Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλει διά της βίας η τουρκική πλευρά, με την προσπάθειά της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελευθερος» και του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα. Κοντολογίς, θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση ή διαχωρισμό του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δύο κράτη.
Σημειώνεται συναφώς πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1. Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπανο Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης.
Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δύο κρατών. Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου. Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις και παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζήτησης. Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε Τotal και Μobil, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.