Σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, προέβη πριν από λίγο προς τον τούρκο ομόλογό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων κ. Θεόδωρο Γεωργακέλο, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ.

Το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα είναι ότι επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα «οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Η τουρκική ακτοφυλακή εμβόλισε σκάφος του λιμενικού στα Ίμια

Ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας, με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπά σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μέσα από τις εικόνες από την κάμερα που διαθέτει το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης 090 και τις μαρτυρίες των 27 ατόμων – μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή αναμένεται να αντληθούν στοιχεία για να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο βίντεο έχει καταγραφεί το περιστατικό.

Όπως έχει γίνει γνωστό περίπου τα μεσάνυχτα το τουρκικό σκάφος χτύπησε με την πλώρη του την πρύμνη του ελληνικού σκάφους χωρίς να υπάρξει τραυματισμός μέλους του πληρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνήτης του ΠΑΘ μόλις αντιλήφθηκε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να τον πλησιάζει σε πολύ κοντινή απόσταση έκανε κίνηση για να αποφευχθεί η σύγκρουση και τελικά έγινε η πρόσκρουση στην πρύμνη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο τούρκος κυβερνήτης να ήθελε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος με άμεσο κίνδυνο για το πλήρωμα. Ακολούθως το τουρκικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σήμανε συναγερμός ενώ ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνέχεια το σκάφος του ΛΣ για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοπλοΐας του μεταφέρθηκε για επιθεώρηση στη Λέρο καθώς έχει υποστεί υλικές ζημιές και αναμένεται να μεταφερθεί στον Πειραιά. Τη στιγμή του περιστατικού το ΠΑΘ βρισκόταν ακινητοποιημένο στο σημείο στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας.

Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλα και των απειλών του επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ ότι θα σπάσει τα πόδια όποιων αποπειραθούν να ανέβουν στα Ίμια.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες το σκηνικό της έντασης είχε στηθεί στην περιοχή απο το απόγευμα της Δευτέρας καθώς στο σημείο βρισκόταν το ελληνικό σκάφος μαζί με πέντε τουρκικά ένα εκ των οποίων λίγο πριν τα μεσάνυχτα επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του ΛΣ και χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά του κυβερνήτη αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το περιστατικό λέγοντας ότι αποτελεί συνέχεια του επεισοδίου στις 17 Ιανουαρίου και πάλι με τουρκική ακταιωρό που ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν στο «Βήμα» πως «η παρουσία του Λιμενικού στα Ίμια θα είναι συνεχής και δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή. Το 090 μπορεί να αποχώρησε λόγω του περιστατικού αλλά άμεσα το αντικατέστησαν άλλα σκάφη».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. «090», ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

\

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού.Για το ίδιο θέμα, δήλωσε προβληματισμένος από την προκλητικότητα της Τουρκίας και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

Εμείς, σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Νέα προειδοποίηση της Κομισιόν στην Αγκυρα

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Τουρκικά σκάφη γύρω από τα Ιμια

Τρία τουρκικά σκάφη βρίσκονται συνεχώς γύρω από τα Ιμια σύμφωνα με τον χάρτη με τη κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο.

Σχόλια κομμάτων

ΝΔ: Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία

Για επικίνδυνη κλιμάκωση κάνει λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις «απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και την ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων».

Όπως αναφέρει, τα παραπάνω αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη Ελλάδα.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» συμπληρώνει.

Ποτάμι: Οι τουρκικές κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Αιγαίο

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

ΚΚΕ: Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το επεισόδιο στα Ιμια

Διαψεύδεται το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, μετά το επεισόδιο στα Ίμια, όπως υπογραμμίζει σε σχετικό σχόλιο του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι τόσο αυτό όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς» τονίζει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων: Οι Έλληνες ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα

«Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά. Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα».

«Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Στην ανακοίνωση της ΕΚ σημειώνεται επίσης ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».

Συνδικαλιστές λιμενικοί: Η στάση των συναδέλφων μας υποδειγματική

«Παρακολουθούμε ανήσυχοι μεν, ψύχραιμοι δε την τουρκική προκλητικότητα γύρω από τα Ιμια, έχοντας στο μυαλό μας ως πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και την ασφάλεια των συναδέλφων μας.» Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών σημειώνουν επίσης ότι: «Το χθεσινό επεισόδιο καταδεικνύει την αυξανόμενη κλιμάκωσης ένταση που επικρατεί στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Με ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις, εκφράζουμε την πίστη ότι θα πρυτανεύσει η λογική, θα αποκλιμακωθεί η ένταση και δεν θα υπάρξει συνέχεια. Η στάση άλλωστε του κυβερνήτη και του πληρώματος του ΠΑΘ 090, τους οποίους και συγχαίρουμε για την υπευθυνότητα τους, ήταν υποδειγματική και στη σωστή κατεύθυνση.»

Και επισημαίνουν: «Για ακόμα μια φορά τα στελέχη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο καθήκον τους αναδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης στο ρόλο που τους έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία.»

Στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Λιμενικού το «Γαύδος» – «Ασήμαντη η ζημιά»

Aσήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το «ΓΑΥΔΟΣ» αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σκάφους συγχρηματοδόθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σκάφους συγχρηματοδόθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.