Ηταν ίσως η πιο κρίσιμη τηλεμαχία που έδωσαν οι δύο μονομάχοι για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, αυτή που έγινε την Τετάρτη, αλλά απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα (όπως Κυπριακό, Οικονομία, ανεργία, επενδύσεις κτλ) δεν δόθηκαν.

Οι Νίκος ΑναστασιάδηςΝίκαρος, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του) και Σταύρος Μαλάς (ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ) επιχείρησαν να επιτεθούν ο ένας στον άλλο με θέμα του Κυπριακό. Αν και οι δύο δεν έχουν πολλές διαφορές όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό, ωστόσο ένα χαρτί που έβγαλε ξαφνικά ο Στ. Μαλάς τάραξε τα νερά. Τι ήταν αυτό το χαρτί;
Ενα έγγραφο (καθ΄όλα επίσημο) που περιλαμβάνει την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκ περιτροπής προεδρία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Δηλαδή με δυο λόγια φάνηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε η Προεδρία της Κύπρου να γίνεται εναλλάξ από Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, κάτι όμως που διέψευσε ο κ. Αναστασιάδης.
Το debate έγινε με την γαλλική μορφή του, σε περιορισμένο χρόνο, το οποίο κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κράτησε. Ο καθένας ήθελε να πει τα δικά του, έχοντας στο μυαλό του ότι ο… χρόνος είναι αόριστος. Κατά άλλα ο κ. Μαλάς φάνηκε ότι αξιοποιεί καλύτερα την τεχνολογία, αφού βρέθηκε μ΄ένα…tablet ανά χείρας το οποίο συνεχώς συμβουλευόταν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ήταν συνδεδεμένος on line με το ΑΚΕΛ που του έγραφε τις απαντήσεις. Αντιθέτως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μπροστά του σκορπισμένα πολλά χαρτιά σημειώσεων και έδινε την εντύπωση ότι βυθιζόταν σ΄αυτά.
Το δεύτερο ζήτημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δύο μονομάχοι ήταν το… Survivor, το γνωστό ριάλιτι που προβάλλεται στην Κύπρο από τηλεοπτικό σταθμό που στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη. Οχι δεν ζήτησαν οι μονομάχοι να αναβληθεί η ώρα του έως τελειώσουν το debate, αλλά ο τηλεοπτικός σταθμός, φοβούμενος προφανώς ότι θα χάσει θεαματικότητα. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης το είπε σε κάποια στιγμή ότι αυτό που νοιάζει τους περισσότερους είναι το Surviror. Αυτό που αποδείχθηκε εν τέλει ήταν ότι η τηλεθέαση του debate έφθανε στα ύψη όταν προβάλλονταν διαφημίσεις στο τηλεοπτικό ριάλιτι.
Αποδείχθηκε επίσης ότι το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ δεν διαθέτει ούτε μία κόκκινη γραβάτα στην γκαρνταρόμπα του. Ολες κόκκινες ήταν. Και για να εμφανισθεί ο εκλεκτός του κ. Μαλάς με κόκκινη γραβάτα (και γίνουν οι συνειρμοί ότι είναι μέλος του ΑΚΕΛ, ενώ στην πραγματικότητα εμφανίζεται ως ανεξάρτητος στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ) έψαξαν πολύ για του βρουν μια μπλε γραβάτα: «Πήγαμε σε πέντε μαγαζιά να βρούμε μπλε γραβάτα. Στο ΑΚΕΛ δεν βρήκαμε ούτε μια», παραδέχθηκε ο κ. Μαλάς.
Πάντως ο κ. Μαλάς δεν τήρησε την υπόσχεσή του ώστε να ανακοινώσει ποιον θα διορίσει υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όταν τον στρίμωξαν για να πει το όνομα, είπε το όνομα ενός δημοσιογράφου. Το ωραίο είναι ότι ούτε ο δημοσιογράφος δέχτηκε να είναι υπουργός Οικονομικών.