάστημα μολονότι ο ίδιος δεν παραγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργούν η πόλωση και ο διχασμός στη χώρα. «Ηταν και παραμένει ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ζητήματα διαφθοράς αντί να ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του μέλλοντος. Οπότε πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα κακοήθη και ρυπαρή καμπάνια. Δεν νομίζω να υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι όταν εκτοξεύεται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις» επισήμανε.
Τόνισε, επίσης, ότι κατά την άποψή του «θα υπάρξει κόσμος που πραγματικά θέλει να μας δει να προσπερνάμε αυτό το τοξικό περιβάλλον», ώστε να «μιλήσουμε για το μέλλον, για τις επενδύσεις, για τις δουλειές, για τις δημόσιες υπηρεσίες». Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η πρώτη προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει δουλειές και γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αντί για αυτά, πρόσθεσε, ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους πολίτες και δίχασε τη χώρα αντί να την ενώνει γύρω από έναν κοινό στόχο.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος επειδή, όπως είπε, βλέπει να συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, όπως το γεγονός ότι οι πολίτες πιστεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα θα προχωρήσει η χώρα και ότι περιμένουν από τους πολιτικούς να τους πουν την αλήθεια. «Υπάρχει συνεπώς ένα κοινωνικό ρεύμα που προσεγγίζει τις απόψεις μας» παρατήρησε και γι’ αυτό στις εκλογές θα ζητήσει μια «πολύ καθαρή πολιτική εντολή για αλλαγές».
Το τοξικό πολιτικό περιβάλλον όμως είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την Πέμπτη έχει οριστεί να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση δεύτερης προανακριτικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες των Π. Κουρουμπλή, Αν. Ξανθού και Π. Πολάκη.
Ηδη η ΝΔ ζει με τα απόνερα της διαφοροποίησης του Μάριου Σαλμά, ο οποίος δεν υπέγραψε την πρόταση του κόμματος του για Προανακριτική και βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή. Προς το παρόν ο συναγερμός έληξε, ωστόσο η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν πρόκειται να καταλαγιάσει καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι ο επόμενος φάκελος που θα ανοίξει θα αφορά τα δάνεια των κομμάτων, δηλαδή την περίοδο Καραμανλή. Η διαχείριση του Κώστα Καραμανλή είναι πάντα ένα ευαίσθητο θέμα για το εσωτερικό του κόμματος, παρότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει χάσει ισχυρά ερείσματα με τη στάση που κράτησε την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα. Αν τελικά ανοίξει η συζήτηση, η ΝΔ ετοιμάζεται να αντιτάξει ότι ακολουθούσε τη συνηθισμένη πρακτική της εποχής και ότι επί Μητσοτάκη οι δαπάνες του κόμματος μειώθηκαν από 8,5 σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει την ομάδα του να σκορπίσει πριν από τη μεγάλη μάχη. Το παράπονο των βουλευτών του ήταν ότι δεν τον έβλεπαν όσο συχνά θα ήθελαν. Το προηγούμενο διάστημα τους συνάντησε σχεδόν όλους και την εβδομάδα που πέρασε έκανε δύο προσυσκέψεις στη Βουλή με τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας για το νομοσχέδιο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Υγείας και Εμπορίου για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Οι βουλευτές της ΝΔ είδαν με ικανοποίηση τον πρόεδρό τους να αλλάζει τη θέση του και να ψηφίζει «ναι» επί της αρχής στο πρώτο νομοσχέδιο και με ανακούφιση, λόγω των φιλελεύθερων απόψεών του, να απορρίπτει το δεύτερο θεωρώντας το προκάλυμμα προκειμένου να αποποινικοποιηθεί συνολικά η χρήση της κάνναβης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ