Στο κενό πέφτει εν τη γενέσει της η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να εκβιάσει την αντιπολίτευση με αφορμή το Σκοπιανό. Μετά από την απόρριψη που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο, η προσπάθεια διαμόρφωσης «προοδευτικού μετώπου» και απόσπασης μίας συναίνεσης από την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής, ναυάγησε την Δευτέρα.

Επειτα από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν δήθεν πληροφορίες ότι μία σύγκλιση είναι δυνατή. Εφθαναν δε μέχρι του σημείου να μιλούν για νέα κυβερνητική συμμαχία, καθώς το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ περιγραφόταν λίγο πολύ ως τετελεσμένο.

Η πόρτα όμως για την συνεργασία έκλεισε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, βάσει απόφασης που είχε ληφθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε κατηγορηματικά την Δευτέρα (ΣΚΑΪ): «Δεν μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε καμία κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Ενώ λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Παύλος Χρηστίδης τόνιζε (protothema): «Να ξέρει ο κ.Τσίπρας οτι εφόσον δεν μπορεί να συγκυβερνήσει άλλο με τους ΑΝΕΛ τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Σε εμάς δεν θα βρει πρόθυμους συμπαραστάτες».

Κατόπιν αυτών, το διαζύγιο που φαίνεται να επιδιώκει ο κ. Τσίπρας από τον κυβερνητικό του εταίρο, μόνο συναινετικό δεν προδιαγράφεται, ενώ το κόστος του θα είναι σίγουρα υψηλό: η απώλεια της εξουσίας.

Λίγο πριν την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκετλεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαβεβαίωνε: «Όχι μόνο ούτε μία στο εκατομμύριο, αλλά ούτε μία στο δισεκατομμύριο» (σ.σ. δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση), ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ, μας ενώνουν ακόμα η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μιντιακής δικτατορίας και ενός πολιτικού συστήματος που μας έφερε ως εδώ».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ν. Φίλης τροποποίησε από την πλευρά του την πρόσφατη ρητορική κατά των ΑΝΕΛ. Μία ημέρα αφότου μιλούσε για συγκλήσεις των προοδευτικών δυνάμεων, σημείωσε (Real FM): «Εγώ αντιμετωπίζω εν συνόλω τους ΑΝΕΛ με τον πρόεδρο τον κ. Καμμένο» και συμπλήρωνε, σε πνεύμα ανάλογο με τον κ. Παπαχριστόπουλο: «Πιστεύω παρά τις διαφωνίες και τις αποκλείσεις μας, ότι (οι ΑΝΕΛ) έχουν μία υπεύθυνη στάση στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας». Συνέχισε δε λέγοντας ότι η στάση του κ. Καμμένου είναι εθνικά επωφελής: «Να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, εγώ θα έλεγα, παρότι διαφωνώ με τη θέση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, ότι αυτή η διαφοροποίηση του μπορεί να βοηθά και τη διαπραγμάτευση, διότι δείχνει ότι δεν είναι τα πράγματα εύκολα από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω για να δούμε τα θετικά στοιχεία, ότι διαμορφώνονται σε όλο το πολιτικό σύστημα δυνατότητες οριζόντιας επικοινωνίας».

Κατόπιν όπλων αυτών, το βλέμμα στρέφεται αρχικώς στα αποτελέσματα των επισκέψεων του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στο συλλαλητήριο της πρωτεύουσας την προσεχή Κυριακή.

Ήδη στην αντιπολίτευση έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι η αναγκαστική συμβίωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο ενδέχεται να οδηγήσει σε κάποια σπασμωδική αντίδραση, ειδικώς αν η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό οδηγηθεί οριστικά σε αδιέξοδο.