Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, είχε γεύμα εργασίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας και ανέφερε: «Γνωρίζω ότι οι λαοί μας υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ίσως ο ελληνικός λαός περισσότερο από τον ιρλανδικό αλλά και οι δύο λαοί βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση και πρέπει να συνεργαστούμε στενά για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Χίγκινς συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ναι είναι εφικτό. Όταν ανακαλούμε όλη αυτή την περίοδο στο μυαλό μας βλέπουμε πόση σημασία έχει η κοινωνική Ευρώπη. Έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει για αυτά τα θέματα ως προς τον τρόπο που θα χτίσουμε τη συνοχή μεταξύ των χωρών. Συνεπάγεται των διαφορετικών δυνατοτήτων που υπάρχει σε κάθε χώρα. Δεν μπορούμε να βάζουμε κριτήρια για ένα κοινό μέλλον όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη την ποικιλία που υπάρχει σε αυτή τη Ευρώπη. Το θεμελιώδες είναι η κοινωνική Ευρώπη που θα δώσει την δυνατότητα για συνεργασία των θεσμών.

Σας επισκέφτηκε ο Μακρόν, διάβασα την ομιλία του και βλέπω ότι οι συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι σημαντικές αλλά όχι αποτελεσματικές. Πρέπει όλοι οι λαοί να συμμετέχουν και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος να επανέλθει εμπιστοσύνη των λαών. Έχουμε πολλά κοινά, όπως η γη, η θάλασσα, οι αγώνες μας για την ελευθερία, αλλά σε ένα κοινό μέλλον μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα από κοινού. Θα δω διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ, μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις. Θα πρέπει να έχουμε ένα συνεχή διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».


Γεύμα εργασίας Δραγασάκη – Χίγκινς

Στη συνέχεια του προγράμματός του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς είχε γεύμα εργασίας με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Δραγασάκης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και την Ευρώπη, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου και της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας της Ιρλανδίας, Ρεγγίνα Ντόχερτι.