Παράνομη χαρακτήρισε η Κυπριακή Δημοκρατία την τουρκική Navtex, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ, με την Τουρκία ωστόσο να απαντά άμεσα, τονίζοντας πως δεν έχουν ισχύ οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.gr, τo Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου εξέδωσε Antinavtex με NR 091/18 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική Navtex FA-96, NR 0258/18 είναι παράνομη και έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη αρχή για περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται.

Ωστόσο, σχεδόν άμεσα αντέδρασε η Τουρκία με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους με αριθμό 0263/18, αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ, καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία» συνεχίζει η Τουρκία, προσθέτοντας πως «η Navtex FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

Μπαράζ συσκέψεων από Αναστασιάδη

Παράλληλα, μπαράζ συσκέψεων πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για το χειρισμό του θέματος.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα στο άτυπο συμβούλιο της ΕΕ και να ζητηθεί η τοποθέτηση των εταίρων έναντι της Τουρκίας και των προβλημάτων που δημιουργεί στις γεωτρήσεις στη Κύπρο.

Το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Λευκωσία.

Η ΕΝΙ εξετάζει την αποχώρηση του γεωτρύπανου

Τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα οι διαβουλεύσεις για άρση του αδιεξόδου, η ENI εξετάζει την αποχώρηση του γεωτρύπανου Saipem 12000.

Το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Φιλελεύθερου, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Βρετανία: Αξιολογούμε τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, η οποία ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.