Διπλό μήνυμα προς Άγκυρα και Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά τις κάμερες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μάικλ Ντ. Χίγκινς. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάψει τις προκλήσεις, καθώς και ότι οι Συνθήκη δεν έχει γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και το όποιο νέο όνομα να μην έχει ίχνη αλυτρωτισμού, αλλίως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ειδικότερα, για το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η Ελλάδα επιδιώκει την πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του ονόματος. Το όνομα που χρησιμοποιείται σήμερα έχει ρίζες αλυτρωτισμού και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

»Πρώτον να αλλάξει το Σύνταγμα τους και όποιο όνομα επιλεγεί να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού σε θέματα εθνότητας, συνόρων ή γλώσσας. Όταν προσαρμοστούν στο διεθνές κεκτημένο και στην ιστορία εμείς εδώ είμαστε. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία.»

Ο ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς βρίσκεται στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η τοποθέτηση Παυλόπουλου κατά τη συνάντηση με Χίγκινς

«Μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω, το ξέρετε εσείς πολύ καλά, ότι το να είναι κανείς ευρωπαίος σήμερα είναι μεγάλη τιμή που συνεπάγεται δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι λαό της Ευρώπης έχουν υποχρεώσεις να επιτελέσουν για να μπορέσει η Ευρώπη να παίξει το ρόλο της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος σχετικά με το προσφυγικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμα: «Υπάρχει το προσφυγικό πρόβλημα και έχουμε υποχρέωση να φερθούμε με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης σε όσους είναι θύματα πολέμου και καταπίεσης. Είναι αδιανόητο για λαούς της Ευρώπης να έχουν φαινόμενα που αγγίζουν το ναζισμό. Ζούμε σε μια εποχή και αυτό το βλέπουμε καθαρά από τις εκλογές του 2017 που στην Ευρώπη εμφανίζονται δυνάμεις λαϊκισμού που επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και αυτό γιατί ακολουθήσαμε μια πολιτική λιτότητας που διεύρυνε τις ανισότητες και κατέρρευσε το κοινωνικό κράτος. Αυτό ευνοεί τα μορφώματα που φτάνουν και στο ναζισμό και είναι επικίνδυνα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι χρέος μας αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη.

»Σας ευχαριστούμε που μας έχετε στηρίξει σε εθνικά μας θέματα. Εμείς επιθυμούμε τη λύση του Κυπριακού αλλά πάνω στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

»Εμείς είμαστε ένας λαός που θέλει την κοινή γειτονία και επιδιώκει την ευρωπαϊκή θέση της Τουρκίας αλλά υπάρχουν κανόνες που απαιτούν σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εννοώ το δίκαιο της θάλασσας που δεσμεύει και την Τουρκία και την συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας και την εδαφική έκταση της ΕΕ. Πρέπει να γίνεται αυτό απολύτως σεβαστό. Η συνθήκη δεν έχει γκρίζες ζώνες, αυτά πρέπει να τελειώσουν. Αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον η Τουρκία πρέπει να πάψουν οι προκλήσεις.

»Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ η Ελλάδα επιδιώκει την πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά αυτό προϋποθέτει τη λύση του ονόματος. Το όνομα που χρησιμοποιείται σήμερα έχει ρίζες αλυτρωτισμού και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρώτον να αλλάξει το Σύνταγμα τους και όποιο όνομα επιλεγεί να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού σε θέματα εθνότητας, συνόρων ή γλώσσας. Όταν προσαρμοστούν στο διεθνές κεκτημένο και στην ιστορία εμείς εδώ είμαστε. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία.

»Χαίρομαι που ο Γιούνκερ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σαφές για κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος ότι πρέπει πρώτα να λύσει τα προβλήματά του και μετά να μπει στην ΕΕ. Δεν είναι θέατρο επίλυσης διαφορών η ΕΕ και μάλιστα διαφορών που υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ξέρετε πολύ καλά την Αθήνα, είμαι σίγουρος ότι αυτή η επίσκεψη θα μείνει ιστορική».

Η ομιλία του κ. Χίγκινς

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ θέλω να μεταφέρετε εσείς προς τον ελληνικό λαό τους θερμούς χαιρετισμούς του λαού της Ιρλανδίας. Από πολύ παλιά οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί είχαν πολλά κοινά. Τη γη, τα ταξίδια, την μετανάστευση, το όνειρο, το μύθο και την αγάπη για την ανεξαρτησία.

»Είναι πολλά τα χρόνια από τότε που πάλευα να μάθω αρχαία ελληνικά, αλλά τον 15ο αιώνα την εποχή που μας απαγορευόταν η δική μας γλώσσα υπήρχαν δάσκαλοι που δίδασκαν στους χωρικούς τις ρίζες της ελληνικής και λατινικής γλώσσας. Έχουμε ακόμα την εικόνα του διευθυντή που διδάσκει στα παιδιά τις ρίζες αυτές. Και ο κόσμος ακόμα θυμάται το μήνυμα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

»Στη διάρκεια της θητείας μου είχα το προνόμιο να συναντηθώ με πολλούς έλληνες, περισσότερο ήρθα σε επαφή με την Μελίνα Μερκούρη, την πιο λαμπρή υπουργό Πολιτισμού και υπηρετήσαμε μαζί τη δεκαετία του ’90 στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Αν υπήρχε ένας άνθρωπος που προώθησε την ιδέα του πολιτισμού στην Ευρώπη αυτή ήταν η Μελίνα Μερκούρη.

»Ο πολιτισμός είναι ζωντανός και πρέπει να τον μελετάμε σαν παράγοντα που θα μας ανοίξει δυνατότητες για το μέλλον.

»Ήθελα και εγώ πολύ να κάνω αυτή την επίσκεψη για να συνεισφέρω στην κοινή μας συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Γνωρίζω ότι πρόσφατα σας επισκέφτηκε ο Μακρόν και διάβασα την ομιλία του. Νομίζω ότι παραδέχτηκε ότι είχαν γίνει σοβαρά λάθη που επηρέασαν αρνητικά τον ελληνικό λαό και αυτά ήταν λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλουμε να προχωρήσει η ιδέα αυτή πρέπει να πω κάτι ακόμα ισχυρότερο. Είναι σημαντική η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και στο εσωτερικό των χωρών αλλά και μεταξύ των χωρών.

»Αναφερθήκατε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας και τις κοινωνικές συνέπειες των πράξεων μας.

»Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι τωρινή εφεύρεση. Πρέπει να επανασυνδέσουμε την οικονομία με την οικολογία που θα αντιπροσωπεύει την οικονομία μας. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους πολίτες πρότυπα που δεν έχουν αποδείξει στο κοινωνικό πλαίσιο. Πρέπει να είμαστε εκεί για να συνδέσουμε την πραγματικότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

»Αν τα κοινοβούλια επιτρέπουν να διαφεύγει η επιρροή γιατί έχει φύγει σε οντότητες που δεν υπόλογες πουθενά τότε υπάρχει πρόβλημα. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι αναπόφευκτο, δεν προχωρούμε αργά αλλά σταθερά σε κάποια τραγωδία. Αλλά ο κόσμος έχει υποφέρει πάρα πολύ. Και αν θέλουμε η ΕΕ να είναι ότι καλύτερο πρέπει να είναι μια ένωση των λαών της. Θυμίζω στον κόσμο τις αξίες που έχουν οι Έλληνες όταν υποδέχονται τους μετανάστες που έρχονται στις ακτές τους.

»Πολύ συχνά γίνεται αναφορά στα εκατομμύρια μεταναστών που έφτασαν στην Γερμανία, ήταν η μεσαία τάξη αλλά να μην ξεχνάμε τους χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν στις ακτές της Ελλάδας, άνθρωποι οι οποίο προκάλεσαν δυσκολίες και η ΕΕ και ο κόσμος θα σας ευγνωμονεί στο μέλλον. Το ναυτικό μας έχει διασώσει 18.00 ανθρώπους από τη Μεσόγειο.

»Σε κάθε στιγμή της ζωής μας χρειάζεται μια εμβάθυνση. Αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει μια καθαρή δύναμη για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

»Μας καλέσατε να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση, εγώ πιστεύω ότι είναι επείγον να αναγνωριστεί η κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους. Να μην καταδικάζουμε κάποια κράτη μέλη να μένουν στη φτώχεια, πρέπει να είναι ελεύθερα να προσφέρουν τα βασικά στοιχεία ασφάλειας και δικαιώματα στους λαούς τους και να συμμερίζονται το κοινό όραμα για μια ισχυρή Ευρώπη.

»Αναφερθήκατε και στον λαϊκισμό και συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Δεν μπορούσα να μην αναφερθώ στον αγώνα κατά του φασισμού. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα καθήκον της Δημοκρατίας. Πρέπει να καλείτε ο λαός να έχει επιλογή για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

»Βρίσκομαι εδώ με την υπεύθυνη για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλισης. Όλη η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει το θέματα της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή που βρίσκεστε και γνωρίζουμε τα θέματα. Τα στρατεύματα μας έχουν σταθεί δίπλα δίπλα μέσα στον ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι θα συνεχίζουμε και στον μέλλον. Να συζητάμε με βάσεις τις αξίες που τόσα χρόνια πριν συζητούσαν στην Αρχαία Αγορά. Μεγάλο προνόμιο για εμένα να βρίσκομαι εδώ. »

Το πρόγραμμα του Ιρλανδού Προέδρου

Ο κ. Χίγκινς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί στις 12.00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη (16:30) και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη (13:00).

Το βράδυ της Πέμπτης, στις 20.30, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του ιρλανδού ομολόγου του και της συζύγου του, Σαμπίνα Χίγκινς.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα παραμονής του ιρλανδού Προέδρου στη χώρα μας θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό που θα απευθύνει σε Έλληνες και Ιρλανδούς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει η πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους οργανισμούς Enterprise Ireland, Enterprise Greece και Bord Bia.

Αργότερα, στις 12.30, ο Πρόεδρος Χίγκινς θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ακολουθήσει διάλεξή του σχετικά με την αρχαία και διαρκή σχέση της Ιρλανδίας με την Ελλάδα και το κοινό τους μέλλον.

Στις 15.15, το προεδρικό ζεύγος της Ιρλανδίας θα επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει μια παράσταση από Ιρλανδούς και Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό της Ιρλανδίας και την ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η τριήμερη παραμονή του προεδρικού ζεύγους στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις επισκέψεις τους στον προσφυγικό καταυλισμό στον Ελαιώνα, στις 11 το πρωί, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και σε ελαιουργική επιχείρηση στην Κορινθία.