Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων για την εμφάνιση του δικού τους υποψηφίου στην τηλεοπτική μονομαχία της Δευτέρας, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής στις 28 Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά στον Τύπο επισημαίνονται και κάποια λάθη, ιδίως από την πλευρά του Νικόλα Παπαδόπουλου για το «πόθεν έσχες» και την τιμή του φυσικού αερίου.

Η «τηλεμαχία» βοήθησε να διαφανεί ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, δήλωσε, εκ μέρους του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Αναστασιάδης «μίλησε για το έργο που έχει γίνει από την κυβέρνησή του, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, όσο και για άλλα ζητήματα, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι για υποσχέσεις». Και αυτή, σημείωσε, είναι «η μεγάλη διαφορά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέκρινε τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά για τη φράση του «σχοινοβατούμε στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό» και πρόσθεσε ότι είναι σε όλους γνωστές και οι δηλώσεις Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον Κραν Μοντανά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε, επιβάλλεται να προστατεύσουμε τη σχέση Λευκωσίας-Αθήνας και δεν πρέπει να εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση στην προεκλογική εκστρατεία με τέτοιου είδους αναφορές.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την οικονομία, ο κ. Χριστουδουλίδης υπογράμμισε: «Θυμήθηκαν ύστερα από τέσσερα χρόνια το «κούρεμα», ενώ είναι πολύ καλά γνωστό τί έγινε». Δυστυχώς, «η αρνητική απόφαση της Βουλής, στην πρώτη πρόταση, είναι που οδήγησε στο «κούρεμα» των καταθέσεων και στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας» κατέληξε.

Αυτό που ανέδειξε η συζήτηση είναι ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι το πρόσωπο που μπορεί να φέρει την αλλαγή και την ελπίδα, που επιθυμεί η κυπριακή κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του, Χρύσης Παντελίδης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις» και συμπλήρωσε πως, βασικά, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, «όπως συνήθιζε και στις συναντήσεις για το Κυπριακό, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε υποχωρήσεις».

Ο κ. Παντελίδης άσκησε κριτική και κατά του Σταύρου Μαλά, λέγοντας ότι «επιμελώς προσπάθησε να απομακρύνει τον εαυτό του από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, τα κρίσιμα λάθη του οποίου, οδήγησαν στην οικονομική κρίση». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η απάντηση Παπαδόπουλου για το πόθεν έσχες ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι στον δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για την εμφάνιση του Σταύρου Μαλά στην τηλεμαχία, τόσο για τις θέσεις του σχετικά με το Κυπριακό, όσο και για το όραμα που παρουσίασε για τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν ποιοι από τους υποψηφίους τα πήγαν καλά, ποιοι όχι και ποιοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. «Έχει τεράστια σημασία ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Καθόλου θετική δεν ήταν η γενική εντύπωση από τη διακαναλική, δήλωσε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος του Γιώργου Λιλλήκα. «Οι παράλληλοι μονόλογοι δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξαγάγουν ξεκάθαρα τα συμπεράσματά τους» ανέφερε. Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε «πολύ θετική και ουσιαστική» την παρουσία του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος -είπε- «με προτάσεις και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ανέδειξε την πολυετή εμπειρία του από τη θητεία στα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου, καθώς και την κοινοβουλευτική δράση του».

Ο Λίνος Παπαγιάννης, εκ μέρους του επιτελείου του Χρίστου Χρίστου, σημείωσε ότι «οι υπόλοιποι υποψήφιοι ερωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για φλέγοντα ζητήματα, όπως το «κούρεμα», σε αντίθεση, με τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ». Επέκρινε τον Σταύρο Μαλά για τη δήλωσή του ότι στο πλαίσιο των διεργασιών του δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να έχει επαφή με το ΕΛΑΜ. «Υποτίθεται», συμπλήρωσε, «ότι στην Κύπρο θέλουμε σύμπνοια και συνεργασία για να προχωρήσουμε μπροστά για το καλό της πατρίδας».