Δεν θα αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ από τη Βουλή κατά την σημερινή ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και δεν θα νομιμοποιήσουν και τη διαδικασία με τις δέκα κάλπες που επέλεξε η κυβέρνηση.

Έπειτα από τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, πηγές της Πειραιώς, σχολίαζαν χθες ότι «στην υπόθεση Novartis η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως ώστε να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και σήμερα στην Βουλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το «ναι» στην Προανακριτική, οι βουλευτές της ΝΔ όταν θα εκφωνούνται τα ονόματα τους προκειμένου να ψηφίσουν για την παραπομπή των δέκα πολιτικών, δεν θα ψηφίζουν και θα διευκρινίζουν ότι δεν νομιμοποιούν τη διαδικασία. Δηλαδή «τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης η οποία απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Έπειτα από την ανακοίνωση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, ότι το αίτημα για να χορηγηθεί καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στους «προστατευόμενους μάρτυρες» έφτασε σε εκείνον τρεις ημέρες μετά την κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή, το κλίμα έχει γίνει εκρηκτικό. Πολιτικοί, οι οποίοι φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση, μιλούν ήδη για κατάλυση του κράτους δικαίου. Το θέμα των μαρτύρων και των χειρισμών της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Στο θεσμικό πεδίο αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα καταγγείλει την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ώστε να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ είχε πει ότι η κυβέρνηση αντί να διαλευκάνει το πραγματικό σκάνδαλο Novartis έχει μέλημα την κατασκευή «μιας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση. Υπηρετεί ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες». Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εργαλείο για να εξοντώσει τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Μιλάω για εξόντωση, γιατί η μεθόδευση ξεπερνά τη συκοφαντία με τις συνήθεις διαρροές στα ΜΜΕ που λειτουργούν ως παράγκες της κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η υπόθεση Novartis σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «θέτει σε αμφισβήτηση τη σημαντικότερη κατάκτηση μας. Το κράτος δικαίου. Την ίδια την υπόσταση της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Σκληρή γραμμή

To στίγμα των προθέσεων της ΝΔ έδωσε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου της Μαρία Σπυράκη, με τη δήλωση που έκανε. Σε υψηλούς τόνους, που δείχνει πώς θα κινηθεί σήμερα και το κόμμα, η κ. Σπυράκη τόνισε:

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη.

Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει.

Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου».