Θετικός στο να υπάρξει μια λύση αμοιβαία αποδεκτή για το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΓΔΜ δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό και σημειώνοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα για σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σε συνέντευξή του στον «Θέμα 104,6» τόνισε πως «σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας θέλουμε να λύσουμε ένα χρονίζον πρόβλημα», εξηγώντας περαιτέρω πως αν το επιλύσει η κυβέρνηση θα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας ιδιαιτέρως δε στην τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τα μνημόνια, «γιατί εμφανίζει μια χώρα που μπορεί να αντιμετωπίζει χωρίς μικροκομματικούς στόχους και αναβολές τα μεγάλα προβλήματα».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης είπε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι λογικό κάποιες φορές να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα και πως όμως «η κυβέρνηση εκφράζεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, έχει μια γραμμή». Ως προς τα διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με αφορμή το ονοματολογικό, ο κ. Φίλης παρότρυνε γενικότερα «να μη βιαζόμαστε». Σημείωσε ότι «ουδείς διώχνει τον κ. Καμμένο» και πως «το σημερινό σχήμα θα συνεχίσει, δεν υπάρχει θέμα από κανέναν να πέσει», εκτός από τη σχετική βούληση που εγείρει ο κ. Μητσοτάκης, όπως πρόσθεσε. «Δεν μπαίνει θέμα επιλογής κυβερνητικού εταίρου», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «αυτά τα θέματα προκύπτουν από εκλογές».

Υπογράμμισε πως «το να αλλάζουμε τους πιλότους εν πτήσει δεν είναι στοιχείο ασφάλειας για τη χώρα ούτε είναι στοιχείο συνταγματικής τάξης. Η Συνταγματική τάξη λέει ότι βγήκε μια κυβέρνηση, θα ολοκληρώσει το έργο της, στο οποίο περιλαμβάνεται και το «Μακεδονικό» και θα κριθεί από τον λαό». Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει ενάμιση χρόνο μπροστά της έως τις εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, επανέλαβε τις θέσεις τους ότι μετά τις εκλογές τα ζητήματα θα κριθούν από το εξής πρίσμα: Ποιο είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, τι δίνει στην κάθε πολιτική δύναμη ο λαός, ποια εντολή δίνει ο λαός. Και δεύτερον αφού δεν θα έχουμε πια τους γνωστούς καταναγκασμούς των μνημονίων, την ιδιομορφία αυτής της δεκαετούς περιόδου, θα πάμε σε μια πολιτική ζωή της χώρας που θα έχει μια κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φίλης είπε: «Όπως σε όλη την Ευρώπη έχουμε δύο μπλοκ που διεκδικούν την εξουσία με διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα προγράμματα, το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα. Και ο λαός μέχρι στιγμής έχει επιλέξει στο προοδευτικό μπλοκ να έχει την πρωτοκαθεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς την εντολή να σχηματίσει και συνεργασίες γύρω από το πρόγραμμά του και στο συντηρητικό μπλοκ τη ΝΔ, με εντολή να σχηματίσει συνεργασίες γύρω από το πρόγραμμα της, το οποίο πηγαίνει όλο και πιο δεξιά».