Την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος συνεχάρη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

«Επιτελείτε το καθήκον σας κάτω από δύσκολες συνθήκες με αυταπάρνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού με κίνδυνο της ζωής τους κατάφεραν να αποτρέψουν την εισδοχή ναρκωτικών στην χώρα μας από το εξωτερικό, είπε ο Πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι τα βίντεο που παρακολούθησε αποδεικνύουν την υψηλή διαχειριστική ικανότητα των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την FRONTEX που διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο. Στα θαλάσσια σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι παραπάνω επιτυχίες καταδεικνύουν την αναβαθμισμένη δράση απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα ναρκεμπόρων και δουλεμπόρων, την επιχειρησιακή εντιμότητα των στελεχών του Λιμενικού» είπε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι πέρα από την άρτια εκπαίδευση αν δεν υπήρχε το ψυχικό σθένος δεν θα μπορούσαν να κατακτηθούν αυτές οι επιτυχίες. «Η διακινδύνευση της ζωής είναι ανεκτίμητη προσφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ειπε. Το πρόσφατο περιστατικό στα Ιμια ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής που απείλησε ανθρώπινες ζωές, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Το μήνυμα μάς είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του ελληνικού λιμενικού σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές όχι για να τις βάζουν σε κίνδυνο.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με τηνFRONTEX,η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΛΣ στο Προσφυγικό. «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε μάλιστα, ότι την ώρα που κάποιες άλλες χώρες έκλειναν σύνορα και έκτιζαν τείχη, οι άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, έδιναν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

O Πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο λίγο μετά τις 10 το πρωί και συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματ0ς – Ελληνική Ακτοφυλακή κ. Σταμάτιο Ράπτη, τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και ανώτατους αξιωματικούς του ΛΣ ανέβηκε στον 6ο όροφο και κατευθύνθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Εκεί ο αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανός, διευθυντής της υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης, καλωσόρισε τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί την καρδιά του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητά του είπε ότι έχει ως αντικείμενο την παροχή έρευνας και διάσωσης σε όλα τα άτομα που είναι στη θάλασσα και κινδυνεύουν, ενώ πρόσθεσε ότι στον συγκεκριμένο χώρο συνεργάζονται και επιχειρούν το Λιμενικό Σώμα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Χριστιανός αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς που διέπει διεθνώς την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, αλλά και στις περιοχές ευθύνης όπου δρα το συγκεκριμένο Κέντρο.

Είπε ότι εκτός από την περιοχή ευθύνης του το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, όταν λάβει πρώτο σήμα κινδύνου από κινδυνεύον πλοίο, επιχειρεί και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

«Μας προτιμούν πολλά πλοία και πολλά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει με κάθε λεπτομέρεια και θα μπορέσουμε να παρέχουμε συνδρομή και σε αυτούς» τόνισε αναφέροντας ότι «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα ελληνόκτητα πλοία». Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι μέσω ενός συστήματος το Ενιαίο Κέντρο γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε ελληνόκτητο πλοίο, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΕΚΣΕΔ προσφέρει παροχή μεταφοράς τραυματιών ή ασθενών από τα πλοία προς τη στεριά επί 24ου βάσεως και χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς στον ναυτικό τομέα και στον αεροπορικό.

Αναφερόμενος στην περιοχή δικαιοδοσίας στην ελληνική επικράτεια σημείωσε ότι κάθε χρόνο πλέουν περισσότερα από 600 πλοία της ακτοπλοΐας, 9.000 μικρά σκάφη και 111.000 αλιευτικά.

Ο κ. Χριστιανός παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα λειτουργικά συστήματα του κέντρου ενώ αναφερόμενος στα επιχειρησιακά μέσα του λιμενικού είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πλοία ανοιχτής θαλάσσης, 6 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη και ένας μεγάλος αριθμός στόλου διασκορπισμένος σε όλες τις ακτογραμμές και σε όλη την επικράτεια.

Επίσης ο κ.Τσίπρας ενημερώθηκε και για την κατάσταση που επικρατούσε ως εκείνη την ώρα στα Ίμια όπου βρίσκεται το ΠΑΘ 060.

Στη διάρκεια της επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το ζήτημα του προσφυγικού και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 75% – 80%. Παράλληλα ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Στη συνέχεια στον 5ο όροφο κατευθύνθηκε προς την αίθουσα συσκέψεων δίπλα στο γραφείο του κ. Κουρουμπλή όπου συναντήθηκε με 24 από τα 27 μέλη του ΠΑΘ 090 «Γαύδος» και λιμενικούς από πλωτά και εναέρια μέσα καθώς και των ειδικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην καταδίωξη του σκάφους από την Κέρκυρα μέχρι την Τζια. Ο κ. Τσίπρας μίλησε κατ’ ιδίαν με το πλήρωμα του «Γαύδος» το οποίο και συνεχάρη για την ψυχραιμία που επέδειξα κατά την διάρκεια της τουρκικής πρόκλησης και τον εμβολισμό του σκάφους τους στα Ίμια.

Υπέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα, τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του σκάφους πλωτάρχη Σπύρο Κρουστάλη. Απευθυνόμενος στο πλήρωμα του «Γαύδος» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Δεν είναι ο ρόλος σας αποτρεπτικός. Αυτός είναι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων. Να φυλάτε τα ευρωπαϊκά σύνορα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό όπως κάνατε μέχρι τώρα.

«Ήταν μια μέρα με μεγάλη ένταση και εκ του αποτελέσματος όλα πήγαν καλά» ανέφερε από την πλευρά του μέλος του «Γαύδος».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά από το πλήρωμα τού «Γαύδος» για το πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στα Ίμια, πόσα σκάφη βρίσκονταν στην περιοχή κ.α. παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ενημερωθεί από την ηγεσία του Λ.Σ για το θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με άνδρες από τη μονάδα υποβρυχίων αποστολών που πήραν μέρος επιχειρησιακά σε καταπολέμηση περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και με άνδρες της μονάδας ελικοπτέρων και αεροσκαφών του Λιμενικού. Παρόντες ήταν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αρχηγός του Λιμενικού.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε και 15λεπτο βίντεο με την επιχειρησιακή δράση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στο αίθριο του 5ου ορόφου όπου μίλησε σε στελέχη του Λ.Σ από διάφορες υπηρεσίες.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίζει όλους εκείνους που επιτελούν ευσυνείδητα τον ρόλο τους σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα» τόνισε το πρωί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καλωσορίζοντας στο υπουργείο τον Πρωθυπουργό.

«Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να επισκέπτεται το υπουργείο ο πρωθυπουργός της χώρας σε στιγμές ιστορικής και ύψιστης πατριωτικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η παρουσία του εδώ τονώνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης όλων μας και βεβαίως των ανθρώπων του λιμενικού σώματος που έχουν την ευθύνη να επιτηρούν τα ελληνοευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και να καταπολεμούν με κάθε τρόπο το οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα είτε αυτό αφορά τις ναρκωτικές ουσίες που επιχειρούν διάφορα συμφέροντα να διακινούν είτε την εμπορία όπλων».