Δέκα κάλπες -όσα και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται
στην υπόθεση της Novartis- και μία συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφασίστηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σχετικά με την διενέργεια της συζήτησης για την σύσταση Προανακριτικήε Επιτροπής.

Για τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν οι 10 κάλπες, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το ερώτημα της παραπομπής ή μη σε Προανακριτική χωρίς αναφορά σε πιθανά αδικήματα. Οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν «Ναι», «Όχι» ή «Παρών».

Η μυστική ψηφοφορία αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς τα αποτελέσματα πιθανόν να διαφέρουν από πρόσωπο σε πρόσωπο, ακόμη και να κρύβουν εκπλήξεις.

Το έτερο σενάριο ήταν να στηθεί μία κοινή κάλπη για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, κάτι που προτείνει η ΝΔ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης επιφυλάχτηκε για το αν μπορεί να στηθεί μία κάλπη και θα ρωτήσει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής σχετικά.

Επιπλέον, στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ο αριθμός των συνεδριάσεων της Ολομέλειας ο οποίος μία συνεδρίαση την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο δύο συνεδριάσεων Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα τοποθετηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, είτε δια ζώσης, είτε με γραπτό υπόμνημα. Το πιθανότερο όμως είναι οι εμπλεκόμενοι να τοποθετηθούν με ομιλίες τους ενώπιον των βουλευτών.