Συρόμενος οδηγείται στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι αργοπορίες στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος τον έφεραν εν τέλει προ τετελεσμένων.

Ήδη τρεις θέσεις υφυπουργών, αναπληρωτών και υπουργών είναι κενές, έπειτα από τις αναγκαστικές παραιτήσεις των προσώπων που τις κατείχαν (Παπαδημητρίου, Αντωνοπούλου, Ζουράρις), λόγω ηθικών παραπτωμάτων.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πρωτοφανής, με τον Πρωθυπουργό σε ρόλο παρατηρητή να εξαναγκάζεται είτε να αποδεχθεί παραιτήσεις είτε να τις ζητήσει, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αντιδράσει άμεσα με αντικαταστάσεις προσώπων.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, έχει φέρει συμπτώματα αποσύνθεσης στην κυβέρνηση και όλοι πλέον αναμένουν την αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος εντος των προσεχών ωρών θα κληθεί να κάνει έναν βεβιασμένο ανασχηματισμό, τηρώντας ισορροπίες και αποφεύγοντας φαινόμενα δυσαρέσκειας σε δύο επίπεδα: αφενός σε ό,τι αφορά τους επίδοξους αντικαταστάτες υπουργών οι οποίοι θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου σε ό,τι αφορά την σχέση με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Δεδομένου ότι όλα αυτά συμπίπτουν με τα φαινόμενα καταρράκωσης του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και ότι ειδικώς το ζεύγος Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός έχει να λύσει ένα μάλλον δυσκολότερο γρίφο, από ό,τι παρουσιάζεται.

Κατά μία εκδοχή, περιθώρια ευρύτερων και δομικών αλλαγών δεν υπάρχουν πολλά, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει και μία μακρά περίοδο κυβερνητικής παράλυσης και αδράνειας, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπό αυτήν την έννοια, ένα υπό επεξεργασία σχέδιο θέλει κάποιες θέσεις να πληρούνται με αναβαθμίσεις στελεχών.

Παρά ταύτα όμως, μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών ακούγεται και μία άλλη εκδοχή. Σε αυτήν κυριαρχούν οι επιθυμίες προσώπων να υπουργοποιηθούν ή να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση μία μακρά ή συντομότερη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Και ως γνωστόν, μία υπουργική θέση είναι ένα «δώρο» για όσους διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού αναμένονται τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες και πάντως, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, αυτός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα.