Στην αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων που να αποτυπώνουν τη ροή του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιδίδεται η Εισαγγελία Διαφθοράς. Η επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης συνεχίζουν την έρευνα ως προς το σκέλος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, διαρκούς αδικήματος που δεν παραγράφεται, θέτοντας στο στόχαστρο τόσο τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναφερθεί στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων όσο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, και φυσικά γιατρούς, βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Τα πρόσωπα

Τα πρόσωπα που φέρονται άλλωστε μέχρι στιγμής ως αποδέκτες δωροδοκιών (πλην των γιατρών, που είναι πάρα πολλοί) είναι συνολικά τριάντα, τα δέκα πολιτικά και άλλα είκοσι, από γενικούς γραμματείς υπουργείων (4-5) και μέλη επιτροπών ως και συνεργάτες και συμβούλους υπουργών.
Οι εισαγγελείς έχουν απευθύνει ήδη αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές και τις κυπριακές αρχές, αναζητώντας τραπεζικούς λογαριασμούς, ύποπτα εμβάσματα και offshore, που ίσως δώσουν πληροφορίες για τη διαδρομή της μίζας.
Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, μετά και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η διαβίβαση στη Βουλή των στοιχείων για τα πολιτικά πρόσωπα, που δεν είναι άλλα από τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων, και ως εκ τούτου ανώνυμων, μαρτύρων. Καταθέσεις που θεωρούνται έωλες, αν δεν συνοδεύονται από αποδείξεις που να δένουν την υπόθεση, και σύμφωνα με τον νόμο είναι αδύναμες ώστε να σταθούν αυθύπαρκτα σε μια ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία στο ακροατήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση ειδικά με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ακόμη και σε αυτό το στάδιο τα στοιχεία θεωρούνται κατά κοινή ομολογία ιδιαιτέρως «φτωχά».
Τον πυρήνα της υπόστασης των μαρτύρων έθιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν να «κελαηδήσουν» προκειμένου να αποσείσουν τις ποινικές ευθύνες που ήδη αντιμετώπιζαν, καθώς εντοπίστηκαν με παράνομο πλουτισμό.
Λίγες ώρες πάντως προτού ο κ. Πολάκης πει τα αδιανόητα, δικαστικές πηγές διαβεβαίωναν ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis δεν θα ήταν ούτως ή άλλως κατηγορούμενοι στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, τις προσεχείς ημέρες εξελίξεις αναμένονται και στο ζήτημα που τέθηκε περί ακυρότητας των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Το οποίο έθεσε η Νέα Δημοκρατία, διά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς απουσιάζει από τη δικογραφία η –απαραίτητη –έγκριση της υπαγωγής τους σε καθεστώς προστασίας, από τον εποπτεύοντα των υποθέσεων Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία ζητεί «την αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς», εκτιμώντας ότι είναι μεταξύ άλλων εγγράφων «κρίσιμη στην παρούσα φάση, πριν από την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».

Οι μάρτυρες

Σχετική απάντηση έδωσε τόσο η κυρία Τουλουπάκη όσο και οι κ. Ντζούρας και κ. Μανώλης, με κοινή τους δήλωση, με την οποία καθιστούν σαφές ότι «οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».
Γενικότερα ως προς το καθεστώς προστασίας μαρτύρων αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα φάση είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (θεσπίστηκε με νόμο τον Αύγουστο του 2017, επί υπουργίας Κοντονή), υπό την προεδρία του Τάσου Τριανταφύλλου, επίκουρου καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, η οποία μελετά την ενίσχυση έτι περαιτέρω του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την επέκταση του καθεστώτος σε άτομα που παρέχουν πληροφορίες για άλλα σοβαρά αδικήματα, σχετιζόμενα και με τον ιδιωτικό τομέα –για τον οποίο υπάρχει επί του παρόντος σαφές κενό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ