Επικίνδυνα παιχνίδια παίζει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία στο Αιγαίο με
αποκορύφωμα τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του
λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των
Ιμίων. Ταυτόχρονα, οι προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από την
Τουρκία, το μπαράζ παραβιάσεων και από αέρος στο Αιγαίο αλλά και η
επιθετική ρητορική Ερντογάν, συνηγορούν στο ότι η Τουρκία «φλερτάρει» με ένα θερμό επεισόδιο.

Μετά τη γνωστοποίηση του σοβαρού επεισοδίου στην περιοχή των Ιμίων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση αλλά και να στείλει αυστηρό μήνυμα. Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι γεγονότα όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία αντί να αποκλιμακώσει την ένταση, δυναμίτισε περαιτέρω το κλίμα. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ όπου σημειώνεται πως «Η περιοχή των Ιμίων ανήκει στη χώρα μας» . Στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, γίνεται ακόμη λόγος για διαστρέβλωση των γεγονότων απο την πλευρά της Ελλάδας «όπως πάντα» με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Είχε προηγηθεί η εμπρηστική δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος μιλώντας για το επεισόδιο στα Ίμια υποστήριξε ότι «κάναμε το καθήκον μας». Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν, «το περιστατικό έληξε χωρίς κανένα πρόβλημα παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση προξένησε σοβαρές ζημιές στο ελληνικό σκάφος.«Όταν δεν σταμάτησαν, οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» . Συνεχίζοντας τις εμπρηστικές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά και κάλεσε «να σταματήσουν οι αψιμαχίες τόσο στον αέρα όσο και στο νερό».

Νέα πρόκληση από την Τουρκία, αποκλείει με Navtex το Καστελόριζο

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται καθώς λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια, με έκδοση Navtex «δεσμεύει» τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για τις 18 Φεβρουαρίου με σκοπό – όπως αναφέρεται – να πραγματοποιηθεί άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν μέχρι την Τρίτη οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο F-16 ήταν οπλισμένα.

Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης

Κάλεσμα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιθετική κίνηση των Τούρκων να εμβολίσουν ελληνικό πλοίο, διαμηνύοντας πως πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, καλώντας τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση.