Ερωτηματικά για τα ακριβή κίνητρα και την αξιοπιστία ορισμένων καταθέσεων που περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis προκαλεί το περιεχόμενο δικαστικού εγγράφου που συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2017 και αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Το έγγραφο αυτό είναι η μήνυση μιας υπαλλήλου της Novartis που στρέφεται κατά του πρώην διευθυντικού στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας και κεντρικού προσώπου της υπόθεσης Κωνσταντίνου Φρουζή και του οποίου εμφανίζεται ως στενή συνεργάτιδα επί σειρά ετών.

Σωρεία καταγγελιών

Η μήνυση αυτή κατατέθηκε στο πλαίσιο διένεξής της με το πρώην ανώτατο στέλεχος της Novartis, o οποίος της απέδιδε ότι είχε αφαιρέσει περίπου 20.000 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
Στο πολυσέλιδο έγγραφο διατυπώνονται ισχυρισμοί για «σωρεία κακοποιήσεών» της από τον Φρουζή ενώ προχωρεί σε περιγραφές για προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές τους προκειμένου να καταδείξει την «καταπίεσή» της από το διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας. Επικαλούμενη μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα, ότι «το στέλεχος της Novartis την αποκαλούσε «Κοκκινοσκουφίτσα» και την παρενοχλούσε επί σειρά ετών με πολλούς τρόπους»… Ομως αυτό το δικαστικό έγγραφο με τα πολλά προσωπικά και ιδιωτικά στοιχεία πιθανόν αποκτά στην υπόθεση της Novartis μια άλλη διάσταση.
Τα ερωτηματικά προκαλούνται μετά την πιθανολόγηση και τις ενδείξεις (σ.σ.: από πολλούς παράγοντες της υπόθεσης Novartis) ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι η μάρτυρας υπό προστασία με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» που θεωρείται κλειδί στην έρευνα των ελληνικών δικαστικών αρχών.
Η συγκεκριμένη μάρτυρας έχει προχωρήσει σε σειρά αναφορών για χρηματισμούς και άλλες έκνομες ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο κ. Φρουζής. Και ανάμεσα σε αυτά για επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υποστήριξε ότι μετέφερε βαλίτσες με χρήματα. Μάλιστα, από την ανάγνωση της δικογραφίας ανακύπτει ότι η «Αικατερίνη Κελέση» γνώριζε τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες όλων των ραντεβού του κ. Φρουζή με πολιτικά πρόσωπα. Συνδέοντας μάλιστα σχεδόν όλες αυτές τις συναντήσεις με δωροδοκίες, προχωρώντας και σε υπολογισμούς των ποσών που δόθηκαν.
Η «Αικατερίνη Κελέση» θεωρείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς «πυλώνας» για την επιχειρούμενη ανάδειξη χρηματισμών δέκα πολιτικών προσώπων, για τους οποίους έχει συσταθεί και η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Με βασικό ασφαλώς ζητούμενο αν ισχύει ότι η «Αικατερίνη Κελέση» και η μηνύτρια κατά του κ. Φρουζή είναι το ίδιο πρόσωπο –αμφισβητούνται η ειλικρίνεια και η αντικειμενικότητα της κατάθεσής της.
Και αυτό γιατί στη μήνυση της υπαλλήλου αναδεικνύεται ένα μένος για τον πρώην συνεργάτη της. Οπου, εκτός των άλλων, του αποδίδει τον πρόωρο τοκετό του παιδιού της και άλλες ταλαιπωρίες της. Ακόμη, ανάμεσα στα άλλα που η μηνύτρια αποδίδει στον κ. Φρουζή είναι ότι «την πίεζε εξοντωτικά ως προς τα ωράρια και όταν της τηλεφωνούσαν συγγενικά πρόσωπά της, του ζητούσε ειδική άδεια για να τους μιλήσει». Καθώς και ότι «υπήρχε αφόρητη πίεση και υπέρβαση του ωραρίου εργασίας της, ακόμη και τους μήνες της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να γεννήσει πρόωρα το δεύτερο παιδί της, ενώ είχε και μεταγενέστερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα».

Επιπλέον, απέδιδε στον κ. Φρουζή ότι «του άρεσε η πολυτελής ζωή, τα ταξίδια, τα ακριβά αυτοκίνητα και ότι απέφευγε να πληρώνει φόρους, ενώ επικαλείται περίπτωση που το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ζήτησε να της παραχωρήσει εικονικά διαμέρισμά του στον Αγιο Παντελεήμονα. Ακόμη μιλά για συμβάν «αρπαγής από τον κ. Φρουζή του προσωπικού ημερολογίου της».
Οι απορίες ωστόσο που προκαλούνται από τη μήνυση της υπαλλήλου δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της πιθανολογούμενης κατάθεσής της ως «Αικατερίνης Κελέση». Η συγκεκριμένη υπάλληλος, που εξακολουθεί να εργάζεται στη φαρμακευτική εταιρεία, περιγράφει γεγονότα της περιόδου 2009-2015 (οπότε ο κ. Φρουζής αποχώρησε από τη Novartis), αλλά διατυπώνει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς της το καλοκαίρι του 2017. Κι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis με κύριο στόχο το συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας. Επιπλέον καλεί ως μάρτυρα υπεράσπισής της για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της για τη «σκαιά συμπεριφορά» του κ. Φρουζή ένα εν ενεργεία διευθυντικό στέλεχος της Novartis (σ.σ: ιταλικής καταγωγής).

Το FBI και οι έρευνες

Ελληνες και αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο αν η συγκεκριμένη μήνυση προσδιορίζει και την προσπάθεια της φαρμακευτικής εταιρείας να μεταθέσει συνολικά τις ευθύνες της σε «ύποπτες ενέργειες του κ. Φρουζή» και η ίδια να αποστασιοποιηθεί.
Ενδιαφέρον ωστόσο θεωρείται ότι στην εν λόγω μήνυση αναφέρεται σε «λογοδοσία» της (για αγνώστους λόγους) στο σύστημα κατά της διαφθοράς στη Novartis. «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο της μηνύτριας, ο οποίος αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του κ. Φρουζή καταρρίπτονται οι αιτιάσεις της πρώην συναδέλφου του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ