Την Αγκυρα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όπου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ημέρες μετά την ένταση στα Ιμια που προκάλεσε η Τουρκία με τη διεμβόλινση του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού.

Στις συναντήσεις αυτές θα παρευρίσκεται και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ κάτι που δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν η κρίση στη Συρία και η επιθετικότητα της Αγκυρας, τα θέματα της ΑΟΖ της Κύπρου και τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά στις γεωτρήσεις καθώς και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Σημαντικό γεγονός είναι επίσης ότι το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι στην Αγκυρα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα η μετάβαση του κ. Πάιατ στην Άγκυρα, το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ και αρκετοί από τους πρέσβεις-ομολόγους για να συζητήσουν σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης μίας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού ως το Βελιγράδι.

Ο κ. Πάιατ δεν θα συναντήσει τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Τι προσδοκά η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των ΗΠΑ να ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι, αν και αρχικά τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις.

Παράλληλα, άκουσαν με ικανοποίηση την καταδίκη της στάσης της Τουρκίας από την πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την άμεση αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που κινήθηκε στην ίδια γραμμή με την ΕΕ.

Η Αθήνα ελπίζει ότι θα υπάρξει και μία, έστω προσεκτική, αμερικανική παρέμβαση κατά τη μετάβαση του αμερικανού ΥΠΕΞ στην τουρκική πρωτεύουσα. Της επίσκεψης Τίλερσον προηγήθηκε η επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρ. ΜακΜάστερ.

Επίσης η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που θα πραγνατοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν θέλει να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση – ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Ηδη η Αγκυρα έχει δει τις σχέσεις της με την Ολλανδία, που μαζί με τη Γερμανία είναι από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της, να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.