Σε νέα φάση αναμένεται να περάσει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος μετά τις σημερινές (Κυριακή) εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της και πλήθος εσωτερικών προβλημάτων που την είχαν καταστήσει ουσιαστικά ανενεργή το τελευταίο διάστημα.
Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία, καθώς διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος για τη Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση Novartis, με εκπροσώπους του εισαγγελικού κόσμου να αντιμετωπίζουν ευθέως απαξιωτικές κατηγορίες περί σκευωρίας, από κοινού με κυβερνητικά στελέχη, εις βάρος πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης.
Δήλωση με πυρήνα τη δικαστική ανεξαρτησία έκανε μάλιστα η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, επικεφαλής στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποψήφια που συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες εκλογής (και εκ του καταστατικού της Ενωσης που πριμοδοτεί τους αρχαιότερους), λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση, προκειμένου να δώσει το δικό της στίγμα.
«Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διανύει μακρά περίοδο έντασης στη σχέση του με τις δικαστικές ενώσεις, θα παρακολουθήσει προσεκτικά αυτή την αναμέτρηση, καθώς τρέφει προσδοκία για πρόεδρο χαμηλού προφίλ που δεν θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα» εξηγεί πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει.
Την προσοχή έλκουν επίσης ονόματα που κατεβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη, πρόσωπα ιδιαιτέρως αγαπητά στον εισαγγελικό κόσμο, όπως ο Ευάγγελος Μπακέλας, αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος διατηρεί σήμερα και την ιδιότητα του καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Ο κ. Μπακέλας φέρεται, με τα 27 χρόνια της θητείας του στο Σώμα, ότι συγκεντρώνει την προτίμηση πολλών συναδέλφων του, ωθώντας κάποιους σε προγνωστικά περί «θεαματικής παρουσίας» του σε αυτές τις εκλογές.
Αυξημένες πιθανότητες να αναδειχθούν εμφανίζουν ασφαλώς όσοι έχουν ήδη το «πλεονέκτημα» μιας θητείας στο Συμβούλιο της Ενωσης, όπως οι –επίσης εκ Θεσσαλονίκης –Νικόλαος Καλλίδης και Δημήτρης Μητρουλιάς, αμφότεροι αντεισαγγελείς Εφετών, ο Γιάννης Παναγόπουλος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και η Σπυριδούλα Σταυράτη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.
Η συνδικαλιστική παλαίστρα εμφανίζεται ως διαχρονικός πόλος έλξης του Παρασκευά Αδάμη, εισαγγελικού λειτουργού που εκπροσωπεί τη χώρα στη Eurojust στη Χάγη. Ο κ. Αδάμης έχει θέσει υποψηφιότητα για την Εξελεγκτική Επιτροπή (για άλλη θέση έχει κώλυμα), έργο της οποίας είναι κατά κύριο λόγο ο οικονομικός έλεγχος των βιβλίων της Ενωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ