Η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενα από τα βασικά θέματα που τίθεται στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Μέρκελ και Μογκερίνι θα είναι και αυτό του ονόματος πΓΔΜ, ειδικά μετά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με την γερμανίδα καγγελάριο στο Βερολίνο. Οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι ραγδαίες και ότι το προσχέδιο είναι έτοιμο και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πάνω σε αυτό είχαν σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, σύσκεψη που δεν έφερε τον πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ήταν στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος Βενιζέλος.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Κατά την τετραμερή συνάντηση μενού ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό και κυρίως η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μείζον αυτό ζήτημα.

Μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν ήταν η γερμανική και ευρωπαϊκή υλικοτεχνική υποστήριξη του ανθρωπίνου δυναμικού για τη διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Μάλιστα, από όλους τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε τη στήριξη προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφής και δεδομένη.

Επίσης Μέρκελ-Τσίπρας, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Επίσης, από κοινού ο έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Σύνοδος Κορυφής

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής η ατυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.
Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Τα κεφάλαια συνοχής, τα διαρθρωτικά κεφάλαια είναι για την καλύτερη σύγκλιση, για τίποτε άλλο, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές νέες προκλήσεις, όπως το Brexit.

Θέλουμε να έχουμε μια όσο τον δυνατόν πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχουν κανόνες που πρέπει κανείς να τηρεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ, σημειώνοντας πως το μήνυμα που έχει δοθεί στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι ότι χρειάζει σαφήνεια για το τι θέλει η ίδια να επιτύχει στη 2η φάση των διαπραγματεύσεων.

Για εμάς είναι σημαντικοί οι πολιτικοί στόχοι, η παράνομη μετανάστευση, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ.

Την ανάγκη να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας» έγραψε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός και ανήρτησε «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Την Παρασκευή, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.