Το γεγονός ότι 25 δημοσιογράφοι απ΄όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (πλην Κύπρου και Ελλάδας) βρίσκονται στην χώρα μας, συναντώνται με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, με εκπρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, μ΄όλους ανεξαιρέτως τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης , με το προεδρείο του ΣΕΒ και με άλλους παραγωγικούς φορείς, να τους παραθέτουν γεύμα στην Αίγλη του Ζαππείου οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης και να συζητούν πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, να ζητούν να μάθουν για τις επενδύσεις, για τους φόρους, για το πρωτογενές πλεόνασμα, για τις σχέσεις κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, να επιμένουν για παράδειγμα, να πληροφορηθούν ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της εξουσίας κάτι θέλει να μας πει.

Είκοσι πέντε δημοσιογράφοι θα γράψουν στα πιο ισχυρά οικονομικά έντυπα της Ευρώπης για την χώρα μας, για τα βήματα που έκανε προς έξοδο από την κρίση, «για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά της επίσκεψης- εργασίας στην Αθήνα, ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται αποκλειστικά από την Κομισιόν.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων έπεφταν βροχή. Ηταν εξαιρετικά ενημερωμένοι για την οικονομική κατάσταση της γνώριζαν αριθμούς, ελλείμματα, ομόλογα, ακόμα και για το σκάνδαλο Novartis ρώτησαν ζητώντας να μάθουν για το πώς λειτουργεί στην Ελλάδα το κράτος δικαίου. Η επίσκεψή τους συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Εμφανίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολιτικούς μετά τον Μοσκοβισί. Συνέπεσε επίσης με την νέα επιτυχή προσπάθεια (που έγινε την Πέμπτη) για έξοδο στις αγορές.
Στη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό ( η οποία χαρακτηρίσθηκε off the record ή επίσκεψη εργασίας) οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως την επόμενη ημέρα των μνημονίων με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει βέβαιος ότι τελείωσε η εποχή των μνημονίων και ότι το 2018 θα είναι έτος εξόδου από τις αγορές. Ρώτησαν τι είναι αυτό που εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων για το ενδεχόμενο επιβολής γραμμή επιτήρησης κτλ.
Η επίσκεψή τους στον Κυρ. Μητσοτάκη διήρκησε αρκετή ώρα και υπήρξαν πολλές ερωτήσεις κάτι που δεν περίμενε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ρώτησαν για παράδειγμα να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο και το ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης. Ρώτησαν για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ , με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά, ότι« έχουμε τη βούληση και τα προσόντα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών».

Επέμεναν οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι για το πώς θα παραμείνει πειθαρχημένη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές κυρίως όταν εξαγγέλλει μείωση φόρων (σε ιδιώτες και επιχειρήσεις) και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τέλος με αφορμή της υπόθεσης Novartis έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κράτος δικαίου και τη διαφθορά με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ όλα στο φως, αλλά να φύγουν οι κουκούλες.

Στο προεδρείο του ΣΕΒ οι ερωτήσεις αφορούσαν την υπέρμετρη φορολογία στις επιχειρήσεις και αν η υπερφορολόγηση μαζί με την γραφειοκρατία εμποδίζουν και τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ρώτησαν συγκεκριμένα εάν οι φόροι και μόνον αυτοί αναχαιτίζουν την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Θ. Φέσσας είπε ότι θα πρέπει επιπλέον να ολοκληρωθούν και οι μεταρρυθμίσεις (ανέφερε χαρακτηριστικά την ψηφιοποίηση του Δημοσίου για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας), και επέμεινε ότι όσο πιο υψηλοί είναι φόροι σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους τόσο πιο πολύ ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή, αλλά και τη φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Τόνισε ωστόσο ότι η «Ελλάδα έχει καλύψει μεγάλη απόσταση για την έξοδο από την κρίση», πλην όμως μπροστά μας, όπως είπε, βρίσκονται ακόμα σημαντικές προκλήσεις.