Σε αυστηρούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη δυσφορία του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την «να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία», τονίζει το ΥΠΕΞ, «συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι «ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό».

Συμπληρώνει δε ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ». Τέλος το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ENI: Είμαστε εντός της ΑΟΖ της Κύπρου

«Είμαστε μέσα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Eni, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει, με στρατιωτικά της πλοία, τις γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα της Κύπρου.

«Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η Εni προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε ο Ντεσκάλτσι.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, το τελευταίο επεισόδιο κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική της Τουρκίας κινείται εκτός πλαισίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Το έχουμε εγκαίρως επισημάνει προς την κυβέρνηση, ζητώντας έντονη διπλωματική αντίδραση σε όλα τα επίπεδα» πρόσθεσε.