από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Θέλουν κάλπες τον Οκτώβρη

Στόχος να επωφεληθούν από το τέλος του Μνημονίου και να προλάβουν την φθορά - Τα ανοικτά θέματα, τα σκάνδαλα και η πόλωση αλλάζουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου
Θέλουν κάλπες τον Οκτώβρη
Οι υποστηρικτές του σεναρίου των εκλογών του φθινοπώρου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τίποτε να κερδίσει περιμένοντας μέχρι την άνοιξη του 2019
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στα τέλη Ιανουαρίου οι οιωνοί φάνταζαν άριστοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το 2017 είχε κλείσει μια χαρά, οι στόχοι είχαν επιτευχθεί, το πρωτογενές πλεόνασμα είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία και οι προετοιμασίες για τη δεύτερη έξοδο στις αγορές ήταν εντατικές, όπως και οι προοπτικές επιτυχίας έμοιαζαν εξαιρετικές.

Θετικά μηνύματα


Ειδικά η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών δημιουργούσε την αίσθηση της απόλυτης επιτυχίας για τους υπευθύνους της οικονομικής πολιτικής. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα μπορούσαν πια να υποστηρίξουν ότι ισοσκέλισαν για δεύτερη χρονιά τον προϋπολογισμό, ότι απέδειξαν πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλώς επιτεύξιμα, αλλά και διατηρήσιμα στον χρόνο.

Και όντως είναι αληθές ότι η δημοσιονομική διαχείριση του 2017 απέδωσε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 4,8% του ΑΕΠ, για να πέσει στο 3,8% του ΑΕΠ μετά την αφαίρεση του κοινωνικού μερίσματος και των λοιπών παροχών ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ που διανεμήθηκαν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και κατά τον πρώτο μήνα του 2018 διατηρήθηκαν οι ίδιες τάσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη κατά 1,1 δισ. ευρώ τον στόχο του τρέχοντος προϋπολογισμού, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν υπερμέγεθες το 2017 και θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Οι οιωνοί λοιπόν ήταν όντως άριστοι για τη δεύτερη έξοδο στις αγορές. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πίστευαν ότι υπό την επίδραση των ισχυρών πλεονασμάτων θα ακολουθούσαν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και όλα θα «έτρεχαν» σύμφωνα με το σχέδιο.

Ωστόσο στην περίπλοκη χώρα που ζούμε τίποτε δεν εξελίσσεται ευθύγραμμα. Παραμονές της έκδοσης των νέων επταετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου οι διεθνείς αγορές, με πρώτη την αμερικανική, κατέρρευσαν στην κυριολεξία.

Το θεώρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι μειωμένοι φόροι θα υπεραποδώσουν και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών θα προκαλέσουν αναπτυξιακό μπουμ στην αμερικανική οικονομία δεν επιβεβαιώθηκε. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών και αντιθέτως αναζωπυρώθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις και μαζί εκτινάχθηκαν οι κρατικές δαπάνες, πράγμα που βεβαίωσε ότι το αμερικανικό χρέος θα διευρυνθεί και θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση. Συνδυασμένα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε ταχύτερη και μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων. Η προοπτική ακριβώς της ανόδου των επιτοκίων προκάλεσε τη βύθιση της Γουόλ Στριτ και κατ' επέκταση το μίνι κραχ στις διεθνείς χρηματαγορές.


Το ρίσκο των αγορών

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, μέτρησε αρχικώς τον κίνδυνο και ανέβαλε για λίγες ημέρες την έκδοση των επταετών ομολόγων. Τόλμησε όμως λίγες ημέρες αργότερα, όταν υποχώρησε κάπως η πίεση στις διεθνείς αγορές.

Η ευαίσθητη και ασθενής ακόμη στη συνείδηση των αγορών ελληνική οικονομία πήρε μεν τα 3 δισ. ευρώ που ζητούσε, αλλά πλήρωσε ακριβότερα για αυτά. Και αμέσως μετά, όταν οι νέοι τίτλοι εκτέθηκαν στην ελεύθερη αγορά, υπέστησαν νέα φθορά. Τα επιτόκια ανυψώθηκαν κοντά στις 50-60 μονάδες βάσης, σημαντικά πάνω από το 4%, και οι επενδυτές αντί να κερδίσουν κατέγραψαν απώλειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης πιστεύει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί προσεχώς, υπό την επίδραση θετικότερων στοιχείων και καλών νέων για την ελληνική οικονομία που θα δουν το φως της δημοσιότητας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ωστόσο το σήμα είναι σαφές και συγκεκριμένο. Η ελληνική οικονομία, παρά την πρόοδο της δημοσιονομικής διαχείρισης και την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών της, παραμένει ακόμη ασθενής και κυρίως ευάλωτη, θύμα της διατηρούμενης αβεβαιότητας και καχυποψίας που επικρατεί διεθνώς για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Ηταν και τα γεγονότα που ανεδείχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες, τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», η προβληματική δικαστική διαχείριση του σκανδάλου της Novartis, που μετέφερε τόσο σήματα γενικευμένης σήψης όσο και επικράτηση καθεστωτικών πρακτικών στον κόσμο, οι οποίες κλόνισαν την όποια εμπιστοσύνη είχε ανακτηθεί μέσω της νοικοκυρεμένης δημοσιονομικής διαχείρισης. Ηλθε στη συνέχεια η δεύτερη, έπειτα από 22 χρόνια, κρίση των Ιμίων, να προσθέσει αμφιβολίες.


Ανοιχτά μέτωπα

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα, και κατ' επέκταση η Ελλάδα, είναι αντιμέτωπη με πέντε μεγάλα θέματα και αντίστοιχες προκλήσεις. Εκκρεμεί η διαχείριση των σχέσεων και του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που όπως φάνηκε από τα δυναμικά και πολυπληθή συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών εξοργίζει και διεγείρει την κοινή γνώμη. Ταυτόχρονα εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών με την Αλβανία, κυρίως για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών βορείως του Ιονίου Πελάγους, και εσχάτως ανεδείχθη με ένταση η σοβούσα εδώ και χρόνια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που απορρέει κατά βάση από τις τουρκικές διεκδικήσεις για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και λοιπών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και ενόσω θα εξελίσσονται τα παραπάνω θέματα η Ελλάδα θα πρέπει να βρει το κουράγιο και τις δυνάμεις να ολοκληρώσει την εξυγίανση της οικονομίας, να τελειώσει με το πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να σταθεί μόνη, χωρίς βοήθειες, στα πόδια της. Και επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες να ξεπεράσει τις ωδίνες του σκανδάλου της Novartis, η ένταση του οποίου κλονίζει την εσωτερική συνοχή και κατακερματίζει την εθνική ενότητα που η περιπλοκή των εθνικών θεμάτων επιβάλλει.

Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν σφόδρα για το ενδεχόμενο ανατροπών εξαιτίας άλλων γεγονότων και εξελίξεων που δεν συνδέονται ευθέως με τις οικονομικές. Θέλουν να πιστεύουν ότι θα ελεγχθούν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την τουρκική επιθετικότητα και ακόμη ότι άλλες εθνικές υποθέσεις θα διευθετηθούν χωρίς μεγάλες εντάσεις. Ακόμη δείχνουν να μη συμμερίζονται τη σπουδή με την οποία αποδίδονται κατηγορίες για διαφθορά σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιθέτως υπερασπίζονται την ανάγκη διατήρησης συνθηκών ηρεμίας στη χώρα, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ομαλή απελευθέρωση της οικονομίας από τη μακρά κρίση και τα ατιμωτικά καθεστώτα επιτροπείας.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει υψηλός βαθμός απροσδιοριστίας, φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές. Μπορεί μέχρι πρότινος οι περισσότεροι των υπουργών να συντονίζονταν με την ιδέα της διπλής κάλπης, εθνικής και ευρωπαϊκής, τον Μάιο του 2019, αλλά τώρα, υπό το βάρος των προαναφερθέντων κινδύνων, κάνουν δεύτερες σκέψεις και θεωρούν επιβεβλημένη την επίσπευση των εθνικών εκλογών. Η ιδέα είναι να διασφαλισθεί πάση θυσία στο επόμενο διάστημα ομαλότητα στην οικονομία, να οργανωθεί όπως πρέπει η δημιουργία του ταμειακού αποθέματος ύψους 17-18 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να ζήσει χωρίς βοήθειες μέχρι τα τέλη του 2019, να εξασφαλιστεί επίσης η απρόσκοπτη, χωρίς ανακεφαλαιοποιήσεις λειτουργία των τραπεζών και να ασφαλισθεί η έξοδος από τα μνημόνια. Εν τω μεταξύ να έχει καταρτισθεί αξιόπιστο πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο να παρουσιαστεί μαζί με τα «επιτεύγματα» της τριετίας στις αρχές του φθινοπώρου και έτσι να στηθούν εθνικές κάλπες, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν ευθέως με ποιον θα πάνε στη μεταμνημονιακή εποχή.


Τα σενάρια εκλογών

Οι υποστηρικτές του σεναρίου των εκλογών του φθινοπώρου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κερδίσει περιμένοντας μέχρι την άνοιξη του 2019. Από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης η χώρα θα εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο γεμάτη απαιτήσεις και διεκδικήσεις, ικανές να κλονίσουν τα όποια επιτεύγματα της οικονομίας. Κατά τους υπερμάχους του σεναρίου αυτού μια καθαρή εξήγηση με τους πολίτες στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου συνιστά την καλύτερη λύση για την οικονομία και τη χώρα.

Οπως και να έχει, η κατάσταση στη χώρα τείνει να περιπλακεί επικίνδυνα. Ισως οι οργανωμένες κάλπες το προσεχές φθινόπωρο να προσφέρουν μια κάποια λύση, που θα 'λεγε και ο Αλεξανδρινός...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  KANTE EKLOGES | 20/02/2018 14:53
  KANTE EKLOGES, TOUS MISOUS TOU SYRIZA TOUS PERIMEMOUN STON KORIDALO, KAI TOUS ALOUS MISOUS STA EXARXIA !!!
  MANIATIS
  απάντηση94
   
   
  Ότι και να μαγειρεύουν, δεν πρόκειται να επιζήσουν (η φωτώ τα λέει όλα). | 20/02/2018 12:04
  Το πρόβλημα που απασχολεί εμένα είναι η εναλλακτική πολιτική που επειγόντως χρειαζόμαστε, και ΠΟΙΟΣ μπορεί να την εφαρμόσει. Διότι κάποιον «Ηρακλή», προσωπικά δεν βλέπω στον ορίζοντα. Καλή η Δημοκρατία, καταστροφική όμως μια ΣΑΘΡΗ Δημοκρατία. Σε αυτό το παιχνίδι, ο τρίτος πυλώνας (σ.σ. η ΔΗΚΑΙΩΣΥΝΗ) καλείτε να παίξει έναν υπέρτατο ρόλο. Εκεί αποδεικνύετε και η σωστή λειτουργίας της Δημοκρατίας. Παίζει αυτόν τον ρόλο η έγινε τσιράκι του πρώτου πυλώνα, εδώ και 40 έτη πλέον? Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα επί αυτού, αλλά δεν με παίρνει ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος.
  Michail Leon
  απάντηση174
   
   
  Οι επόμενες εθνικές εκλογές έχουν ήδη κριθεί. | 20/02/2018 11:42
  Το πράγμα είναι ηλίου φαεινότερον. Τις επόμενες εθνικές εκλογές, (οποτεδήποτε και αν διεξαχθούν...), θα τις κερδίσει πανηγυρικά η Νέα Δημοκρατία και το μοναδικό απομένον διακύβευμά τους, είναι το μέγεθος της αυτοδυναμίας το οποίο θα επιτύχει.
  Δημοσκόπος
  απάντηση209
   
   
  Δύσκολοι καιροί για "Αριστεράτζες" Εθνομηδενιστές | 20/02/2018 11:07
  Πολιτικοί απόγονοι των αποβρασμάτων του Εμφυλίου , πήραν την Εξουσία εξαπατώντας τους ψηφοφόρους λέγοντας ψέματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να νομιμοποιήσουν τους Αλλογενείς και απρόσκλητους μετανάστες και να Μαδουροποιήσουν τη Χώρα μοιράζοντας επιδόματα .
  Πέτρος
  απάντηση255
   
   
  Μαύρο, δαγκωτό και "χωστό" στον Σύριζα... | 20/02/2018 10:44
  Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία. Στον Σύριζα, (το κόμμα των αποδεδειγμένα αχρείων απατεώνων, πανάθλιων ψευτών και γελοίων σκευωρών), θα το ρίξω μαύρο, δαγκωτό και "χωστό"!!!
  Πολίτης
  απάντηση188
   
   
  Σας περιμένουμε στην κάλπη καθάρματα... | 20/02/2018 10:43
  Το μοναδικό σχόλιο το οποίο αξίζει να γραφεί για την πανάθλια συγκυβέρνηση σύριζα - ανεξάρτητων ελλήνων είναι το ακόλουθο: Οι εθνικές εκλογές έρχονται. Σας περιμένουμε στην κάλπη καθάρματα... 'Οσο συντομότερα, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας!!!
  Πέτρος
  απάντηση215
   
   
  Χοντρό κάλο στον εγκέφαλο, χοντρό κάλο και στον κ@λο!!! | 20/02/2018 10:41
  "Είναι πλέον πασίγνωστο, (με βάση την ασκούμενη πολιτική), ότι οι συριζαίοι έχουν χοντρό κάλο στον εγκέφαλο. Μετά τις εθνικές εκλογές και την κλωτσιά την οποία θα τους δώσει ο ελληνικός λαός, θα αποκτήσουν χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!"
  Αλιεύς σχολίων
  απάντηση206
   
   
  'Οποτε και να γίνουν οι εκλογές, μαύρο και δαγκωτό σττον Σύριζα... | 20/02/2018 08:29
  Τα πράγματα είναι απλούστατα. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, 21-10-2018, (δηλαδή σε οκτώ, (8), μήνες από σήμερα), ή την Κυριακή, 19-05-2019, (δηλαδή σε δεκαπέντε, (15), μήνες από σήμερα). Όποτε και να γίνουν, ο ελληνικός λαός θα το ρίξει μαύρο και δαγκωτό στον Σύριζα, (το κόμμα των άθλιων ψευτών, των αχρείων απατεώνω νκαι των ποταπών σκευωρών).
  Αηδιασμένος Πολίτης
  απάντηση278
   
   
  Κύριε Καρακούση, | 20/02/2018 07:26
  Τη μία χρονιά μια Κυβέρνηση εκλέγεται και την επομένη λέτε ότι σκέπτεται τις εκλογές; Αυτό αποτελεί ειρωνία για τον τραγικό ψηφοφόρο που επί χρόνια αναζητά μια σταθερότητα. Αυτή που βάσει της ΣΥνθήκης του Μάαστριχτ έπρεπε να έχουν καταφέρει δύο μόνο κυβερνητικές παρατάξεις. Είναι αυτοί που διαρρηγνύουν ότι φορούν, για να αποδείξουν ότι δεν καταλάβαμε σωστά. Αν φτάσει να κατηγορείται για διαφθορά ένας πρώην Πρωθυπουργός, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Έλαχε στην Κυβέρνηση να οδηγεί τη χώρα στα δύσκολα, όμως αν είναι φαύλοι θα το κρίνει ο λαός μόνο με το όπλο των εκλογών. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες. Οι δημοσιογράφοι δεν φημίζονται για την εντιμότητά τους. Ας περιμένουμε τις εξελίξεις.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση916
   
   
  Τα αληθινά πεπραγμένα του κ. Τσίπρα | 19/02/2018 19:38
  Και μόνο το ότι, για να σχηματίσει δύο φορές κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας διάλεξε τους ΑΝΕΛ, δείχνει πόσο ξένο σώμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το ότι δεν έχει ούτε καν προσπαθήσει να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα και για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα ενισχύει ακόμη περισσότερο την απομόνωσή του. Θέλει να πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι νέο και άφθαρτο κόμμα και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Πόσο μακρυά από την αλήθεια είναι αυτό! Στη πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόγονοί του υπήρξαν οι ηθικοί αυτουργοί της σημερινής παρακμής. Υπερακόντιζαν στη διόγκωση του δημόσιου τομέα, στη κακοδιοίκηση των ΔΕΚΟ από τους εγκάθετους συνδικαλιστές τους, και στη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ακόμη και πρόσφατα, το 2009, το αντίδοτο του κ. Τσίπρα κατά της επερχόμενης κρίσης ήταν η πρόσληψη και άλλων εκατό χιλ. δημοσίων υπαλλήλων. Ζήλεψε φαίνεται το κατόρθωμα της Ν.Δ. στη μονιμοποίηση χιλ. συμβασιούχων. Πλανάται πλάνην οικτράν ο ελληνικός λαός, αν και σήμερα, μετά τα όσα έχει ζημιωθεί τα τρία τελευταία χρόνια (στα €200 δισ. τα υπολογίζει ο αρχιλογιστής των θεσμών), περιμένει από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να φέρει επενδύσεις και να αναπτύξει έναν υγιή και ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, τον μόνο τρόπο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το ότι παίζει και με τους θεσμούς, αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.
  α.κ.
  απάντηση405
   
   
   
  Για ποια φθορά μιλάτε κ. Καρακούση? | 19/02/2018 18:34
  Αφήνω έξω τις σχέσεις μας με την Τουρκία Σε αυτό το σημείο οι διαφορές έχουν καταστεί, μετά την προδοσία της ακροδεξιάς σε συνεργασία με τους επίορκους προδότες αξιωματικούς της παπαδοπουλικής δικτατορίας, φαίνονται, για μεγάλο διάστημα ακόμη, να παραμένουν ανυπέρβλητες. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε σαν χώρα να βγούμε ακέραιοι. Οι δυνατότητες περαιτέρω εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων υπό το βάρος ενός χρέους 318 δις. € είναι περιορισμένες. Ίσως βοηθήσει μια έκκληση στους «πατριώτες» κατόχους τραπεζιτικών λογαριασμών σε κάποιες «παραδείσιους» νήσους να φέρουν τα λεφτά τους πίσω στην Ελλάδα. Σε όλα τα αλλα θέματα που έχουν συσσωρευτεί επίκειται λύση διότι βρίσκονται σε καλή τροχιά. 1) Το Μακεδονικό θα λυθεί σύμφωνα με την εθνική γραμμή η οποία χαράχτηκε με την απόφαση του "Βουκουρεστίου" την οποία η ΝΔ εγκατέλειψε ύστερα από την ακροδεξιά στροφή που έκανε. Η κυβέρνηση των Σκοπιών πιέζεται και όπως διαφαίνεται θα κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις. 2) Οι διαφορές με την Αλβανία, αν και δεν βρίσκονται στην επικαιρότητα είναι λίγες, οι διαπραγματεύσεις προσχωρούν ικανοποιητικά. Σίγουρα και σε αυτό το θέμα θα θλιφτούν αποφάσεις διότι και η Αλβανία επιθυμεί να γίνει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέλος της ΕΕ. 3) Το ζήτημα του χρέους θα διευθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο διότι τελειώνει το 3. Μνημόνιο. Κατά γενική ομολογία όλοι οι οικονομικοί συντελεστές βρίσκονται σε ανοδική πορεία 4) Η δικαιοσύνη εχει επιτέλους αρχίσει να κάνει το καθήκον της για την διαλεύκανση των σκανδάλων (Siemens, Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis) και σίγουρα μέχρι να εξαντληθεί η τετραετία θα υπάρξουν αποφάσεις! Από πλευράς ανοιχτών θεμάτων συνεφέρει την σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία διακυβέρνησης διότι οι επιτυχίες στην λύση των προβλημάτων θα είναι εμφανείς. Όσον αφορά την πόλωση που επικαλείσθε κ. Καρακούση για πιθανή εκλογική αναμέτρηση στην διάρκεια του τρέχοντος έτους: Αυτό πρέπει να απασχολεί την ΝΔ διότι αυτήν αφορούν τα σκάνδαλα διαφθοράς και όχι τον Σύριζα!
  Doros
  απάντηση1134
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΧΑΧΑΧΑ....... | 19/02/2018 17:49
  Οταν μιλανε για αυξησεις στους δημοσιους υπαλληλους, ξερετε γιατι το κανουνε....
  Χαχας
  απάντηση264
   
   
  Θέατρο σκιών | 19/02/2018 15:52
  Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα μπορούσαν να είναι ψηλότερα αν δεν υπήρχαν Καρανίκες δεν είναι υγιές οικονομικό στοιχείο. Είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης που στερεί από πόρους την οικονομία και φυσικά δεν είναι διατηρήσιμο. Το χειρότερο είναι πως την οικονομία όπως και τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση τα διαχειρίζεται με καθαρά επικοινωνιακό τρόπο. Αντί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να επιδιώξει το βέλτιστο αποτέλεσμα αυτή διατυμπανίζει δήθεν επιτυχίες και μετά διαψεύδεται. Στην υπόθεση Novartis είναι ξεκάθαρο ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία αλλά η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων. Η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την πολιτική της επιβίωση και εκλογές θα γίνουν όποτε την συμφέρει
  ΧΒ
  απάντηση346
   
   
  Εκλογες, γιατι οχι? | 19/02/2018 15:48
  Οι ελληνες αγαπανε τις εκλογες, είναι μεσα στο DNA τους. Προεκλογικες εκστρατιες, συναντήσεις, ενταση και με πρόγραμμα μηδεν πεφτει στο ελαχιστο το ανχος του μεσου ελληνα και μπορει ετσι να ζησει κανενα-δυο χρονια ακομη. Και επειτα παλι από την αρχη. Και του χρονου!
  Anonymous
  απάντηση196