Τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία με επιστολή της στον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Δουζίνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με επικεφαλής τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο και Άμυνας Βασίλη Κικίλια, 13 βουλευτές σημειώνουν πως «η επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2017, το οποίο έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών».

«Από τις αρχές του έτους η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά των νησίδων» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν ότι «ακραία πρόκληση συνιστά ο χθεσινός εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων».

«Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, τονίζοντας πως επιβάλλεται να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε βάθος συζήτηση, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν συνθήκες για την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής στάσης που θα περιορίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

Κουμουτσάκος: Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία

Νωρίτερα, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση, αναφερόμενος στις «απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και την ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων».

Όπως αναφέρει, τα παραπάνω αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη Ελλάδα.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» συμπληρώνει.