Πιο προσεκτικός παρουσιάζεται ο Επίτροπος Χαν, ο οποίος προ ημερών με τις δηλώσεις του περί ένταξης της ΠΓΔΜ, την οποία αποκάλεσε «Μακεδονία», προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της ΠΓΔΜ ακόμη στην ΕΕ αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων» ανέφερε ρητά ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η ΠΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ΕΕ;».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν.

«Η ΠΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε ο κ. Χαν.

Υπενθυμίζεται πως ο Επίτροπος είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία», σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», μιλώντας για την πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα απευθύνει σύντομα η ΕΕ στα Σκόπια.

Στη συνέντευξη ο κ. Χαν κατέθεσε την εκτίμηση ότι το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη «Μακεδονία».