Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιθυμεί το 61% των Ελλήνων πολιτών, αν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Το 50% εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 44%.

Όσον αφορά στην ονοματολογία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, άνω του 77% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι απορρίπτουν έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Μάλιστα, τονίζουν ότι δε θεωρούν αποδεκτό κανένα από τα τρία ονόματα που έχουν ακουστεί και περιλαμβάνουν, όπως «Άνω Μακεδονία» (οχι 78%), «Νόβα Ματσεντόνιγια» (όχι 77%) και «Νέα Μακεδονία (όχι 82%)».

ΝΔ: Προβάδισμα 10,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά 10,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», φλερτάροντας με την αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, ποσοστό, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,9%.

Αντίθετα, η ανάσχεση της πτωτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα, είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει ουσιαστικές προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης για μια ανατροπή σκηνικού.

Στη νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται εκ νέου, η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ συντριπτικό είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη παράσταση νίκης.

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,8%) υπερβαίνοντας και στη νέα μέτρηση τα ποσοστά που συγκέντρωναν μέχρι πρότινος μαζί η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα, όπως η Ενωση Κεντρώων με ποσοστό 3,2% ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, όπως η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%) και η Ελληνική Λύση (1,9%), ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 6,9%, η Χρυσή Αυγή 6,6% και οι ΑΝΕΛ 2,9%.