Η λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών σημειώνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Σε συνέντευξή του στο Euronews, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Αναφορικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς σημειώσε πως είναι κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, έχει δεσμευτεί, ξεκαθαρίζοντας πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη στο Euronews: