Με την τουρκική προκλητικότητα να «χτυπά κόκκινο» σε Αιγαίο και Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιεί πως «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά» στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε, ενώ ερωτώμενος ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, διαμήνυσε σε έντονο ύφος πως «δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι».

«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα» τόνισε ο έλληνας υπουργός, σημειώνοντας δε, πως έχει ζητήσει από την νομική υπηρεσία να εξετάσει αν μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση.

Ακόμη, ο υπουργός εξωτερικών προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ ότι έχει υπάρξει επίλυση σε τρία από τα επτά ζητήματα, ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται αρκετά πιο συγκρατημένος από τον σκοπιανό πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως με την έννοια που βλέπει ο ίδιος δεν έχουν κλείσει κάποια θέματα.