Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το συμβάν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

O τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπ. Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει για το Μινσκ ανέφερε ότι «εμείς ήμασταν ξεκάθαροι ότι η αποφυγή των εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα κλιμακωθούν περισσότερο».