Στην Βουλή βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου για να διατυπώσει άποψη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την κάνναβη. Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε ως αρμόδιος να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Τον είχε προτείνει ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός με το επιχείρημα ότι «είναι πρώην πρωθυπουργός και επιτρέπεται η πρόσκληση προσωπικοτήτων, επιφανών ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να μας πουν πράγματα που θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμα». Ο κ. Παπανδρέου δεν περιορίστηκε ωστόσο στην φαρμακευτική κάνναβη αλλά επανέλαβε την πρότασή του για αποποινικοποίηση της κάνναβης γενικώς αλλά για ιδία χρήση.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Βουλή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που είχαν ένα ενδιαφέρον «πηγαδάκι» με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και την υπόθεση Novartis διατυπώνοντας αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Παρουσία των βουλευτών του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σκάνδαλο εστιάζοντας στην περίοδο που κυβέρνησε η ΝΔ (2004-2009) για να πει ότι τότε το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης εκτοξεύθηκε: «τα φαινόμενα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση» είπε μάλιστα αποδίδοντας «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» για την εξέλιξη αυτή στον κ. Καραμανλή. Πιο φειδωλός εμφανίστηκε όσον αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην επίμαχη δικογραφία βάσει των ανώνυμων καταγγελιών που περιλαμβάνει. Και μίλησε για «κλίμα λάσπης» υποστηρίζοντας ότι πριν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για την βασιμότητα των κατηγοριών αλλά και για την ουσία της υπόθεσης το τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Καστανίδη.

«Είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο αλλά δεν ξέρω ποια είναι η διάσταση του. Όμως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να λασπολογήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε πως «θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η σύσταση του συμβουλίου και αν είχε γίνει θα ξέραμε αν υπήρχαν στοιχεία προκειμένου να πάμε σε προανακριτική».

«Εγώ δεν είμαι δικαστής, αν υπάρχουν καταγγελίες και υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία ρωτάνε πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία», είπε. Ενώ συμπλήρωσε: «Το λάθος όλης αυτής της υπόθεσης είναι πως αν στην χώρα μας απλώς θέλουμε για πολιτικούς λόγους να χτυπάμε ο ένας τον άλλον και να λασπώνουμε ο ένας τον άλλον θα χάσουμε την ουσία, δηλαδή να φτιάξουμε ένα κράτος που επιτέλους αυτά τα φαινόμενα θα τα σταματήσει. Το να κόψουμε το κεφάλι των αντιπάλων μας δεν αλλάζει το σύστημα, μπορούμε να έχουμε την βούληση να χτυπηθούν όλα αυτά τα συμφέροντα; Αυτό θέλω εγώ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο Σκοπιανό, επιρρίπτοντας και για το θέμα αυτό ευθύνες στον Κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «το 2008 ο Κώστας Καραμανλής μαζί με εμένα και τους άλλους αρχηγούς είχαμε σχεδιάσει την κόκκινη εθνική γραμμή για την σύνθετη ονομασία και όταν έγινε συζήτηση στη Βουλή εγώ επαίνεσα τον Καραμανλή για την στάση του. Αυτά έλεγε ο Καραμανλής τότε, μην κάνει τώρα πίσω για λόγους ψηφοθηρικούς».

Μάλιστα είπε ότι είχε χειριστεί το θέμα και ως υπουργός εξωτερικών και ως πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την ονομασία «Γκόρνα Ματσεντόνια». «Όμως στην συνέχεια υπήρξε ο εμφύλιος με τους αλβανούς στα Σκόπια και έτσι το θέμα πάγωσε», πρόσθεσε, για να παρατηρήσει: «Εάν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια πρέπει να το αξιοποιήσουμε». Για τα συλλαλητήρια είπε ότι κατανοεί όσους συμμετείχαν αλλά θεωρεί ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λύσης». «Δεν γίνεται να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία, πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικά τα διλήμματα μπροστά μας. Άλλο το ιδεατό άλλο το εφικτό», είπε και υπογράμμισε: «Ή μένουμε με το προσωρινό όνομα FYROM που σιγά-σιγά θα χαθεί και αυτό και θα μείνει το σκέτο Μακεδονία, ή πρέπει να επιλέξουμε μία σύνθετη ονομασία η οποία θα διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το θέμα του μεγαλοϊδεατισμού τα σύμβολα κλπ.».

Ρωτήθηκε όμως και για τον άλλοτε συνεργάτη του και νυν υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και είπε: «Θεωρώ ότι είχα συνεργάτες που είχαν μια ευρεία αντίληψη και στρατηγική σκέψη και ήταν από διάφορους τομείς και χώρους. Ο Νίκος έχει ένα καλό μυαλό, δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών».

Όσον αφορά την παρέμβασή του στην επιτροπή για την φαρμακευτική κάνναβη, είπε ότι έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα ως μέλος της διεθνούς επιτροπής για τα ναρκωτικά στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων πρώην πρόεδροι κρατών κλπ. Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης καθώς όπως υποστήριξε οι πολιτικές καταστολής επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών τείνει να αντικαταστήσει θεσμούς της Δημοκρατίας. «Το νομοσχέδιο μπορεί είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της χώρας», διαπίστωσε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι η σχετική αγορά της Ευρώπης υπολογίζεται να φτάσει από την παραγωγή και πώληση φαρμακευτικής κάνναβης τα 50 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία που έχει ήδη ψηφίσει σχετικούς νόμους έχει έσοδα 10 δισ. ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι στο Κολοράντο των ΗΠΑ που υπάρχει νόμος για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περί τις 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ασθενείς που έκαναν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης ήταν σε ποσοστό 96,8% μη σοβαρές.