Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον Ζόραν Ζάεφ, μετά την τρίωρη συνάντησή τους στο Νταβός. Συμφωνήσαμε στην αναγκαίοτητα ύπαρξης σύνθετης ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις πρόσθεσε. Αλλάζουμε το όνομα στο Αεροδρόμιο και στις λεωφόρους ως ένδειξη καλής κίνησης και απόδειξης ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας τόνισε ο Ζάεφ, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, όχι να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος. Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ, Ζάεφ στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους, δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις. Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας».

Η συνάντηση των δύο ηγετών

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο ονοματολογικό, πραγματοποιήθηκε στο Νταβός η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι πέντε προτάσεις Νίμιτς, που είχε ανακοινώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προ ημερών στη Νέα Υόρκη στους πρέσβεις των δύο χωρών.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30, γύρω στις 18:30 προσήλθαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ και ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00.




Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.




Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν είναι ενθαρρυντικό για λύση, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια να προχωρούν σε αυστηρές και ενίοτε επιθετικές δηλώσεις. Επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η ανυποχώρητη στάση του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ., γεγονός που όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης και φαίνεται πως ποντάρουν σε αυτό για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Στην κυβέρνηση, καλλιεργούσαν αρχικά προσδοκίες ότι η συνάντηση των δύο μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι.

πΓΔΜ: Βήμα προόδου η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μάθιου Νίμτς στα Σκόπια.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον Σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» (όπως λένε) προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής: • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).