«Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».

Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΑΟΖ. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά παρέπεμψαν στην κοινή ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, «οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων».

«Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων», προστίθεται, «εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κόμματα «διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».