«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται
και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να
εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των
Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος
Αναστασιάδης σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αναφερόμενος στο ζήτημα της πΓΔΜ επικέντρωσε στα οφέλη και τις προοπτικές που θα διαμορφωθούν για την Ελλάδα με την επίλυση του προβλήματος.

«Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός; Διερωτώμαι γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος. Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του».