Σε «διπλό ταμπλό» επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος να «παίξει» όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το μείζον εθνικό θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ και τις προεκτάσεις που λαμβάνει το θέμα στο εσωτερικό της χώρας μετά και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Αναφερθείς στο θέμα ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες», όμως πρόσθεσε ότι «έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν (τα συλλαλητήρια) σε μια γραμμή που είναι άλλη από την εθνική». Και δήλωσε: «Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να έχει την πληροφόρηση που πρέπει». Και αμφισβήτησε όσα ειπώθηκαν στα συλλαλητήρια ως ανακριβή.Ωστόσο, τόνισε ότι «πρέπει να ακούγεται όταν μιλάει ο ελληνικός λαός».

Αυτό πάντως δεν τον απέτρεψε από το να χαρακτηρίσει «ακραίες, ακροδεξιές, εθνικιστικές απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον πυρήνα της (εθνικής) θέσης και λένε μία θέση που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ακραία, ότι δεν επιθυμούν να υπάρχει η λέξη “Μακεδονία” και τα παράγωγά της στο όνομα». «Είναι αυτό που ορθά ο αείμνηστος και ο νυν Μητσοτάκης έχουν δηλώσει στη Βουλή ότι αποτελεί την εθνική θέση και είναι αυτά που ακούω από τη Χρυσή Αυγή, από την Ένωση Κεντρώων και τελευταία από εσάς. Θα ήθελα, λοιπόν, κι εγώ να ακούσω ποια είναι η θέση σας», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ.Ενώ εμφάνισε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει συγκρουόμενες θέσεις στο θέμα: «Έχω ακούσει μια θέση σχετικής υπευθυνότητας από τον κ. Κουμουτσάκο, που θεωρώ ότι εκφράζει την άποψη του κόμματος ως αρμόδιος Τομεάρχης και που προσωπικά τη χειροκρότησα, ότι θεωρεί δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και σήμερα τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή της κυβερνητικής πολιτικής», είπε, ξεχωρίζοντας τις φωνές εκείνες που δεν θέλουν την χρήση του όρου «Mακεδονία».

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε στους βουλευτές:«Εγώ σας θεωρώ όλους πατριώτες» και έκανε έκκληση στον πατριωτισμό τους, προειδοποιώντας τους πάντως ότι «άλλο πατριωτισμός, άλλο πατριδοκαπηλία». «Άλλο το να είναι κανείς πατριώτης, άλλο το να έχει τον πατριωτισμό ως επάγγελμα», είπε ενώ υπογράμμισε ότι «η αδράνεια και το τέλμα δεν βοηθούν τα εθνικά θέματα». Όσον αφορά την στάση της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με την εθνικά συμφέρουσα λύση, που είναι η λύση που θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όνομα που δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού και συνολική σφαιρική λύση, όχι μόνο με ergaomnes ονομασία, αλλά και με αφαίρεση κάθε πρακτικής από το γειτονικό κράτος, που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορά μας και στην εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί εκεί είναι το ουσιώδες».

Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ και τις διαφωνίες τους, ο κ. Κατρούγκαλος είπεότι «μια είναι η κυβερνητική θέση επί του θέματος, επί της οποίας διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών». «Έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δοθεί ρητά από το στόμα του αρχηγού του κόμματος αυτού πλήρης εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια», σημείωσε.