Σε διαδικασία «αναδόμησης» της κυβέρνησής του έχει ήδη εισέλθει ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την καρατόμηση της Ουρανίας (Ράνιας) Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και την παραίτηση τα ξημερώματα της Τρίτης του συζύγου της υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο ανασχηματισμός ανακοινώνεται σήμερα το απόγευμα μετά τις 6:30 και η ορκομωσία (ή διαβεβαίωση) των νέων υπουργών θα γίνει την Πέμπτη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Ο λόγος της επίσπευσης της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού είναι ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει το Forum των Δελφών και την Παρασκευή μιλάει σε αυτό ο Πρωθυπουργός.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, θα διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος, θα συμπληρωθούν τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις (ή καρατομήσεις των Ζουράρη, Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου) και θα προωθηθούν νέα πρόσωπα, πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικά.
Συγκεκριμένα μετά την επιστροφή του από την Τρίπολη το βράδυ της Τρίτης όπου μίλησε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας έκανε ορισμένα τηλεφωνήματα ενώ σε λίγη ώρα όπως αναφέρυν πληροφορίες θα ξεκινήσει την σειρά των τηλεφωνημάτων προς τους νέους και τους προς απομάκρυνηση υπουργούς και υφυπουργούς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει βάση στα στελέχη της γενιάς του.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός πήρε πρώτον στο τηλέφωνο τον κ. Μουζάλα και του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει παράλληλα με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ενώ παραμένει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν: το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης) οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (λόγω του Σκοπιανού, Αλβανικού, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού), Αμυνας Πάνος Καμμένος (λόγω συγκυβέρνησης) Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λόγω του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Εργασίας Εφη Αχτζιόγλου και πιθανότατα Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

To πρωί της Τετάρτης στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορορούσε η πληροφορία ότι στη θέση της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου θα τοποθετηθεί η πρόεδρος του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη ή ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοίμαζε τον ανασχηματισμό για αμέσως μετά το Πάσχα για να αντιμετωπίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά τον κάνει αναγκαστικά τώρα μετά την απόλυση των αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου.

Για το υπουργείο Πολιτισμού στην περίπτωση πουν αποχωρήσει η κυρία Λυδία Κονιόρδου ακούγονται τα ονόματα των Σταύρου Μπένου και Φώτη Κουβέλη

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε ο ανασχηματισμός να μην δημιουργήσει περισσότερα εσωκομματικά προβλήματα απ’ άυτά που καλείται να λύσει με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση, βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο.