Στις 10.210 ανέρχονται οι αποφυλακίσεις βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει σχετική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή που διαβιβάστηκε στην Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου. Πάνω από το 50% των συνολικών απολύσεων κατ’ έτος προέρχεται από τις αποσυμφορητικές διατάξεις, ενώ το τελευταίο εξάμηνο του 2015 αποφυλακίσθηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις 1.703 κρατούμενοι, αριθμός που αυξήθηκε αισθητά την επόμενη διετία.

Ετσι, το 2016 οι αποφυλακίσεις με τι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου έφτασαν τις 4.027 (54,90% επί του συνόλου), ενώ το 2017 (έως 10 Νοεμβρίου) τις 4.017, ποσοστό 56,20% επί του συνόλου. Οι λοιπές αποφυλακίσεις τα ίδια έτη ήταν 3.679 και 3.131 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, με τις ευεργετικές διατάξεις αντίστοιχων νόμων της κυβέρνησης Σαμαρά (2012, 2013, 2014) είχαν αποφυλακιστεί συνολικά 5.021 κρατούμενοι.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, πάντως, «η ρητορεία του νόμου και της τάξης δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια». Κατηγορεί μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα πανικού μεταξύ των πολιτών. Σημειώνει δε, ότι από τους συνολικά 23 φερόμενους ως δράστες σε 7 βίαια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα: οι 7 φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί με τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, για 3 από αυτούς είχε διαταχθεί η άμεση απέλαση που δεν εκτελέστηκε, οι 2 εξ αυτών θα απολύονταν σε κάθε περίπτωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια.

«Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των ατόμων που αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τους ως άνω νόμους, δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα κατά τη επανένταξή τους στη κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Κοντονής στην απάντησή του και χαρακτηρίζει τον επίμαχο νόμο «συνειδητή πολιτική επιλογή» και «επιλογή ανάγκης» σε συνέχεια των ασκούμενων πολιτικών των προηγούμενων χρόνων, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και την προσπάθεια αποκατάστασης ανθρώπινων συνθηκών σε αυτές. Μάλιστα εκτιμά ότι από την άποψη αυτή η ψήφιση του επίμαχου νόμουκαι των νομοθετικών παρεμβάσεων που ακολούθησαν «θεωρείται απόλυτα πετυχημένη».