«Δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για κανένα μέλος του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, όσο και αν εκ χαρακτήρος η φασαρία μου αρέσει. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με συνείδηση να κρίνουν αυτά που θα πω με δικαιοσύνη και να βγάλουν από πάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας αλλά για τους πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της ενοχής αφού το σύνολο των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να διώξω τη σκιά από πάνω μου, είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας, ενώ διατύπωσε την υπόνοια ότι πιθανόν αυτό να έγινε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Ζητώ εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από παραγραφή», είπε ενώ ζήτησε και από τον κ. Κουρουμπλή να κάνει το ίδιο και να ζητήσει να δικασθεί.

«Κατηγορούμαι για δυο πράγματα», είπε αναφερόμενος στην ουσία των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Η πρώτη κατηγορία είναι ότι δήθεν βρήκα 65 εκατ. ευρώ χρέη προς τη Novartis, τα οποία πλήρωσα, όπως είπε η μάρτυς Κελέση και πήρα αντάλλαγμα δυο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο και έλαβα αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ». «Η μάρτυς», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «υποστηρίζει ότι μεταξύ των μηνών 26 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2013, που καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής μου έδωσε χρήματα, είχε λάβει η Novartis 65 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό πήρα 2 εκατ. ευρώ εγώ και ένα εκατομμύριο ο κ. Στουρνάρας».

«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.

«Στη δεύτερη κατηγορία», συνέχισε ο πρώην υπουργός Υγείας, «εμπλέκεται το «Harvard project», στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη και εισήγαγαν τα γενόσημα, ενώ επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης αυξήθηκαν οι τιμές 11 φαρμάκων. «Ο κ. Μπασκόζος που σήμερα είναι γραμματέας του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κουρουμπλή σε συνέντευξη Τύπου, ζητούσε 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπάνες για φάρμακα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Νοβάρτις, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία συμμετείχε συγγενής του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να «ανοίξει» τα τηλέφωνα του κ. Παπαγγελόπουλου, ώστε να αποκαλυφθούν οι καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ενημερώνονταν για την πορεία των καταθέσεων.

Η απάντηση Παπασπύρου στις κατηγορίες Γεωργιάδη

«Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π.Πολάκη», δήλωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου απαντώντας σε όσα είπε εις βάρος της από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι, η Γενική Επιθεωρήτρια κρατά κλειδωμένα στα συρτάρια της, τα πορίσματα για το θάνατο 4χρονου παιδιού σε νοσοκομείο της Κρήτης, υπόθεση με την οποίο εμπλέκεται συγγενής του Κ. Πολάκη.
Ολόκληρη η δήλωση της Μαρία Παπασπύρου:

«Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη. Αύριο θα διερευνήσω πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή.

Όπως πληροφορήθηκα, την είχε το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και αύριο θα γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα.

Θυμίζω ότι στο ΣΕΥΥΠ προϊσταται Γενικός Επιθεωρητής. Ως γνωστόν, εγώ είμαι Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης».