Τον Ιούλιο του 2016 άρχισε να παίζεται στο Netflix η σειρά-φαινόμενο «Stranger Things». Με πρωταγωνιστές πέντε παιδιά και ηθοποιούς άγνωστους, με μοναδική σταρ την ξεχασμένη από τη δεκαετία του ’90 Γουινόνα Ράιντερ, βύθισε εκατομμύρια θεατές σε έναν εθιστικό εφιάλτη, ηχώ των έργων του Σπίλμπεργκ, του Κάρπεντερ και του Κινγκ. Στη φανταστική πόλη Χόκινς της Ιντιάνα, εξαιτίας ενός λανθασμένου πειράματος ανοίγει η πύλη σε μια διάσταση η οποία φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Το κακό εξαπλώνεται με υπόγειες «φλέβες» και απειλεί να μετατρέψει την ήσυχη και ασφαλή πόλη στο αντεστραμμένο, σκοτεινό, ερειπωμένο και μοχθηρό είδωλό της. Η σειρά μπορεί να ιδωθεί ως σκέτη επιστημονική φαντασία αλλά και ως μια ισχυρή αλληγορία για το δηλητήριο που ρέει υποδόρια στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Απόδειξη η κακοφορμισμένη ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, που έμοιαζε κατευθείαν βγαλμένη από τον σεναριακό κόσμο «πάνω – κάτω» των διάσημων πλέον αδελφών Ντάφερ.

«Μυθιστορηματικές» κατηγορίες

Ο κόσμος του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος παρά τη συγκινησιακή φόρτιση και το γεγονός ότι δεν είναι πολιτικός, αντιλήφθηκε ακριβώς το έργο που παιζόταν στη Βουλή και χαρακτήρισε «μυθιστορηματικές» τις κατηγορίες. Και ο κόσμος του Παύλου Πολάκη, ο οποίος παρά την κατακραυγή, δεν κατάλαβε τίτοτε και αντί να ζητήσει συγγνώμη για τα χάχανα την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των 35 ημερών προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το έργο του απέναντι σε αδιανόητες και αστήρικτες κατηγορίες, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους. «Σήμερα όλος ο εσμός των νοβαρτιζόμενων παπαγαλακίων των ΜΜΕ μιλάει για ασέβεια και απρέπεια δικιά μου προς τον ηλικιωμένο πρωθυπουργό!!! Αιδώς Αργείοι!!! Τόσο πολύ σας ξεφτίλισαν εσάς και τους πολιτικούς προστάτες και σιτιστές σας τα στοιχεία που παρουσίασα για τα έργα και τις ημέρες του 2012-14 και κάνετε τέτοια διαστρέβλωση?????».
Το χειρότερο για τον κ. Πολλάκη δεν ήταν το (γνωστό) ύφος του, ούτε το (γνωστό) ήθος του· ήταν ότι από την ομιλία που διαφημίζει δεν κατάλαβε κανένας τίποτα, ένας χαοτικός λόγος, και για την ταμπακιέρα της δικογραφίας ούτε λέξη. Οπως άλλωστε καμία υπεράσπιση των κατηγοριών κατά των δέκα εμπλεκόμενων προσώπων δεν ακούστηκε από κανέναν υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέληξε να αναζητεί πολιτικές ευθύνες από μια ποινική διαδικασία! Εντυπωσιακό, ιδίως αν θυμηθεί κάποιος το ύφος του Δ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να καταγγέλλει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Εθνικός διχασμός

Το ανοίκειο γέλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όμως, εικονογράφησε τον επίλογο της μαραθώνιας συνεδρίασης: η πολιτική ζωή περνά σε έναν νέο κύκλο, στον οποίο θα κυριαρχήσει η μεγαλύτερη όξυνση, η εντονότερη πόλωση, ο εθνικός διχασμός. Το ρίσκο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλο και οι κάλπες φαίνεται ότι έρχονται σύντομα και αναπόφευκτα.
Στη Βουλή εμφανίστηκε κουρασμένος, κατηφής, δύσθυμος μπροστά στην αποκαρδιωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στη συμβολική απουσία κορυφαίων υπουργών, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης. Οποιος κυκλοφορούσε την Τετάρτη στους διαδρόμους της Βουλής έβλεπε τη δυσφορία αρκετών βουλευτών –όχι μόνο του Νίκου Φίλη – για μια μεθόδευση με χαρακτηριστικά δεξιού παρακράτους, απολύτως ξένη με την ιστορία και τη νοοτροπία της Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμα ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια συντρόφου του να τον ηρεμήσει: «Δεν το αντέχω αυτό!» είπε, υψώνοντας τη φωνή του και δείχνοντας την αίθουσα της Ολομέλειας αδιαφορώντας λόγω της εσωτερικής του έντασης για τον περίγυρο που τον άκουγε.

Εγκλωβισμός στις αντιφάσεις

Ο κ. Τσίπρας μοιάζει εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του. Σύμφωνα με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και Δ. Παπαγγελόπουλο έδωσε εντολή να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ξεκινώντας μια ποινική διαδικασία. Η πρόχειρη και χοντροκομμένη δικογραφία αποδομήθηκε και σαρώθηκε στις ομιλίες των Γ. Στουρνάρα, Π. Πικραμμένου, Ευ. Βενιζέλου, Αντ. Σαμαρά, Αδ. Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδου, Γ. Κουτρουμάνη, Α. Λυκουρέντζου, Μ. Σαλμά –ο Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε υπόμνημα. Οταν ανέβηκε ο Πρωθυπουργός στο βήμα όλοι περίμεναν να εμφανίσει έναν κρυμμένο άσο από το μανίκι του. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν είχε τίποτα, ούτε τη γνωστή δοκησισοφία του. Ζήτησε από πολιτικούς αρχηγούς που δεν έχουν χρηματίσει πρωθυπουργοί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την πολιτική άλλων πρωθυπουργών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και από όλους μαζί για τον Κώστα Καραμανλή, στη θητεία του οποίου η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα.
Αυτό δεν ήταν ένδειξη ήπιας στάσης ούτε μήνυμα να πέσουν οι τόνοι. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο δρόμους. Είτε θα συστήσει μια πραγματική προανακριτική, η οποία θα καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν σε αντιπαράσταση με τα πρόσωπα που κατήγγειλαν, με άγνωστο πολιτικό κόστος. Είτε θα αναπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας την παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία πρώτα θα πρέπει να προσδιοριστούν όπως επισήμανε ο Μάκης Βορίδης. Σε αυτή την περίπτωση σύσσωμη η αντιπολίτευση θα φωνάζει για κουκούλωμα και για συγκάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον επιπλέον λόγο ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ο Π. Κουρουμπλής.

Επιστράτευση της άγριας πόλωσης

Ο κ. Τσίπρας καίει όλες τις γέφυρες πίσω του, μη λαμβάνοντας υπόψη την προειδοποίηση «θα σε εκπλήξει πόσες φορές θα χρειαστεί να περάσεις το ίδιο ποτάμι». Αγνόησε τις θεσμικές επιπλοκές από το γεγονός ότι τίθενται υπό ποινική διερεύνηση ο κεντρικός τραπεζίτης και ο έλληνας επίτροπος. Αδιαφορεί για την πολιτική αστάθεια, η οποία επηρεάζει την οικονομία, παρά την επισήμανση του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου «τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα». Παράλληλα, διατηρεί ανοιχτά τα εθνικά θέματα από το Μακεδονικό, ως τα ελληνοτουρκικά και την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τα οποία είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί προς όφελός του και ακόμη δυσκολότερο να βάλει τον ξένο παράγοντα να πιέσει την αντιπολίτευση.

Η «σκοτεινή ύλη»

Για να κατακτήσει την εξουσία, ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε τη «σκοτεινή ύλη» της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί φαίνεται ότι θα προσφύγει και πάλι, παρότι θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό το φλερτ δεν πλήττει μόνο τους αντιπάλους του αλλά γίνεται επικίνδυνο και για τον ίδιο. Γιατί δεν είναι βέβαιο ότι παραμένει η ηγετική φυσιογνωμία στο ετερόκλητο αντισυστημικό μέτωπο, και γιατί δεν γίνεται να σουλατσάρει στον «πάνω» και στον «κάτω» κόσμο όποτε του αρέσει. Ακόμα και η κόλαση έχει τους δικούς της κανόνες.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζήτησε τα ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό και συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ.

Πίσω άφησε τους ανθρώπους για τη βρώμικη δουλειά. «Αριστερή» ιστοσελίδα ξέθαψε το φιλοναζιστικό παρελθόν του Οθωνα Πικραμμένου και ζητούσε ευθύνες από τον 73χρονο σήμερα γιο του Παναγιώτη, επειδή δεν αποκήρυξε τον πατέρα του. Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας αποκάλεσε «μαφιόζους και κατσαπλιάδες δωσίλογους του εμφυλίου» τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Θανάσης Καρτερός σε ανάρτηση στο facebook με τίτλο «Ου γαρ οίδασι τι πηδούσι» περιγράφει ακριβώς τον νέο διχασμό. Από τη μια πλευρά η Αριστερά της εξορίας, των διώξεων και των φυλακίσεων, και από την άλλη η ελίτ, οι «στυλοβάτες του καθεστώτος». «Δεν είναι μόνο ότι τραβοσέρνονται επιφανείς παράγοντες της κοινωνίας σε ανακριτικές, ή έστω προανακριτικές, περιπέτειες. Είναι και ποιοι τους τραβοσέρνουν. Γύρισαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Οι λαθρεπιβάτες της εξουσίας προανακρίνουν – τρομερό! – τους ιδιοκτήτες της. Τα άγρια διώκουν τα ήμερα» σημείωσε.

Ατοπήματα

Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι θεσμικά ατοπήματα δεν διέπραξαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης στη διαχείριση της δικογραφίας για τη Novartis. Θεσμικά ατοπήματα είναι «οι απειλές εναντίον των μαρτύρων, οι μηνύσεις κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η προσπάθεια εκφοβισμού και άμεσης παρέμβασης στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Με άλλα λόγια, οι κατηγορούμενοι δεν επιτρέπεται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όπως νομίζουν αλλά όπως βολεύει την κυβέρνηση! «Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας γιατί εάν ο μάρτυρας είναι δημοσίου συμφέροντος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να του δώσει πλήρη ασυλία, να διατάξει αποχή οριστική από την ποινική δίωξη» εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Δικαιοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσεχές διάστημα η Δικαιοσύνη θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Η σύγκρουση στο εσωτερικό της είναι μεγάλη και την ανέδειξε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση», επισήμανε, «αναζητεί την εύκολη διαφυγή, που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Αυτή όμως η διαφυγή είναι η πιο ανεύθυνη και η πιο επικίνδυνη. Στη Δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί ζοφερή κατάσταση. Θίγεται όχι μόνον η εξωτερική ανεξαρτησία με κυβερνητικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως η εσωτερική ανεξαρτησία της. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που υπάγονται σε σύστημα ιεραρχικής εξάρτησης, όταν δεν ασκούν δικαιοδοτικά καθήκοντα, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ασκούνται συνεχώς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δικαστών και εισαγγελέων, όταν η δικανική τους κρίση δεν αρέσει». Ο πρώην υπουργός ζήτησε από τους δικαστές και τους εισαγγελείς «να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στη Δικαιοσύνη, το φάντασμα του Κόλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης».

Λάσπη και σκανδαλολογία

Ακόμα και αν επιστρέψει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Novartis, δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη, παρά τον αγώνα που δίνει η Βασιλική Θάνου, εξοργίζοντας δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, την κατήγγειλε δημοσίως ότι τρομοκρατεί και απειλεί τους δικαστές για τη Novartis. Η δήλωση της κυρίας Θάνου, είπε, περιέχει απειλή όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη. «Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πουν;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα οι δικαστές πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στη Δικαιοσύνη. Οι δηλώσεις του κ. Σαλάτα αποτελούν απάντηση και στους κ.κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι κατηγόρησαν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, δεν νοιάζεται ούτε για τους δικονομικούς ούτε για άλλους κανόνες. Θα πάει σε εκλογές λάσπης και σκανδαλολογίας, θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο του Ειδικού Δικαστηρίου. «Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν με μηνύσεις και με απειλές και με ειδικά δικαστήρια. Εμείς απειλές και εκβιασμούς δεν λογαριάζουμε. Είμαστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Δεν τρομάζουμε» υπογράμμισε στην ομιλία του. Αυτή ήταν η απάντησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι «σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το θέλετε, όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά, κ. Τσίπρα, και μάλιστα σύντομα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις δημοκρατίες. Με εκλογές. Διότι, ό,τι και να κάνετε, εκλογές θα γίνουν. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα».

Η «καραμανλική» πτέρυγα

Τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης θεωρείται η «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Βασιλική Θάνου ήταν επίλεκτα μέλη της, τα οποία στρατεύτηκαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό το σφιχταγκάλιασμα έγινε τοξικό, η καραμανλική βάση της ΝΔ ενοχλήθηκε, έμπρακτη απόδειξη το χλιαρό χειροκρότημα που λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής όποτε μνημονεύεται στις κομματικές συγκεντρώσεις, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός αντιλήφθηκε τη μεταστροφή στις διαθέσεις των υποστηρικτών του και έλαβε αποστάσεις ασφαλείας από όλα τα προαναφερθέντα πρόσωπα και από τον υποτιθέμενο άτυπο εκπρόσωπό του Ευάγγελο Αντώναρο. Οσα δεν μπορούσε να πει ο ίδιος, τα είπε ο εξάδελφός του Κώστας Αχ. Καραμανλής στέλνοντας ευθέως το μήνυμα «ή με τον Καραμανλή ή με τον Τσίπρα». Τι είναι όλα αυτά τα πρόσωπα χωρίς τη σχέση με τον κ. Καραμανλή; Τίποτα περισσότερο από αυτό που υπονόησε ο κ. Παπαγγελόπουλος δηλώνοντας «εγώ δεν είμαι άφιλος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ