Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε τη μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου «Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Λεωφόρο Φιλίας» και του αεροδρομίου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ βλέπει θετικά την τοποθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού στο πλαίσιο μίας σύνθετης ονομασίας.

Χαιρετίζει το ΥΠΕΞ την μετονομασία αεροδρομίου της πΓΔΜ

Την απόφαση της ΠΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρόμιο και την εθνική οδό της χώρας χαιρετίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».