από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Ολο το σχέδιο Νίμιτς για συμφωνία με τα Σκόπια

Οροι και διαδικασίες που προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής - Το νέο όνομα συνδέεται με την ένταξη στην Ε.Ε. - Καμία αναφορά στο Σύνταγμα
Ολο το σχέδιο Νίμιτς για συμφωνία με τα Σκόπια
Ο Νίκος Κοτζιάς σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον Μάθιου Νίμιτς, του υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει, και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), η οποία θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται από τον Μάθιου Νίμιτς ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Τούτο σημαίνει ότι το σημερινό συνταγματικό όνομα («Republika Makedonija» - «Δημοκρατία της Μακεδονίας») θα παραμείνει σε ισχύ στο εσωτερικό της χώρας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην τετρασέλιδη «Δέσμη Ιδεών» που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου στις δύο πλευρές, ολόκληρο το κείμενο της οποίας δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά «Το Βήμα».

Παράλληλα και αναφορικά με την πρόσκληση και ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς επισημαίνει ότι την ημερομηνία κατά την οποία τα Σκόπια θα ενταχθούν επισήμως στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διεξάγουν τις διμερείς σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με βάση τη νέα επίσημη ονομασία που θα καταχωρηθεί αλφαβητικά υπό το αγγλικό γράμμα «Μ».

Η ρήτρα «μη αποκλειστικής χρήσης»


Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στους δύο διαπραγματευτές ο κ. Νίμιτς, δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ προκειμένου να αλλάξει η σημερινή συνταγματική ονομασία ή άλλα σημεία που κατά ορισμένους έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι η αρμόδια να κρίνει ποιες θα είναι οι «δεσμευτικές, αξιόπιστες και αμετάκλητες εθνικές διαδικασίες» για την εφαρμογή της λύσης.

Ο κ. Νίμιτς προτείνει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις (η πρόταση αυτή είναι στη βάση αμοιβαιότητας), όπως και ότι σέβονται η μία την πολιτισμική κληρονομιά της άλλης. Σε ό,τι αφορά τα θέματα εμπορικής χρήσεως, ο κ. Νίμιτς επανέρχεται στη ρήτρα «μη αποκλειστικής χρήσης» των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός». Καλεί δε τις δύο πλευρές να φθάσουν μεταξύ τους σε συμφωνία που θα είναι εφαρμοστέα σε όλες τις γλώσσες για τη χρήση αυτών των όρων. Αναφορικά επίσης με τη μετάφραση της νέας ονομασίας τόσο από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές όσο επίσης από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και τρίτα μέρη, αυτά θα μπορούν να τη μεταφράζουν κατ’ επιλογήν τους ή και να τη διατηρούν αμετάφραστη – προτίμηση την οποία έχει ήδη εκδηλώσει η Αθήνα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η εθνικότητα και η γλώσσα


Στα ζητήματα της εθνικότητας (nationality) και της γλώσσας (που αποτελούν τους δύο πυλώνες της ταυτότητας και προκάλεσαν ένταση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και όσα δήλωσε μαζί με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ), ο ειδικός απεσταλμένος προτείνει την επιλογή ανάμεσα είτε στη σλαβική εκδοχή «makedonski» είτε στην περιγραφή με βάση το επίσημο όνομα ή με βάση τη σύντομη εκδοχή του (π.χ. πολίτης της «Δημοκρατίας της Ανω Μακεδονίας»).

Αναφορικά με τα ονόματα που προτείνονται, ο κ. Νίμιτς παραθέτει (στη σλαβική γραφή) τα ονόματα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήτοι τα «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», παραμένοντας όμως ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις. Στο κείμενό του χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για να παρουσιάσει τις ιδέες του το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» (Republika Gorna Makedonija), εξ ου και η σύγχυση που πρόσφατα προκλήθηκε ότι σε αυτό το όνομα συμφώνησαν ήδη οι δύο πλευρές.

Τα κεφάλαια περί της εφαρμογής της λύσης και του εύρους χρήσεως, έτσι όπως αναφέρονται στη Δέσμη Ιδεών, πρέπει να ιδωθούν συνδυαστικά. Η εφαρμογή της λύσης, κατά τον κ. Νίμιτς, θα προκύψει από τον συνδυασμό της κατάθεσης μιας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενός ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, της επικύρωσης της λύσης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων αλλά, επίσης, «δεσμευτικών, αξιόπιστων και αμετάκλητων εθνικών διαδικασιών» από την πΓΔΜ, «συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο και εκτελεστικής πράξης και, στο μέτρο που θεωρηθούν απαραίτητα, άλλων νομικά αναγκαίων μέτρων».


«Σπονδυλωτή διαδικασία» για το εύρος χρήσης


Ο πολύπειρος αμερικανός διπλωμάτης και νομικός προτείνει επίσης μία «σπονδυλωτή διαδικασία» σε σχέση με το εύρος χρήσης. Το αρχικό στάδιο προβλέπει ότι μετά την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος για τη νέα επίσημη ονομασία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή θα χρησιμοποιείται «σε όλα τα επίσημα πολυμερή διεθνή πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, συνθηκών, συμφωνιών και επίσημων εγγράφων». Επιπλέον, η πΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειές της» ώστε η νέα ονομασία «να χρησιμοποιείται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους πολυεθνικούς οργανισμούς». Την ίδια στιγμή όμως, ο κ. Νίμιτς προβαίνει σε τρεις σημειώσεις.

Πρώτον, ότι ο όρος «Μακεδονία» (Makedonija), σε αμετάφραστη ή μεταφρασμένη μορφή, μόνος του, δεν θα χρησιμοποιείται από τα Σκόπια ως επίσημο όνομα του κράτους σε κανένα πλαίσιο.

Δεύτερον, ότι οι όροι «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «πΓΔΜ» (former Yugoslav Republic of Macedonia και fYROM) θα παύσουν να χρησιμοποιούνται ως αναφορές για τα Σκόπια.

Τρίτον – και όπως φαίνεται σημαντικότερο – ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Republika Makedonija) θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται εσωτερικά μέχρι την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ.

Προϋποθέσεις και ενδεχόμενες περιπλοκές


Τίθενται πάντως δύο προϋποθέσεις που ελαφρώς περιπλέκουν την κατάσταση. Ο κ. Νίμιτς υπογραμμίζει ότι ακόμη και μετά την ένταξη στην ΕΕ θα μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στη χρήση της νέας ονομασίας «erga omnes για όλους τους επίσημους σκοπούς εσωτερικά καθώς και διεθνώς». Ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις; Οταν «η χρήση είναι αποκλειστικά εσωτερική» (εντός πΓΔΜ) και «η επηρεαζόμενη εσωτερική δραστηριότητα και τα έγγραφα» που σχετίζονται με αυτή «δεν βρίσκονται εντός της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κ. Νίμιτς αποφεύγει πάντως να εξειδικεύσει πού ακριβώς αναφέρεται, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Αυτό θα είναι ένα σημείο που θα απαιτήσει σοβαρές διευκρινίσεις, καθώς η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι συνήθως μακρά και η γειτονική χώρα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν επίσης προς «Το Βήμα» ότι «η εφαρμογή της λύσης θα είναι μεν σταδιακή, αλλά παράλληλα θα απαιτηθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις εν όψει της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Κύκλοι της Συμμαχίας σημείωναν ότι μεταξύ της πρόσκλησης μιας χώρας για ένταξη και της οριστικής ένταξης μεσολαβεί ένα διάστημα που δεν καθορίζεται δεσμευτικά (αν και η πρακτική δείχνει ότι δεν ξεπερνά τους 4 μήνες). Παράλληλα, μία σειρά μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει, ατύπως μεν, εντόνως δε, επιφυλάξεις για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία λόγω της εσωτερικής πολιτικής της αστάθειας. Πρόκειται για τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα, τα οποία προφανώς βλέπουν ότι μετά το ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα χτυπήσουν την πόρτα της ΕΕ και ενδεχομένως έχουν δεύτερες σκέψεις.


Το κείμενο με τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή προς τις δύο χώρεςΙδέες προς μελέτη/εξέταση από τα Μέρη
(Ideas for Consideration by the Parties)1.Επίσημη ονομασία (Official Name)
«Republika [Τροποποιητικός προσδιορισμός/Modifier] Makedonija»
l Για παράδειγμα: «Republika Gorna Makedonija» ή «Republika Severna Makedonija» ή «Republika Vardarska Makedonija» ή «Republika Nova Makedonija» ή «Republika Makedonija (Skopje)» ή οποιοσδήποτε άλλος προσδιορισμός επί του οποίου θα συμφωνήσουν τα Μέρη. Σε αυτό το έγγραφο, το «Republika Gorna Makedonija» θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα. Το Επίσημο Ονομα θα κατηγοριοποιηθεί αλφαβητικά υπό το γράμμα «Μ».

2.Σύντομη ονομασία (Short Name)
«Gorna Makedonija»
Το Σύντομο Ονομα θα κατηγοριοποιηθεί αλφαβητικά υπό το γράμμα «Μ».

3. Ονομασία για τον επιθετικό προσδιορισμό/εθνικότητα (Name for Adjectival Reference/Nationality)
Εναλλακτική χρήση:
«Makedonski» ή της «Republika Gorna Makedonija» ή της «Gorna Makedonija».


l Παραδείγματα:

«Είναι μακεδόνας πολίτης» (Στο πρωτότυπο: He is a Makedonski citizen).
«Είναι πολίτης της Republika Gorna Makedonija» (Στο πρωτότυπο: He is a citizen of Republika Gorna Makedonija).
«Είναι πολίτης της Gorna Makedonija» (Στο πρωτότυπο: He is a citizen of Gorna Makedonija).
4Ονομασία για τη γλώσσα (Name for Language)

Εναλλακτική χρήση:
«Makedonski» ή «της επίσημης γλώσσας της Republika Gorna Makedonija» ή «της επίσημης γλώσσας της Gorna Makedonija».

l Παραδείγματα:

Το έγγραφο θα μεταφράζεται στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα Makedonski.
Το έγγραφο θα μεταφράζεται στα γαλλικά, στα γερμανικά και στην επίσημη γλώσσα της Republika Gorna Makedonija.
Το έγγραφο θα μεταφράζεται στα γαλλικά, στα γερμανικά και στην επίσημη γλώσσα της Gorna Makedonija.

5. Μετάφραση
(Translation)

Η χρήση που αναφέρεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 4 θα μπορεί να μεταφράζεται από τα Μέρη, άλλα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών («κράτη-μέλη») και τρίτα μέρη, κατ’ επιλογήν τους, σε κάθε άλλη γλώσσα, σύμφωνα με την αποδεκτή χρήση σε αυτή τη γλώσσα.
Η χρήση που αναφέρεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 4 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμετάφραστη μορφή από τα Μέρη, άλλα κράτη-μέλη και τρίτα μέρη, κατ’ επιλογήν τους.

6. Εύρος χρήσης (Scope of Use)

Υποενότητα 6Α. Με ισχύ από την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός ψηφίσματος που θα εγκρίνει την υιοθέτηση του ονόματος «Republika Gorna Makedonija» και της επικύρωσης αυτού από τη Γενική Συνέλευση:

α. Η χρήση που περιγράφεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 5 σε όλα τα επίσημα πολυμερή διεθνή πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, συνθηκών, συμφωνιών και επίσημων εγγράφων.

β. Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: η πΓΔΜ) θα συστήσει και θα καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειές της ώστε η χρήση που περιγράφεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 5 να χρησιμοποιείται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους πολυεθνικούς οργανισμούς.

γ. Σημειώσεις για άλλες μορφές της Ονομασίας:
(i) ο όρος «Μακεδονία» (Makedonija), σε αμετάφραστη ή μεταφρασμένη μορφή, μόνος του, δεν θα χρησιμοποιείται από το Δεύτερο Μέρος ως επίσημο όνομα του κράτους σε κανένα πλαίσιο.
(ii) οι όροι «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «πΓΔΜ» (former Yugoslav Republic of Macedonia και fYROM) θα παύσουν να χρησιμοποιούνται ως αναφορές στο Δεύτερο Μέρος.
(iii) ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Republika Makedonija) θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται εσωτερικά, εντός του Δεύτερου Μέρους, στην έκταση που περιγράφεται στην Υποενότητα 6Γ κάτωθι.
Υποενότητα 6Β. Με ισχύ όχι αργότερα από την ημερομηνία ένταξης του Δεύτερου Μέρους στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization - ΝΑΤΟ), το Δεύτερο Μέρος θα πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διεξάγει τις διμερείς σχέσεις του με όλα τα κράτη-μέλη υπό την ονομασία «Republika Gorna Makedonija». Είναι κατανοητό ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ διέπεται πλήρως από τις διαδικασίες και τις μεθόδους του ΝΑΤΟ.

Υποενότητα 6Γ. Με ισχύ όχι αργότερα από την ημερομηνία ένταξης του Δεύτερου Μέρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χρήση που περιγράφεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 5 θα χρησιμοποιείται erga omnes για όλους τους επίσημους σκοπούς (purposes) εσωτερικά καθώς και διεθνώς, υπό τον όρο ότι μία τέτοια χρήση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες τόσο (i) η χρήση είναι αποκλειστικά εσωτερική εντός του Δεύτερου Μέρους όσο και (ii) η επηρεαζόμενη εσωτερική δραστηριότητα και τα έγγραφα αυτής δεν βρίσκονται εντός της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι κατανοητό ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση διέπεται πλήρως από τις διαδικασίες και τις μεθόδους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

7.Εδαφικές αξιώσεις/εχθρικές δηλώσεις (Territorial Claims/Hostile Statements)

Τα Μέρη θα επαναβεβαιώσουν ότι αποκηρύσσουν κάθε εδαφική αξίωση και θα συμφωνήσουν να μην αξιώνουν ούτε να ενθαρρύνουν αλυτρωτικούς ισχυρισμούς ή εχθρικές δηλώσεις μεταξύ τους.

8.Πολιτισμική κληρονομιά (Cultural Heritage)
Τα Μέρη θα επαναβεβαιώσουν τον σεβασμό τους στην πατρογονική κληρονομιά (patrimony) και στην πολιτισμική κληρονομιά (cultural heritage) μεταξύ τους.
9Εμπορική χρήση (Commercial Use)
Τα Μέρη, ξεχωριστά, θα φθάσουν, μέσω επίσημων και εμπορικών διαύλων, σε συμφωνίες (understandings) αναφορικά με την εμπορική χρήση των λέξεων «Μακεδονία» (Macedonia) και «Μακεδονικός» (Macedonian), οι οποίες θα εφαρμοστούν σε όλες τις γλώσσες επί τη βάση της έννοιας της μη αποκλειστικότητας (non-exclusivity) και της σαφήνειας με σεβασμό στη χώρα προέλευσης.

10.Ιδιότητα μέλους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ/κωδικοί ISO (Membership in the European Union and the North Atlantic Treaty Organization/ISO Codes)
Το Πρώτο Μέρος (σ.σ.: η Ελλάδα) δεν θα εκφράσει διαφωνία στις αιτήσεις του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα «Republika Gorna Makedonija», για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις αντίστοιχες ενταξιακές διαδικασίες και θα υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης του Δευτέρου Μέρους στους δύο οργανισμούς. Το Πρώτο Μέρος θα υποστηρίξει το Δεύτερο Μέρος στη διατήρηση των κατάλληλων κωδικών σε ό,τι αφορά τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Organization for Standardization - ISO) και σε παρόμοιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των «MK» και «MKD».

11.Εφαρμογή (Implementation)
Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί μέσω:
(i) μιας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,
(ii) ενός ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί με τη συμφωνία (duly adopted) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,
(iii) της επικύρωσης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,
(iv) αυτής της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο Μερών και
(v) δεσμευτικών, αξιόπιστων και αμετάκλητων εθνικών διαδικασιών από το Δεύτερο Μέρος, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο και εκτελεστικής πράξης και, στο μέτρο που θεωρηθούν απαραίτητα, άλλων νομικά αναγκαίων μέτρων.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαδραματίσουν καθοδηγητικούς ρόλους στη διαδικασία εφαρμογής της μετάβασης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοτζιάς: Να πουν τα Σκόπια δημόσια το επίθετο στη σύνθετη ονομασία 
 
 
σχόλια (24)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  O mi geneto | 06/02/2018 17:52
  Mpei to onoma Macedonia sto onoma twn Skopion , tha mas axizei ena sxini kai mia petra , kai ntougrou gia voutia sto Faliro. Dioti den tha eimaste tipota parapano adia poukamisa.
  Papaladias
  απάντηση00
   
   
  ΟΧΙ με αυτές τις προϋποθέσεις. | 05/02/2018 22:17
  Έλπιζα ότι ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση, αλλά αυτό δεν είναι « λύση», κ. Νίμιτς. Μαζέψτε τα και φύγετε.
  Michail Leon
  απάντηση21
   
   
  BIBLIO | 05/02/2018 17:24
  O NIMITS ENTAKSH EXH SLABIKH KATAGOGH KAI EINAI ME TO MEROS TON SERBON, ALLA O DIKOS MAS DHMARXOS THESALONIKHS POY PSIFHHSAN OI ELLHNES ME PION EINAI ??? SIGOYRA DEN EINAI ME TOYS MAKEDONES, ISOS TO KANH GIA EMPORIKOYS LOGOYS NA POYLHSH TO KRASI TOY , ALLA KALA THA KANOYN OI THESALONIKEIS NA TOY DOSOYN ENA BIBLIO ISTORIAS GIA NA DIABASH LIGO.
  andreas
  απάντηση11
   
   
  Ta skopia to Nato kai i Germania exoun to problima ,ase ton skopiano na onamasti BARDASKA | 05/02/2018 14:05
  o Nimits exei Salbiko onoma Kai alloste o anthropos Auto fenete nanai pneumatika kourasmenos ton skepazei siga siga i ania tous giratos.Tin omilia tou tin eksetasame edo stin Europi epistimonika,ara Autos o antropos ,opos Kai o Dimarxos tis thassalonikis Mpoutaris den einai ithika na pernoun apofasseis gia neees genees,den einai kala sto kefali tous.Parakalo olous tous sostous politikous Kai dimosiografous tis xoras mas na to proseksoun na afisoume tin upothesi avoikti os pou na figoun autoi oi antropoi,to problima einai ton skopianon,kanena onoma Makedonia gia autous.O Mpotaris na duabasei tin istroria tis Makedonias
  ELLIN MANIATIS
  απάντηση137
   
   
   
  Αποριας αξιον | 05/02/2018 13:17
  Αφού βλέπουν ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία, γιατί επειμένουν να διαπραγματεύονται. Τόσο εξαρτημένοι είναι από τον ξένο παράγοντα και τις υποσχέσεις τους;; Κανένα ενδιαφέρον για την υστεροφημία τους;; Εκτός, εάν όντως έχουν γαλουχηθεί με αυτές τις ιδέες. Δηλαδή της μιας ενιαίας Μακεδονίας!! Ο δε δήμαρζος Θεσσαλονίκης (θεσσαλονίκης) είναι πέραν κάθε σχολιασμού. Σωστός Makedonas.
  eΠολιτης
  απάντηση319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 05/02/2018 13:00
  Με τα τεχνάσματα αυτά το erga omnes θα πάει περίπατο....Τι σημαίνει το "σε αρμοδιότητα εκτός ΕΕ και εσωτερικής χρήσης"? Δηλαδή το υπουργείο εσωτερικών της FYROM θα απευθύνεται στις κατά τόπους αρχές της χώρας χρησιμοποιώντας το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" όπως σήμερα? Αυτό θα διασταλεί και σιγά σιγά θα οδηγηθούμε σε δύο ονομασίες, εσωτερική και εξωτερική...Και τι θα γίνει, εάν οι αρχές της χώρας αυτής αλληλογραφήσουν με την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ και στην επίσημη αλληλογραφία με το νέο όνομα φροντίσουν να επισυνάψουν έγγραφο "εσωτερικού ενδιαφέροντος" με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"? Θα γίνει δεκτό ώς κάτι "εκτός αρμοδιότητας της ΕΕ ή θα απαιτηθεί η αντικατάστασή του? Αυτά θα μας μπλέξουν...
  Frixos
  απάντηση310
   
   
   
  Πιο 'πατριωτης' απο τον Κοτζια και τον Τσιπρα πεθαινεις... | 05/02/2018 12:27
  Κε Αθανασοπουλε, μην κουραζεσαι αδικα. Εισαι τιμιος δημοσιογραφος και προσπαθεις να κανεις καλα τη δουλεια σου, ομως εδω εχουμε να κανουμε με ανθελληνες πολιτικους και μια ανθελληνικη προδοτικη κυβερνηση που δεν ωροδουν προ ουδενος για να παραδωσουν τη χωρα στα νυχια των επικυριαρχων! Για να το πω εν συντομια, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ειναι να δοθει το δικαιωμα στα Σκοπια εναντι μιας ψευτοαλλαγης στο ονομα (πχ Ανω Μακεδονια) να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ! Μετα σε ενα μικρο χρονικο διαστημα θα ερθουν οι επικυριαρχοι να δημιουργησουν ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ' και μια ΕΛΛΑΔΑ χωρις Μακεδονια και Ηπειρο με συνορα ΕΩΣ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ! Αυτο το ξερει ο Νιμιτς και αυτα γραφει για να συμφωνησουν οι προδοτες οι δικοι μας!
  Σπυρος
  απάντηση288
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ωχ Παναγιά μου! | 05/02/2018 11:22
  Είμαι κατ' αρχήν υπέρ μιας συμφωνίας με σύνθετο όνομα, μ'αρέσει δεν μ'αρέσει, καθώς η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης παγιώνει διεθνώς ότι οι Σκοπιανοί είναι οι ΜΟΝΟΙ Μακεδόνες. Ομως οι προτάσεις Νιμιτς δεν κατοχυρώνουν τίποτα για την Ελλάδα. Που είναι το περιβόητο "Erga omnes" ? Γιατί η γλώσσα δεν θα λέγεται απλά "Gornomakedonski"? Γιατί να γίνει διαπραγματευση για τα εμπορικά σήματα? Ο δικός μας χαλβάς θα pπρέπει να είναι "Μακεδονικος", ο δικός τους " Gornomakedonski chalva" . Γιατί η χώρα θα κατατάσσεται στο Μ και όχι στο G? Ti περίεργα και πονηρά είναι όλα αυτά? Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα,φαίνεται ξεκάθαρα και εδώ!
  Αρχίλοχος
  απάντηση597
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  γεωγραφικός διαχωρισμός | 05/02/2018 11:05
  Θα πρέπει σε κάθε βήμα προσέγγισης να υπάρχουν κυρώσεις σε περιπτώσεις που δεν γίνονται. Η γλώσσα και η εθνικότητα πρέπει να συνδέεται γεωγραφικά όπως το όνομα. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος σε όλα και στα πάντα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση285
   
   
   
  Na protini o k.Nimitz na legete i FYROM "NATO LAND" | 05/02/2018 10:57
  Peri avtu prokete. To oti i Elada ine ekviasimi idika me ton K.Tsipra prothipurgo ine ofthalmofanes. Tus Germanus omos monon stin palia tus epektatiki pina boro na katalavo. To Stalingrad omos to chasane logo tis antistasis ton Elinon partizanon. Kalo tha itane na min to xechnane. O K.Nimitz den diapragmatevete, YPAGOREVI ke apeti! Ean simera den gini i symfonia, tha anagnorisun oli i endiaferomeni to status Q me oles tis synepies. Avti ine i apili tus. Omos... ke tora gia tin dithen diapragmatevsi ti prosferun? To status Q. Opote ean i Elada den symfonisi, tha echi tulachiston diafylaxi tin axioprepia tis.
  bludicka
  απάντηση145
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το όνομα "Γιουγκοσλαβία" είναι διαθέσιμο... | 05/02/2018 10:50
  Γιατί δε θέλουν να λέγονται απλά "Γιουγκοσλαβία"; Με Γιουγκοσλάβικη εθνότητα, Γιουγκοσλάβικη γλώσσα και Γιουγκοσλάβικο Ύμνο; Από το 1918 μέχρι το 1991 , επί 73 συνεχόμενα έτη, παρέλαυναν ως Γιουγκοσλάβοι στις Εθνικές τους εορτές. Αυτή η εθνότητα δεν τους αρέσει; Έχουν βαλθεί να λέγονται Μακεδονία έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες να εκμεταλλευτούν κάποια συγκυρία, οπότε μετά από σύρραξη Ελλάδας -Τουρκίας να αποκομίσουν εδάφη και πρόσβαση στο Αιγαίο. Αυτό είναι και ας μη ντρεπόμαστε να το λέμε.
  Μίλτος Πορφυρογέννης
  απάντηση477
   
   
  Πάτε καλά; | 05/02/2018 09:10
  Ωραία. Θα πάρουν ΑΜΕΣΑ την 'ένταξη στο ΝΑΤΟ (που τυς καιει για προστασία από Αλβανία) χωρίς ανταλλάγματα και θα χρησιμοποιούν το Μακεδονία για τα 25 επόμενα χρόνια μέχρι να μπουν (που δεν θα μπούν) στην ΕΕ
  Δημήτρης Μ.
  απάντηση423
   
   
  Αλυτρωτισμός erga omnes | 05/02/2018 08:42
  Οι προτάσεις του Νίμιτς βρίθουν από αλυτρωτικά στοιχεία. Αυτά είναι που δεν θα δεχτεί η ελληνική "κυβέρνηση"; Επίσης, πολύ μεγάλη βιασύνη για να λυθεί ένα σοβαρό και πολύπλοκο ζήτημα. Μόλις ορκίστηκε νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ξεκίνησαν για τη λύση. Το ποιόν της νέας κυβέρνησης δεν μπορείς να το ξέρεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, μήπως σκοντάψουμε (αφού βιαζόμαστε)...
  Η Vardaska στην ΕΕ
  απάντηση361
   
   
   
  Πρόταση | 05/02/2018 08:31
  Επιμένω το Nova είναι το ιδανικότερο. Μήπως τελικά αντέδρασαν η Ελβετία για την Νέα Ελβετία ή η Τουρκία για την Νέα Σμύρνη ή οι ΗΠΑ για τον Νέο Κόσμο και τόσοι άλλοι "νέοι" τόποι ανά την Ελλάδα; Τιμή τους !
  ΚΓ
  απάντηση1534
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο Δρακουλας σε τραπεζα αιματος.. | 05/02/2018 04:29
  Η συνειδηση σας ειναι ησυχη γιατι απλα δεν εχετε συνειδηση. Εμεις οι υπολοιποι, που εχουμε και συνειδηση και μνημη δεν σας εμπιστευομαστε διοτι: Η βασης της συλλογιστικης σας ειναι βασισμενη στο ψευδος. Εχουμε χορτασει απο μεγαλα και μικρα ψεμματα. Εως εδω.. Δεν υπαρχει σχεση εμπιστοσυνης με τον Ελληνικο λαο. Παραμενετε κυβερνησης μειοψηφιας του 15% του Ελληνικου λαου. Το κομμα σας παραμενει η προσωποποιηση του εθνομηδενισμου.Επι των ημερω σας τα συνορα μας κατηργηθησαν. Καθως το ξεπουλημα των ασημικων, τωρα λαμβανει επικινδυνες πλακωσε και ολος ο καλος ο κοσμος(Τουρκοι, Αλβανοι και Σκοπιανοι) για να συμμετασχουν στο φαγοποτι. Ο Ελληνικος λαος χθες ειπε ενα μεγαλο ΟΧΙ στον Τσιπρα και την παρεα του. Η εξοδος απο του Μαξιμου πλησιαζει. Το ζητουμενο ειναι αν τιμωριθειτε επαρκως για το κακο που φερατε στην χωρα μας, στην οικονομια και στα εθνικα θεματα.
  From NY with poisonous LOve!!
  απάντηση415
   
   
  φευ φευ το παρον το τ' επερχομενον πημα στεναχω | 05/02/2018 01:17
  Ορος της συμφωνιας ειναι ο επομενος: «Τα Μέρη θα επαναβεβαιώσουν τον σεβασμό τους στην πατρογονική κληρονομιά (patrimony) και στην πολιτισμική κληρονομιά (cultural heritage) μεταξύ τους.» Που σημαινει οτι τα Σκοπια θα σεβονται εφεξης τον τασαμικο, την γαρδούμπα, και τον μουσάκα. Δεν μας εξηγει ομως αυτο το εσχατόγηρο ραμολιμεντο πως θα σεβονται την ελληνικοτητα του Φιλιππου, τον Αλεξανδρου, και του Αριστοτελη οταν τους θεωρουν δικη τους κληρονομια. Και ποιος πιστευει ὅτι «Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) θα συστήσει και θα καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειές της ώστε η χρήση που περιγράφεται στις προαναφερθείσες ενότητες 1 ως 5 να χρησιμοποιείται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους πολυεθνικούς οργανισμούς,» οπως περιγραφεται στην συμφωνια, οταν στο μεταξυ δεν εχουν τηρησει ουτε εναν ορο απ’ την ενδιαμεση συμφωνια;
  ΧΔΣ
  απάντηση353
   
-