από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Βουλή: Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis με διαρροές για Σαλμά - Πικραμμένο

Παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα - Η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία – ΔΗΣΥ και Ποτάμι ψήφισαν με δικά τους ψηφοδέλτια «ναι» στην προανακριτική - Σκληρή μετωπική αντιπαράθεση - Οι ομιλίες Παπαγγελόπουλου - Στουρνάρα - Πικραμμένου - Λυκουρέντζου - Κουτρουμάνη - Γεωργιάδη - Σαλμά - Βενιζέλου - Λοβέρδου - Σαμαρά
Βουλή: Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis με διαρροές για Σαλμά - Πικραμμένο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 20 ώρες (!) η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε τελικά την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στην δικογραφία για την υπόθεση Novartisσε προανακριτική επιτροπή. Υπέρ της παραπομπής τους τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποίησε την διαδικασία παραμένοντας μεν στην αίθουσα της Ολομέλειας, μη συμμετέχοντας δε στην ψηφοφορία. Έτσι οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ανάγνωση του καταλόγου δήλωναν από το έδρανό τους «”ναι” στην προανακριτική».

Αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού συμμετείχαν στην διαδικασία αλλά με τον δικό τους τρόπο, επιλέγοντας να ρίξουν το δικό τους τυπωμένο ψηφοδέλτιο στις δέκα κάλπες που ανέφερε: «Ναι στην σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)». Με τον τρόπο αυτό τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την σύσταση μιας προανακριτικής η οποία με διαδικασίες εξπρές θα επιστρέψει πίσω στην Δικαιοσύνη την υπόθεση, όπως προκύπτει και από το σκεπτικό της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία και στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ για τα αδικήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος η προανακριτική θα κληθεί να ερευνήσει την αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία και θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης. Και μάλιστα μετά από μια σύντομη διαδικασία, όπως προϊδέασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι θα εξεταστεί προκαταρκτικά η αρμοδιότητα (σ.σ. της επιτροπής) ελπίζω σε συντομία των εργασιών της».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν εκ των εμπλεκομένων ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αποχώρησε από την Βουλή στην 1.15΄ μετά τα μεσάνυχτα διευκρινίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «φεύγω γιατί πρώτον κουράστηκα και δεύτερον σιχάθηκα», ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με την «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά. Επίσης, απουσίασαν από την ψηφοφορία ο Αρ. Μπαλτάς (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας ενώ διευκρίνισε την πρόθεση ψήφου του υπέρ της παραπομπής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και οι ανεξάρτητοι Στ. Παναγούλης, Κατερίνα Μάρκου και Χ. Θεοχάρης.

·         Έτσι για τον Δ. Αβραμόπουλο, επί 218 ψηφισάντων (από τους 291 παριστάμενους απείχαν από την ψηφοφορία οι 73 παρόντες βουλευτές της ΝΔ) υπέρ της παραπομπής του Δ. Αβραμόπουλου τάχθηκαν 188 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 4 «παρών.

·         Για τον Ευ. Βενιζέλο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 185 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».

·         Για τον Αδ. Γεωργιάδη, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».

·         Για τον Γ. Κουτρουμάνη, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180 βουλευτές και ένας κατά, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 25 άκυρα και 11 «παρών».

·         Για τον Αν. Λοβέρδο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 27 άκυρα και 4 «παρών».

·         Για τον Αν. Λυκουρέντζο, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180 βουλευτές, δυο ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 8 «παρών».

·         Για τον Π. Πικραμμένο, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 170 βουλευτές, 8 ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν 180 έγκυρα, 28 άκυρα και 12 «παρών».

·         Για τον Μ. Σαλμά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 159 βουλευτές και 17 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 16 «παρών».

·         Για τον Αντ. Σαμαρά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182 βουλευτές και 3 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 27 άκυρα και 6 παρών.

·         Για τον Ι. Στουρνάρα, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182 βουλευτές και 2 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 6 «παρών». 

Από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι στην περίπτωση του Π. Πικραμμένου και του Μ. Σαλμά υπήρξαν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά της παραπομπής τους. Ο κ. Σαλμάς συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του (159), ενώ ακολουθεί ο κ. Πικραμμένος (170).

Για την στάση του κόμματός του είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμενα συσταθεί αυτή η Προκαταρκτική  Επιτροπή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», προειδοποιώντας όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «να μην τολμήσετε να κλείσετε την προκαταρκτική επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως, διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε».  «Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά είχε προδιαγράψει την στάση του κόμματός της δηλώνοντας ότι «λέμε ναι στην  σύσταση  ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής  προκαταρτικής εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με τα πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», ενώ διευκρίνισε ότι «λέμε όχι σε μια fake  επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή δεν βγαίνει τίποτε εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το σκεπτικό της ΔΗΣΥ είχε περιγράψει νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε παραγραφή όμως, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας και για την απιστία και για τη δωροδοκία, δεν θέλουμε κόλπο, δεν θέλουμε να γίνει μία επιτροπή για να κάνει μία νομική συζήτηση και να πει, τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πηγαίνετε στη δικαιοσύνη». Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε και ο Αν. Λοβέρδος, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είχε καλέσει κυβερνητική πλειοψηφία να δεσμευθεί ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους και ότι οι βουλευτές της στην επιτροπή«δεν θα πουν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». «Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Έρευνα μέχρι τέλους! Με αυτό το πνεύμα το Ποτάμι ψηφίζει υπέρ της προανακριτικής», είχε δηλώσει.

Όσον αφορά το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής, ο Αθ. Παφίλης διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους ότι αν διαπιστώσει το κόμμα του ότι η λειτουργία της θα εξελιχθεί σε ένα σόου εντυπώσεων για να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, «εμείς θα φύγουμε από την επιτροπή». «Θέλουμε να διερευνηθούν όλα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν θεωρούμε κανέναν ένοχο, αλλά λέμε ότι πρέπει να διερευνηθούν. Αν στην πορεία δούμε ότι καταλήγει όπως στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, τότε θα φύγουμε από την προανακριτική. Δεν δεχόμαστε έστω και αν υπάρχει παραγραφή να διακόψει η προανακριτική το έργο της», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ένωση Κεντρώων επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία. Τέλος, αποφασίστηκε προθεσμία ενός μηνός για τις εργασίες της προανακριτικής με δυνατότητα η Ολομέλεια της Βουλής να δώσει παράταση εφόσον κριθεί απαραίτητο.


Η συζήτηση


Tο πολιτικό κλίμα και τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης διαμορφώνει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

01:00 Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα ρίξουν δικό τους ψηφοδέλτιο ποθ θα λένε ναι στην Προανακριτική.

Τσίπρας: Δεν έχετε το θάρρος να αναλάβετε ούτε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο Novartis

Μητσοτάκης: Θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα με μια κάλπη, όχι με δέκα


Κουτσούμπας για Novartis: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη κύριοι της κυβέρνησης

Γεννηματά για Novartis: Ολοφάνερη η σκευωρία της κυβέρνησης

Κοντονής: Σε απόλυτο παραλήρημα ο Αντώνης Σαμαράς

Κουρουμπλής για Novartis: Η έρευνα να περάσει και σε άλλες πολυεθνικές στην Ελλάδα

Κοτζιάς: Αυτή η κυβέρνηση βάζει το καθήκον πάνω από τον εαυτό της


21:20 Η ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου

20:30 Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά


19:55 Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου 19:00 Μάριος Σαλμάς: Δεν δωροδοκήθηκα


18:45 Πολάκης: Σφοδρή επίθεση στον Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική δαπάνη

18: 40
Την οξύτατη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκάλεσε η επίθεση του βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη στο πρόσωπο του, με αιχμή συνομιλίες που φέρεται να παραδέχτηκε - σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη - ότι είχε με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης διαστρέβλωσε τα λεγόμενα του ζητώντας να αναζητηθεί στα πρακτικά αν ο ίδιος μιλούσε με την Εισαγγελέα κα Τουλουπάκη. «Εγώ είπα ότι θα εισηγηθώ να ανοίξουν τα τηλέφωνα μου», αυτό έχει τεράστια διαφορά από το ότι παραδέχτηκε όπως είπε συνομιλίες και επανέλαβε ότι θέλει να ανοίξουν τα τηλέφωνα του όπως και μερικών άλλων. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στο ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης είχε μερική ενημέρωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ολοκλήρωσε τη φράση του, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε πει ότι είχε μερική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν απαγορεύεται από πουθενά, σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζοντας ότι η δικογραφία στον υπουργό πάει ανοιχτή και πρόσθεσε ότι: σε προηγούμενους υπουργούς που δεν θα αναφέρω το όνομα του για να μη ζητήσει λόγο επί προσωπικού κράτησε δικογραφία επί τρεις μήνες και την μελέτησε... Στη Βουλή εγώ δεν συμμετέχω σε σόου, κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

17:25 Αδωνις Γεωργιάδης: Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση - Δεν θα κρυφτώ πίσω από την παραγραφή

16:00 Δήλωση Τασίας Χριστοδουλοπούλου

15:00 Γ. Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός, δεν έχω καμία εμπλοκή

14:50 Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή και την απόφαση της πλειοψηφίας να στηθούν 10 κάλπες, παρά την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν:
«Μια κάλπη θα μας έβρισκε σύμφωνους, αλλά τώρα δεν θα νομιμοποιήσουμε καμία διαδικασία της κυβέρνησης.
Βλέπουμε πολλά κατεβασμένα κεφάλια από την πλευρά των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Οταν αναλαμβάνεις την ευθύνη να κόψεις και να ράψεις την πρόταση της πλειοψηφίας στα μέτρα σου τότε οφείλεις να είσαι παρών - και με αυτό αναφερόμαστε και στον κ. Τσίπρα
».

14:40 Ανδρέας Λυκουρέντζος: Δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι

14:10
Π. Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες εναντίον μου

13:45 Γ. Στουρνάρας: Αστείες όλες οι κατηγορίες εναντίον - Ψευδείς οι μαρτυρίες πλήττουν βάναυσα το  
         θεσμό του διοικητή της ΤτΕ

13:40 Βορίδης για Novartis: «Σκευωρία και συγκάληψη»

13:35 Ανέβηκαν επικίνδυνα οι τόνοι στη Βουλή καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης έστησαν… άγριο καυγά.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι είχε μερική ενημέρωση για την υπόθεση της Novartis με τον κ. Γεωργιάδη να τονίζει ότι δεν υπάρχει πουθενά στο Σύνταγμα η πρόβλεψη για ενημέρωση του υπουργού.
«Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε μερική ενημέρωση του φακέλου και το ξέρετε, άρα αυτό που κάνατε είναι άτυπο. Αυτή είναι η παραβίαση του Συντάγματος», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή ο υπουργός θα πάει φυλακή.

«Γιατί φοβάστε να ανοίξετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνα σας κ. υπουργέ και αν δε φοβάστε ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε, θα πάτε φυλακή, γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης ανάφερε ότι ο κ. Γεωργιαδης για ακόμα μία φορά παραποιεί τα λεγόμενά του.

«Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Ο λαός καταλαβαίνει. Επιδίδεστε σε επικοινωνιακά σόου και συνεχίζεται να απειλείτε. Όταν θα έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου θα ζητήσω προανακριτική , να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου. Κανένα τηλεφώνημά μου δεν είχε παράνομη πράξη».


13:30 Παπαγγελόπουλος: Φασίζουσα νοοτροπία οι απειλές κατά δικαστών και κυβέρνησης


11:40 Βουλή: Η Χριστοδουλοπούλου, ο Αθανασίου και ο …διάβολος


Την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τις δέκα κάλπες, όσα και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι επέμειναν στην μια κάλπη, ωστόσο, η σχετική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας τόνισε ότι η απόφαση της Διάσκεψης δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και υπογράμμισε ότι η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μια και ενιαία και δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο, παρότι αναφέρονται έντεκα πρόσωπα συμπεριλαμβανομένου του Π.Κ(ουρουμπλή).

Όμως τόνισε ότι είναι απολύτως πέρα από την πρότασηη απόφαση για 10 κάλπες και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «απόπειρα συκοφάντησης». Όπως είπε, ηπροανακριτική επιτροπή εξετάζει τα πράγματα inrem δηλαδή την υπόθεση και όχι τα πρόσωπα και έκανε λόγο για «θλιβερή διαδικασία, διότι κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι, αλλά και δια του τρόπου που εισάγεται η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής». Και πρότεινε η Βουλή για να διαφυλάξει το κύρος της, να πάρει απόφαση για μια κάλπη και να υπάρξει προανακριτική επιτροπή «την οποία η ΝΔ θέλει να υπάρξει», όπως σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «μεθόδευση» τις δέκα κάλπες. «Καταθέτουμε πρόταση να αποφασίσει η Ολομέλεια για μια κάλπη και όχι δέκα. Να αποφασίσει η Βουλή αν θα πρέπει να στηθεί, το μόνο αυτονόητο, μια κάλπη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης τονίζοντας ότι το ζήτημα που ετέθη στην Διάσκεψη δεν είναι για την μια ή τις δέκα κάλπες, αλλά το να υπάρχει η επιλογή του κάθε βουλευτή στο ψηφοδέλτιο ή να μην υπάρχει για τον καθένα. «Η απόφαση να υπάρχει και για τους δέκα, είναι ότι από κανέναν δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να μην είναι στην πρόταση», είπε, εννοώντας ότι ενδεχομένως κάποια πρόσωπα να κριθεί στην ψηφοφορία ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν. «Αν πηγαίναμε στην πρόταση για όλους μαζί πακέτο, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στην διάθεση της προανακριτικής», είπε και πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής: «Κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να μην τεθούν στην διάθεση της επιτροπής. Αυτό δεν μπορούσαμε να το αρνηθούμε σε κανέναν».

Έντονη ήταν η αντίδραση πάντως και από την πλευρά της ΔΗΣΥ με τον Ι. Κουτσούκο να λέει ότι «εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο» και να χαρακτηρίζει την διαδικασία «επιτομή της μεθόδευσης». «Θέλατε μια διαδικασία φασττρακ και να επιστρέψει η υπόθεση στην Δικαιοσύνη», είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάμε σε μια κανονική διαδικασία, όπως περιγράφεται στην ημερήσια διάταξη και όχι στην πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση της προανακριτικής. «Θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας για να λάμψει η αλήθεια και θα υπερβούμε τα διαδικαστικά τερτίπια. Θα έχουμε μια κανονική προανακριτική ή ξέπλυμα και τηγάνι;», διερωτήθηκε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος σχολίασε ότι η υπόθεση δεν εξετάζεται inrem, όπως υποστήριξε ο κ. Δένδιας, αλλά inpersonam. «Εξετάζονται ποινικές ευθύνες που είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των εμπλεκομένων. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κίνητρο», ανέφερε.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν. Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης διερωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες;». «Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης», απάντησε ο ίδιος. Επίσης διερωτήθηκε αν η πρόταση της πλειοψηφίας έχει κατηγορίες συγκεκριμένες. «Για πέντε πρόσωπα δεν υπάρχει καν αναφορά. Τι λέει τελικώς η πρόταση; Να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Η Βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θέλετε;», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε: «Αφού η δικογραφία δεν έχει τίποτα, μόνο τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες, πώς να διατυπώσετε συγκεκριμένες κατηγορίες;». Και ζήτησε μια κάλπη με μια ερώτηση: ναι ή όχι στην προανακριτική. «Και αυτό στηρίζεται στηνδική σας πρόταση, την πρόταση σκευωρίας και συγκάλυψης», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Η αντιπρόεδρος κυρία Χριστοδουλοπούλου αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έλλειψη των εγκλημάτων (στην πρόταση) για να στήσετε την θεωρεία της σκευωρίας».
Υπέρ της μιας κάλπης τάχθηκε και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου ζητώντας η προανακριτική να μην είναι εξπρές και να επιτελέσει πλήρως το έργο της, ενώ αναφερθείς στην περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή διερωτήθηκε γιατί στην πρόταση αναφέρεται μόνο με τα αρχικά του. «Τι είναι, ανήλικος;», είπε.

Εκ μέρους της Χ.Α. ο Χρ. Παππάς είπε ότι «η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα να προσέλθει συντεταγμένη και συμπαγής στην ψηφοφορία και για αυτό μιλάει για μια κάλπη». «Να πάει η διαδικασία μέχρι τέλους», ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αθ. Παφίλης, όσον αφορά το έργο της προανακριτικής, η οποία θα πρέπει να καλέσει κανονικά μάρτυρες. «Εδώ οι κουκούλες θα βγουν. Να αφήσετε τα κόλπα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε υπέρ των δέκα καλπών. Για «έωλες και αόριστες κατηγορίες», έκανε λόγο ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης, ενώ είπε ότι «δεν μπορούμε να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να βγουν όλα στο φως «αλλά με σωστή διαδικασία». «Η μια κάλπη είναι δεδομένη. Όχι δέκα κρυφές κάλπες», σημείωσε. Υπέρ της μιας κάλπης τάχθηκε και εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Αμυράς ο οποίος ζήτησε η προανακριτική επιτροπή να πιάσει την υπόθεση από την αρχή. «Έρευνα για όλους και χωρίς περιορισμούς και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», είπε.

11:00 Τοποθετήσεις βουλευτών

ΣΥΡΙΖΑ:Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα

«Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που περιγράφει τις διαδικασίες. Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.

«Όλα τα άλλα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια» είπε ο Χρήστος Μαντάς και ζήτησε η διαδικασία να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της πρότασης για την ειδική επιτροπή και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.


ΔΗΣΥ: Προανακριτική για όλους και για όλα
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.


ΚΚΕ: Ερευνα για όλα τα πρόσωπα και όλα τα αδικήματα
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.


ΑΝΕΛ: Πρέπει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά

Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.


Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη

«Οταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, “κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της». «Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

10:10 Παρασκευόπουλος: Εξετάζουμε ατομικές ευθύνες - Βορίδης: Σκευωρία με κουκουλοφόρους μάρτυρες

Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.


10:00 Βούτσης: Η ψηφοφορία-πακέτο προεξοφλεί ότι και τα 10 πρόσωπα θα υπαχθούν στο αντικείμενο έρευνας


«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

9:30 Δένδιας: Η ΝΔ ζητά να λάβει απόφαση η Ολομέλεια για τις κάλπες

Η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει ότι στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σκληρή μετωπική αντιπαράθεση


Η συζήτηση αναμένεται να λάβει διαστάσεις ολοκληρωτικού πολιτικού πολέμου, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στην υπόθεση, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει υπό τη σκιά των μηνύσεων που έχουν κάνει πολλά πρόσωπα που φέρονται να είναι εμπλεκόμενοι, εναντίον των «προστατευόμενων» μαρτύρων, λειτουργών της δικαιοσύνης, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν και να προσπαθήσουν αποδομήσουν το κατηγορητήριο από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ Σαμαράς και Πικραμένος καθώς και 8 πρώην υπουργοί (πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που δεν θα παρευρεθεί) αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.


Η απόφαση για τις 10 κάλπες


«Κλείδωσαν» οι δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή που θα κληθεί να διερευνήσει την υπόθεση Novartis. Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με 14 ψήφους «υπέρ» έναντι 8 «κατά» και δυο «παρών».

Υπέρ των δέκα καλπών, όσα και τα αναφερόμενα στην δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ υπέρ της μιας κάλπης για όλους τάχθηκαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, άποψη, ωστόσο, η οποία δεν ανέτρεψε το σκεπτικό της πλειοψηφίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτσης, ρωτήθηκε σχετικά και ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου ο οποίος επιβεβαίωσε την ορθότητα των δέκα καλπών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν ζητήθηκε επισήμως γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου επ’ αυτού, αλλά τέθηκε ατύπως το ερώτημα.

Μετά και από αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην νομιμοποιούν με την στάση τους την διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, δεν αποκλείεται οι βουλευτές της ΝΔ να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία αλλά παραμένοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας να δηλώνουν, παράδειγμα, «ναι στην σύσταση προανακριτικής - όχι στην σκευωρία».

Πάντως ο κ. Βούτσης άφησε ανοιχτό το θεωρητικό ενδεχόμενο η Ολομέλεια να επανεξετάσει το θέμα του αριθμού των καλπών εφόσον προκύψουν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα καταγραφούν ρητά κατά την διάρκεια της συζήτησης, όπως το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των πέντε παραπεμπομένων εν ενεργεία βουλευτών να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μια κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ψηφοφορία θα είναι προσωποποιημένη είτε με δέκα είτε με ένα ψηφοδέλτιο καθώς θα αναγράφονται τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων όπως και τα αδικήματα που περιγράφονται στην πρόταση συγκρότησης προανακριτικής (πλην της «απιστίας» που κρίθηκε ότι είναι παραγεγραμμένη και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στο πεδίο διερεύνηση της υπό συγκρότηση επιτροπής), δηλαδή τα αδικήματα της δωροληψίας – δωροδοκίας συν, επιπλέον, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προστέθηκε ώστε να διαπιστώσει η προανακριτική εάν συντρέχουν λόγοι διερεύνησής του από την Δικαιοσύνη, ως μόνη αρμόδια, όπου και θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη, στο ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται το όνομα ενός εκάστου με τα παραπάνω αδικήματα και θα υπάρχουν οι επιλογές «ναι», «όχι», «παρών», ενώ τελικώς θα δοθούν και λευκά ψηφοδέλτια, αν και είχε διατυπωθεί αρμοδίως η άποψη ότι δεν θα υπάρχουν λευκά αφού καλύπτεται η ψήφος αυτή από το «παρών».

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση, όσο και αν τραβήξει χρονικά. Πάντως ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια τήρησης των χρόνων που προβλέπονται με εύλογη ανοχή όπου χρειάζεται.

Στόχος είναι η ψηφοφορία να ξεκινήσει 10.00 με 11.00 το βράδυ, αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και βασανιστική.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η έμφαση με την οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής στο τεκμήριο της αθωότητας των αναφερόμενων προσώπων. «Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για ένοχος», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι: «Δεν ισχύει απλά το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δεν υπάρχει και κάτι πιο συγκεκριμένο που θα τους υποχρέωνε να φέρουν στοιχεία. Υπάρχει απλώς η έγκληση της εισαγγελίας και η αναφορά των ονομάτων τους». Κάποιοι μάλιστα ερμήνευαν ότι με την δήλωσή του αυτή ο κ. Βούτσης πήρε αποστάσεις από την πρόσφατη δήλωση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, ο οποίος κάλεσε τους δέκα εμπλεκόμενους να αποδείξουν την αθωότητά τους.


ΚΚΕ: Η ψήφος να είναι προσωποποιημένη


«Θέλουμε διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης, ο οποίος ζήτησε να προσέλθουν στην προανακριτική «χωρίς κουκούλες», οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι αυτό που προέχει για το ΚΚΕ είναι να προχωρήσει η προανακριτική επιτροπή σε βάθος την έρευνά της χωρίς υπαρκτά ή ανύπαρκτα ζητήματα που θα οδηγούσαν, όπως και στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, σε διακοπή του έργου της. Όσον αφορά τις δέκα κάλπες, είπε ότι αυτό προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και διερωτήθηκε αν θέλουμε «προσωποποιημένη ψήφο ή αφηρημένη;».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Είναι να απορεί κανείς... | 22/02/2018 23:16
  Υπάρχει απλός πολίτης που θέλει να μένει ατιμώρητη τέτοια διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Ή ξαφνικά οι δεξιοί πεσατε από τα σύννεφα εδώ μέσα για την πιθανή εμπλοκή κομματικών στελεχών σε τέτοια σκάνδαλα; Τι προασπιζεστε νομίζετε με το να εθελοτυφλειτε; Ο οποιοσδήποτε Τσίπρας και να ήταν κυβέρνηση θα υπερασπιζόσαστε το βούρκο. Είναι κρίμα γιατί όσοι φέρνουν ένα λαό σε τέτοια κατάσταση δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί, είναι απλά εγκληματίες, δεν υπάρχει ιδεολογία, και αν συντασσεστε μ αυτούς είστε προέκταση της συψαιμιας τους.
  Ένας ανεξάρτητος
  απάντηση34
   
   
   
  Τι αποδείχτηκε κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή! | 22/02/2018 12:50
  Δεν νομίζω ότι περίμενε κάποιος λογικός πολίτης αυτής της χώρας συγκεκριμένες αποδείξεις για τον χρηματισμό των δέκα αναφερομένων στην δικογραφία προσώπων που απεστάλη από την εισαγγελέα διαφθοράς στην Βουλή διότι: 1) Οι κατηγορίες οι οποίες απευθύνονται στα άτομα αυτά αποτελούν μια πρώτη ένδειξη πιθανής ενοχής και τίποτα παραπέρα. Δεν επετράπη στην εισαγγελέα διαφθοράς (Εμπόδιο: το επαίσχυντο άρθρο 86 του συντάγματος, και ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών) να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση των κατηγοριών 2) Σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν μόνο να διαπιστωθεί αν συντρέχουν λόγοι για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για συνέχιση της έρευνας περί χρηματισμού ή όχι. Η Βουλή αποφάσισε ότι συντρέχουν λόγοι και όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στην επιτροπή. Αυτό όμως το οποίο με συνεννόηση όλων των κομμάτων της Βουλής αποδείχτηκε είναι ότι υπαρχει σκάνδαλο Novartis το οποίο ζημίωσε την χώρα μας με πολλά Δις. €. και όχι, όπως υποστήριζε για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΝΔ και μερικά εμπλεκόμενα στελέχη του ΠαΣοΚ) ότι αυτό αποτελούσε σκευωρία την οποία έπλεξαν οι Τσίπρας και Παπαγκελόπουλος μαζί με την δικαιοσύνη! Αυτό που επίσης κατεγράφη ήταν και η επίσημη παραδοχή του κ. Μητσοτακη ότι υπαρχει σκάνδαλο Novartis την έκταση του οποίου οφείλει η Βουλή ή η δικαιοσύνη να ερευνήσει σε βάθος! Το γεγονός ότι πάρα αυτήν την παραδοχή του κ. Μητσοτακη, η ΝΔ αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην ψηφοφορία για την σύσταση της επιτροπής και να αποχωρήσει από την Βουλή τεκμηριώνει τον βαθμό διάλυσης της εσωτερικής συνοχής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Μ. ξεβρακώθηκε πραγματικά σαν αρχηγός, από τον πρωην αρχηγό σε συνεργασία με τον καραγκιόζη υπαρχηγό του. Η μη συμμετοχη στη ψηφοφορια εδειξε στον Ελληνικο λαο ότι ο κ. Μ. αποδέχεται την ρετσινιά του ανδρείκελου προκειμένου να μην φάνουν προς τα έξω τα προβλήματα συνοχής που τον απασχολούν την ΝΔ.
  Doros
  απάντηση1515
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΧΙ τρολλακια,Αναρχοαριστερα ΓΚΕσταπιτακια | 22/02/2018 10:30
  Πολλοι εδω μεσα επιχαιρονται για τη καταντια της Δημοκρατιας,δεν ξερω αν τα περι πετρελαιου,τραπεζιτη -σπιτι ειναι πιασαρικο αλλοθι για κλαυσιγελα ρομαντζα,ΞΕΡΩ ομως οτι ο στρατουλης ""κανενα σπιτι στα χερια τραπεζιτ(ι) η ""δηλωνε χθες δημοσια πως το εργο ειναι στημενο.ΟΧΙ το σκανδαλο Νοβαρτις (με τους επιορκους πασης φυσεως συμπολιτες μας,γιατρους,φαρμακοποιους,ιατρικους επισκεπτες,κλπ κλπ,των ασθενων με την υπερβολικη φαρμακοχρηση,απ τις υψηλοτερες στην υφηλιο, μη εξαιρουμενων) ΑΛΛΑ οσον αφορα στα διωκομενα πολιτικα προσωπα.Τοπε τοπε ο τεως συντροφος ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ,αλλα και ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ,ΟΤΙ και να τρολλαρετε Αναρχοαριστερα ΓΚΕσταπιτακια μου. ΓΚΕ ΓΚΕ???
  DKK
  απάντηση89
   
   
  ASPIRIN | 22/02/2018 10:13
  Η τιμή της Ασπιρίνης,μικρό κουτάκι,διπλασιάστηκε τις τελευταίες ημέρες.Ποιός και πώς αποφασίστηκε αυτό ?
  Γιώργος
  απάντηση153
   
   
  αυτο είναι | 22/02/2018 06:19
  να τους βλέπεις να ιδρώνουν,να απειλούν , να εκβιάζουν ,να εκφοβίζουν ,να απολογούνται.Και όλοι να θέλουν να μας πείσουν πως δεν έχουν ανάμειξη ,πως τους κυνηγούσαν οι φαρμακοβιομήχανοι γιατί τους χαλούσαν τη δουλειά και ότι εξασφάλισαν δισ στην Ελλάδα με την πολιτική πιου ακολούθησαν για το φάρμακο.Και μόνο αυτό που βλέπουμε μας αρκεί γιατί γνωρίζουμε ότι με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών θα τη γλυτώσουν ,αλλά τα παρακάτω από αυτούς τσιράκια τα βλέπω να γεμίζουν τις φυλακές,
  και άλλα τέτοια
  απάντηση2028
   
   
  Elegxos s ola ta epipeda | 21/02/2018 19:33
  OLOI OI POLITIKOI EINAI MESA STO KOLPO OI GIATROI TAXIDEUAN ME TIS OIKOGENEIES TOUS FILOUS TOUS S OLO TO KOSMO KAI TO EPEZAN bARONOI; sE XENODOXEIA
  ELLIN
  απάντηση218
   
   
  ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ | 21/02/2018 11:36
  ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΑΙ( 600€ ΑΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ) -ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΣΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ) ΦΑΤΕ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙΤΕ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ !!!! ΜΗΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ? ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ !!!!ΚΑΛΗ ΕΦΕΥΕΡΣΗ Η ΝΟVARTIS ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΝΟΥ!!! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ !!! ΘΑ ΠΙΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ - ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΓΑΤΖΩΝΟΝΤΑΙ !!! Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!!
  KOSTAS
  απάντηση4018
   
   
  ΚΟΠΡΙΤΕΣ | 21/02/2018 08:35
  Εγω ξέρω οτι δεν εχω να βάλω πετρέλαιο ..δεν εχω να πληρώσω ΕΝΦΙΑ και τα βολεμένα βουλευτάκια που παίρνουν μισθούς χιλιάδων ευρω φωνάζουν οταν τους κράζουν. ΟΥΣΤ Κύριε Αδωνη ,Σαμαρά ,Βενιζέλε κλπ ποιος ειναι ο μισθός σας;;;;;;;;;;;;;;;
  .....
  απάντηση3667
   
   
  Σκληρές αντιπαραθέσεις... | 21/02/2018 07:30
  μόνο εκεί που μας παίρνει...Εκεί που πραγματικά χρειάζεται-στην Κύπρο με τον τσαμπουκαλίδικο αποκλεισμό του γεωτρύπανου της ΕΝΙ-το αναφέρουμε τόσο,όσο το γάμο κάποιας «Καλλονής»...
  Εβροβουλευτής
  απάντηση4913
   
   
  η -δίκαιη- τιμωρία | 20/02/2018 20:40
  των Σαμαροβενιζέλων και των Λοβέρδων αφενός θα καθυστερήσει, αφετέρου θα αποτελέσει αντικείμενο παζαρέματος με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ . Δεν έχει κανένα νόημα η αναμονή και η αποχαύνωση με τα σόου Πολάκη- Γεωργιάδη. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και -ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ
  δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
  απάντηση1258
   
   
  το Α και το Ω | 20/02/2018 20:35
  της ευδαιμονίας είναι η ορθή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων . όσο δικαιολογημένο και υπερχειλίζον μίσος να έχει συσσωρευτεί για τους Σαμαροβενιζέλους και τους Λοβέρδους, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάμε ότι η - δίκαιη- τιμωρία τους ΔΕΝ είναι ο βασικός στόχος της περιόδου. ο βασικός στόχος της περιόδου είναι η διάσωση των ζωών μας και των σπιτιών μας. - ΜΠΟΚΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ -ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
  απάντηση956
   
   
  είναι ανήκουστο, είναι τρελό, είναι παρανοϊκό | 20/02/2018 20:28
  οι κηφήνες της Βουλής να διασώσουν τις καταθέσεις τους και τα ακίνητά τους, την ίδια στιγμή που απειλούν να κατάσχουν τις λαϊκές κατοικίες και περιουσίες -ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  συνεχίζουμε
  απάντηση1154
   
   
  οι κηφήνες της Βουλής | 20/02/2018 20:25
  μας έχουν πιει το αίμα και ετοιμάζονται να μας ρίξουν στο σφαγείο του πολέμου σε Αιγαίο και Κύπρο. Ας σφαχτούν μεταξύ τους, όσο πιο άγρια γίνεται μάλιστα. Να εξευτελιστούν και να αποκαλύψει ο ένας τις αμαρτίες του άλλου. Να βυθιστούν μαζί στην άβυσσο της πιο καθολικής χλεύης . Εμείς συνεχίοζυμε τον αγώνα για : -ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και - ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ
  αταλάντευτα, ακούραστα, αποφασιστικά
  απάντηση1246
   
   
  αυτοί ας αλληλοφαγωθούνε, | 20/02/2018 20:20
  σαν τα σκυλιά. εμείς έχουμε άλλες προτεραιοτότητες: - ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και -ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ
  καμία επανάπαυση
  απάντηση748
   
   
  Στοχος ησυσταση προανακριτικης επιτροπης | 20/02/2018 18:32
  Εφ οσον ετσι και αλλοιως υπαρχει παραγραφη για τη συσταση της επιτροπης θα επρεπε να υπαρξει μια καλπη που θα ψηφιζαν οι περισσοτεροι και θα γινοτανε η επιτροπη. Τωρα για διαφορους λογους θα σπιλωθουν περισσοτερο ωρισμενοι που θα λαβουνπερισσοτερες ψηφουςγια να πετυχει η κυβερνηση.το στοχο της.Περιεργη ησταση του ΚΚΕπουενω ψηφιζει συνηθως παρων η λευκο εδω ψηφισε υπερ της συστασης επιτροπης. Θυμισε το 1989.Δεν κοιταει το ποσοστο της που ειναι σε πτωτικα ορια.....Προσπαθει με τη σταση της να ανεβασει το ποσοστο της.Εις ματην.....ΤαΚΚ της Ευρωπης μειωνουν συνεχωε το ποσοστο τους...
  πανος
  απάντηση3613
   
   
  Ενοχοποιούνται μόνοι τους! | 20/02/2018 17:08
  Δεν καταλαβαίνω γιατί εκτίθεται μόνη της η αντιπολίτευση, φέρνοντας συνεχώς δικαιολογίες και αντιδρώντας υπερβολικά. Η κυβέρνηση κάνει τα αυτονόητα και τα νόμιμα. Υπάρχει ένα σκάνδαλο με διεθνή διάσταση και τα ονόματα που εμπλέκονται δεν τα εφηύρε η κυβέρνηση, τα έδωσε το FBI. Μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση κανένας δεν ενοχοποιείται. Προς τι τόσο μένος; Τα βάζουν με την δικαιοσύνη(όταν τους συμφέρει είναι καλή όταν δεν τους συμφέρει είναι κακή), με τους προστατευόμενους μάρτυρες(θεσμός που ισχύει σε όλο τον κόσμο)με την κυβέρνηση και τώρα με τις κάλπες. Ωστόσο αν ήταν σε άλλα κράτη μπορεί και να είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητα τους.Εδώ περιφέρονται και κραυγάζουν
  ax
  απάντηση2841
   
   
  Μαζί τα φάγανε | 20/02/2018 14:28
  Η αντιπολίτευση να φύγει ,αφού σύμφωνα με την έκθεση του εισαγγελέα βουλευτές της αντιπολίτευσης τα αρπάξανε και κάνανε γαργάρα τη δουλειά. Είναι αυτό που λέμε, ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι αλλά αλίμονο στον εργατακο γιατί αυτοι έχουν τη δηκαιωσυνης στο τσεπάκι τους
  Μαρια
  απάντηση30105
   
   
  Etimazi laiko dikastirio stin vuli i kyvernisi. | 20/02/2018 13:58
  Ean to petychun, apodykniun oti echi katalythi i dimokratia stin Elada. Oso gia tin anexartisia tis dikeosinis? Tote ine anyparkti. Ex alu? I kyvernisi den tin echi anangi. Ravi ke xiloni tus nomus moni tis opos tis teriazi. Parakoluthiste tin synechia tu thriler, an antechete diladi.
  bludicka
  απάντηση4524
   
-