από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Πόκερ κορυφής στο Νταβός

Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ για λύση στο «Μακεδονικό» - Ελπίδες για κινήσεις καλής θέλησης από τους δύο ηγέτες - Φόβοι για το ρευστό σκηνικό στα Σκόπια, ανησυχία για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης - Το κρυφό παιχνίδι των Ρώσων
Πόκερ κορυφής στο Νταβός
Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συνομιλεί με δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη (αριστερά) και των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κατάθεση μιας δέσμης ιδεών, με πυρήνα τις προτάσεις πέντε ονομάτων από τον Μάθιου Νίμιτς την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ήταν μόνο το «μοίρασμα της τράπουλας» στο σκληρό διπλωματικό πόκερ που θα παιχθεί στο Μακεδονικό. Με μια πρώτη ματιά, το «πακέτο» που έβαλε στο τραπέζι ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει αρκετά θετικά στοιχεία για την ελληνική πλευρά. Αυτός είναι ο λόγος, τόνιζαν μιλώντας προς «Το Βήμα» κυβερνητικά και διπλωματικά στελέχη, που η Αθήνα επιμένει στη σιγή και αναμένει τις αντιδράσεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Οι ίδιες πηγές σημείωναν μάλιστα με έμφαση ότι στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός (στις 24 Ιανουαρίου) δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις που θα έστελναν το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές προχωρούν αποφασιστικά σε μια λύση. Αλλωστε, όπως τόνιζε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «η λύση θα βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο».


Μουδιασμένα τα Σκόπια από τις προτάσεις


Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη γειτονική χώρα είναι πολύ συγκρατημένες, σύμφωνα δε με ορισμένους έμπειρους παρατηρητές ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο μεγάλος από τις προτάσεις Νίμιτς. Το ενδεχόμενο το όνομα που θα επιλεγεί να είναι αμετάφραστο ηχεί άσχημα σε πολλούς στα Σκόπια, ενώ η προστασία της ταυτότητας συνιστά το κρίσιμο ζήτημα ώστε η ηγεσία της πΓΔΜ να μπορέσει να περάσει μια λύση. Ωστόσο ο κ. Νίμιτς αναμένεται να ακολουθήσει για άλλη μία φορά την κλασική τακτική του. Απέφυγε να παρουσιάσει κάτι πολύ συγκεκριμένο ώστε η κάθε πλευρά να μπορεί να επιλέξει από ένα «μενού», με βάση έναν χρονικό ορίζοντα, όπως αυτός καθορίζεται από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο.

Με δεδομένη όμως τη φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα και στις δύο χώρες, το τελικό πακέτο πρέπει να διαμορφωθεί γρήγορα ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να προωθηθεί επικοινωνιακά. Η διαχείριση στο κομμάτι αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη προς το παρόν. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται στα... χαρακώματα και γέφυρες συνεννόησης προς το παρόν δεν διαφαίνονται. Στα δε Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ κινείται σε άλλο μήκος κύματος από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, που προέρχεται από το VMRO - DPMNE, ενώ την ίδια στιγμή η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία παραμένει ισχνή. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιωάννη Αρμακόλα, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «στην Ελλάδα η κοινή γνώμη είναι τελείως απροετοίμαστη από τις πολιτικές ηγεσίες και είναι δεδομένο ότι θα σταθεί απέναντι σε συμβιβαστική λύση». Στη δε πΓΔΜ «η δημόσια συζήτηση είναι ελάχιστη για την ώρα. Η κυβέρνηση Ζάεφ είναι αδύναμη και απομένει να αποδειχθεί ότι μπορεί να αποκρούσει τις αντιδράσεις».

Οι διαφορές απόψεων στις δύο χώρες εντοπίζονται και εντός των διαπραγματευτικών ομάδων. Είναι κοινό μυστικό ότι οι κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι (ο οποίος παράλληλα είναι ο πρεσβευτής της πΓΔΜ στην Ουάσιγκτον) προέρχονται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ αποφάσισαν να τοποθετήσουν βοηθούς: ο μεν κ. Κοτζιάς επέλεξε τη Σοφία Γραμματά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Α3 για τις Βαλκανικές Υποθέσεις, και ο κ. Ντιμιτρόφ την Αλεξάντρα Μιόφσκα, νούμερο 2 του γραφείου του και στενή του συνεργάτρια όταν ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας της πΓΔΜ κατά την εκδίκαση της προσφυγής της γειτονικής χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Αναλύοντας τον Νίμιτς και τα ονόματα


Η δέσμη ιδεών Νίμιτς με τα πέντε ονόματα γραμμένα στα σλαβικά [Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Vardarska Makedonija, Republika Gorna Makedonija, Republika Makedonija (Skopje)] περιέχει θετικά στοιχεία για την Αθήνα και σε αυτό συμφωνούν άνθρωποι που έχουν διαχρονικά ασχοληθεί με το Μακεδονικό, είτε από θέσεις πολιτικής είτε αναλύοντας επιστημονικά το ζήτημα. «Είμαι μεταξύ αυτών που τονίζουν τη σημασία και άλλων παραμέτρων, εκτός της ονομασίας. Πάντως, αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε μιλάμε για προτάσεις που - με εξαίρεση το "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" - είναι ιδιαίτερα θετικές» εξηγεί ο κ. Αρμακόλας.

Με τον κ. Αρμακόλα συμφωνεί και η Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής, με μακρά ειδίκευση σε θέματα Βαλκανίων και άνθρωπος που είχε συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να λύσει το Μακεδονικό το 2001. «Η πρόταση Νίμιτς, τουλάχιστον στη βάση των πληροφοριών που υπάρχουν, δείχνει θετική. Σχεδόν όλες οι εκδοχές αφορούν σύνθετη ονομασία στα σλαβικά και αμετάφραστη» τονίζει η κυρία Κοππά.

Από τις πέντε επιλογές που έδωσε ο Μάθιου Νίμιτς, όλες τους αποτελούν σύνθετα ονόματα, με τα τέσσερα εξ αυτών να φέρουν γεωγραφικό προσδιορισμό και το ένα εξ αυτών να φέρει χρονικό προσδιορισμό (Republika Nova Makedonija). Επίσης, οι προσδιορισμοί, για πρώτη φορά, αφορούν αποκλειστικά τον όρο «Μακεδονία» και όχι το πολίτευμα, όπως είχε πολλάκις πράξει ο διαμεσολαβητής στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα είχε διατυπώσει την προτίμησή της σε γεωγραφικό προσδιορισμό, αν και τούτο δεν σημαίνει ότι αυτός απαραίτητα θα διευκόλυνε τη λύση.

Σύμφωνα με ενημερωμένους κύκλους, ο όρος «Vardarska» (για τον οποίο επιδεικνύει αυξημένο... ενδιαφέρον ο Πάνος Καμμένος) ίσως να δημιουργεί προβλήματα. Εχοντας χρησιμοποιηθεί πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν σημαντικό μέρος της περιοχής που σήμερα αποτελεί την πΓΔΜ βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Σέρβων (με το όνομα «Vardarska Banovina»), ο όρος αυτός ίσως να μην είναι ικανοποιητικός για τους Αλβανούς της χώρας που δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο. Σε ό,τι αφορά δε τους όρους «Severna» (Βόρεια) και «Gorna» (Ανω), δεν λείπουν όσοι εκτιμούν ότι η Βουλγαρία ίσως να αντιδρούσε αφού και το δικό της κομμάτι επί της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας (η επονομαζόμενη «Μακεδονία του Πιρίν») βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της. Οσο για την ονομασία «Republika Makedonija (Skopje)», η ανησυχία της Αθήνας είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η παρένθεση θα πάψει να υπάρχει.

Είναι ίσως για αυτούς τους λόγους που το όνομα «Νέα Μακεδονία» στη σλαβική του μορφή μοιάζει να έχει αποκτήσει ένα μομέντουμ. Το «Nova Makedonija» είναι ένα όνομα που είχε πρωτοεμφανιστεί επί διαπραγματευτών Σάιρους Βανς και Ντέιβιντ Οουεν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα, σε μία από τις εκδοχές του είχε ενιαία γραφή («Novamakedonija») και σύμφωνα με γνώστη των διαπραγματεύσεων αυτή θα ήταν πολύ καλή διέξοδος. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου; Υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι θα προσέφερε μια θετική προοπτική. Για ορισμένους στην πΓΔΜ, θα αποτελεί μια τομή με το παρελθόν, την οποία ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι δεν επιθυμούν. Για την Ελλάδα πάντως, μια τέτοια τομή θα αποτελούσε πολύ θετική εξέλιξη.


Πρόβλημα η αλλαγή του Συντάγματος


Η επιλογή του ονόματος είναι ίσως το «εύκολο» μέρος της λύσης. Το περίπλοκο είναι να βρεθεί το εύρος χρήσης. «Εκεί θα κριθεί η παρτίδα» λέει απερίφραστα η κυρία Κοππά. Στο σημείο αυτό και ο κ. Αρμακόλας επισημαίνει τις δυσκολίες που θα έχει η υλοποίηση της ρήτρας erga omnes: «Η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν έχει ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και - πιθανότατα - ούτε την κοινωνική υποστήριξη για να "περάσει" συνταγματική αλλαγή και πλήρη αλλαγή των δεδομένων στο εσωτερικό».

Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας θεωρείται από πολλούς στην Ελλάδα κομβική για την αναχαίτιση του «μακεδονικού αλυτρωτισμού» τον οποίο τοποθετούν στον πυρήνα του προβλήματος. Αλλωστε στο Σύνταγμα της πΓΔΜ γίνεται αναφορά σε «μακεδονικό λαό» και σε «μακεδονική γλώσσα». Σε σχέση με τη γλώσσα, ο κ. Νίμιτς επαναφέρει την παλιά ιδέα περί «makedonski» ή περί μιας γεωγραφικής ονομασίας με βάση το νέο όνομα, ενώ ανάλογο μοντέλο ακολουθεί για την εθνικότητα. Τα ζητήματα αυτά αγγίζουν πάντως την ταυτότητα του γειτονικού κράτους την οποία επιθυμεί να διαφυλάξει. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επανέλαβε δις ότι κατά την άποψή του δεν πρέπει να υπάρχει αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου «Μακεδονία».


Η διπλή παρέμβαση της Μόσχας με στόχο το ΝΑΤΟΗ Αθήνα κινείται στο Μακεδονικό με ευρωατλαντική λογική. Η Ουάσιγκτον προωθεί, αν και διακριτικά προς το παρόν, την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το κλείσιμο του μετώπου του ονοματολογικού εντάσσεται στο σκεπτικό ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα προέρχεται εξ Ανατολών και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αναλώνονται πόροι σε μέτωπα ήσσονος σημασίας. Παράλληλα, προχωρούν συζητήσεις με την Αλβανία. Αν βρεθούν λύσεις στα ζητήματα αυτά, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει μια «βαλκανική ενδοχώρα» που, ως το παλαιότερο μέλος της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα μπορούσε να διαμορφώσει, εκμεταλλευόμενη ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα (όπως π.χ. οι γεωγραφικές απολήξεις του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ).

Η διπλή αντίδραση της Μόσχας όμως τις προηγούμενες ημέρες ήρθε να υπενθυμίσει ότι η Ρωσία διεκδικεί ρόλο στην περιοχή και διατηρεί σκληρές απόψεις. Το Κρεμλίνο θέλει να αποτρέψει περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μετά την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου ως 29ου μέλους της Συμμαχίας. Η δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η υπόθεση του ονοματολογικού άνοιξε ξανά μόνο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η σύστασή του στην Αθήνα να μην υποχωρήσει είναι ενδεικτική των επιθυμιών της Μόσχας. Παράλληλα, η άποψη ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει ένα όνομα που θα κατοχυρωθεί συνταγματικά και για εσωτερική χρήση διατυπώνεται, όπως εκτιμούν ορισμένες πλευρές, εκ του ασφαλούς. Με δεδομένη τη στήριξη που φέρεται να παρείχε η Μόσχα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, μοιάζει δύσκολο να γίνει ανάλογη… σύσταση προς το VMRO να συνδράμει σε μια λύση που θα επέτρεπε στην πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα όμως προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Με ανακοίνωσή του στις 17 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επετέθη στον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα για τη δήλωσή του ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας αναμείχθηκε στη δημιουργία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, του γνωστού UCK, καθώς και στην υιοθέτηση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην πΓΔΜ. «Αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεση του κ. Ράμα να συνεχίσει να προωθεί τη διαβόητη Πλατφόρμα των Τιράνων, στη σύνταξη της οποίας βοήθησε. Η εφαρμογή αυτού του κειμένου θα διέβρωνε τα συνταγματικά θεμέλια του “μακεδονικού κράτους” και της συμφωνίας-πλαισίου της Αχρίδας με συνέπεια την πρόκληση νέων εθνοτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Αυτές οι νεότερες εξελίξεις βρίσκονται εν πλήρει συμφωνία με τις ευρύτερες φιλοδοξίες για τη Μεγάλη Αλβανία, θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα αρκετών χωρών της περιοχής» αναφέρεται στη σκληρή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Μόσχα δεν καίγεται για λύση του ονοματολογικού. Σε αυτή τη φάση, η λύση θα αντιστρατευόταν τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη Βαλκανική. Ισως, δε, να μην ενδιαφέρεται ούτε για την εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Πόσο μπορούν οι ρωσικές θέσεις να επηρεάσουν τη λύση θα φανεί αν το ζήτημα της ονομασίας φθάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα μπορούσε να ελλοχεύει το ρωσικό βέτο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Νταβός σήμερα,Τρίτη ο Τσίπρας για κρίσιμες επαφές  
 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  σλαβομακεδονία | 22/01/2018 23:35
  Νομίζω το σωστό για εμάς είναι. Χώρα - Σλαβομακεδονία. Εθνότητα-Σλαβομακεδόνες. Γλώσσα - Σλαβομακεδόνικη. Περιέχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και διαχωρίζει τους σλαβομανεδόνες από τους αρχαίους Μακεδόνες. Δεν θα το δεχθούν όμως γιατί το παν αλλού.
  παν
  απάντηση00
   
   
  ... | 22/01/2018 23:13
  Το πρόβλημα δεν είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός με το όνομα Μακεδονία γιατί πράγματι η αρχαία Μακεδονία μοιράζεται σήμερα ανάμεσα σε 3 χώρες. Το πρόβλημα είναι εθνολογικό. Οί σκοπιανοί προσπαθούν να περάσουν διεθνώς τον μύθο ότι είναι η μακεδονική εθνότητα που κατάγεται από τους αρχαίους Μακεδόνες και αυτό ζητούν επιμόνως. Και όταν ανοίγεις μια πόρτα ... δεν ξέρεις στο μέλλον τι θα περάσει μέσα.
  γιώργος
  απάντηση00
   
   
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ | 22/01/2018 23:04
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω με τους πολιτικούς μας είναι αυτά περί αναγκαιότητας, εκκρεμοτήτων από παλιά κ.ά. που πρέπει επιτέλους να λυθούν και αναρωτιέμαι σαν λογικός άνθρωπος. Ποιος έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση αυτή και ποιος έχει ανάγκη. Λογικά τα Σκόπια είναι αυτά που έχουν ανάγκη μια συμφωνία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και να απεγκλωβιστούν από μία δεινή θέση. Εμείς τι ζόρι τραβάμε; Η απάντηση κανένα απολύτως. Άρα παίζουμε ελεύθερα. Προς τι όλη αυτή η βιασύνη και το άγχος. Μήπως επειδή όπως λένε μας πιέζει ο διεθνής παράγοντας. Ρίξτε μια ματιά στη Τουρκία. Κατοχή της μισής Κύπρου από το 1975, δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις από Συμβούλιο Ασφαλείας, ΟΗΕ κ.ά και το αυτί τους ούτε που ιδρώνει καθόλου. Παίζουν το παιχνίδι τους μέχρι να αποσπάσουν αυτά που θέλουν. Και γιατί; Γιατί το ζόρι το έχει η άλλη πλευρά (η δική μας) που έχουν χάσει οι άνθρωποι περιουσίες, πατρίδες κλπ. Το ίδιο κάνουν στο Αιγαίο, στη Συρία και αλλού. Προωθούν τα ζητήματα τους με βάση μόνο το εθνικό τους συμφέρον και δεν υποχωρούν σε τίποτα. Και όλος ο κόσμος του σέβεται και τους φοβάται. Και κάτι άλλο. Έχουν ηγέτες. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε. Λένε πολλά για τον Ερντογάν, αλλά ο άνθρωπος πήρε μια χρεοκοπημένη Τουρκία πριν από 15-20 χρόνια και την έκανε και στρατιωτική αλλά και οικονομική δύναμη. Σήμερα η γειτονική χώρα είναι στους G20, δηλαδή στις 20 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη και οι Τούρκοι τον αγαπούν γιατί τρώνε ψωμί, και άσε τους άλλους να λένε για δημοκρατίες κλπ. Εμεις πότε επιτέλους θα αποκτήσουμε πολιτικούς –ηγέτες και όχι ανθρωπάκια –καρεκλοκένταυρους. ΞΥΠΝΗΣΤΕ
  g/n
  απάντηση00
   
   
  Αρλούμπες | 22/01/2018 19:30
  Τι θα πει "αμετάφραστα"; Λίγη σοβαρότητα! Είναι δυνατόν να αποκαλούνται τα ονόματα αμετάφραστα; Δηλαδή δεν θα λένε οι Αμερικάνοι Macedonia, αλλά θα λένε Makedonija; Οι Γάλλοι αντί Macédoine θα μιλάνε σλάβικα Makedonija; Το όνομα είναι όνομα είτε στα σλαβικά είτε όχι. Έλεος με τις αρλούμπες των συνεργατών του κ. Κοτζιά. Λίγο σεβασμό!
  Ελεένη
  απάντηση00
   
   
  Νοβα | 22/01/2018 14:15
  Το Νοβα ειναι απειρως προτιμωτερο απο το βορεια που υποδηλωνει διαιρεση βλεπε βορεια Ιρλανδια, βορεια Κορεα κλπ που σημαινει ενα κρατος διηρημενο. Αντιθετα το Νεα Υορκη, Νεα Ζηλανδια Νεα Αγγλια δειχνουν διαφορετικα πραγματα. Κατι ξερουν και οι Εγγλεζοι απο τετια.
  stamos
  απάντηση112
   
   
  ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞΗ | 22/01/2018 14:03
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ !!!! ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ - ΟΧΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ - ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΝΤΟΡΑ ΣΟΥ !!!
  ΚΩΣΤΑΣ
  απάντηση140
   
   
   
  Republika Vardarskamakedonija | 22/01/2018 12:24
  Republika Novamakedonija ή ακόμα καλύτερα: Republika Vardarskamakedonija
  aretos
  απάντηση16
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το μόνο θετικό είναι... | 22/01/2018 11:34
  πως με το συλλαλητήριο ανδείχθηκε ένας νέος εθνικός ηγέτης, ένας στρατηγός με άριστο ήθος και λαμπρή υπηρεσία. Έχω κουραστεί από Νενέκους και αρνησιπάτριδες. Δεν τους μπορώ άλλο.
  θέλω την πατρίδα μου ισχυρή
  απάντηση1413
   
   
  ελάτε τώρα ρε παιδιά... | 22/01/2018 10:56
  δώστε το εκεί να τελειώνουμε, σιγά το πράμα. Μόνο οι φασίστες το αρνούνται. Αν δεν είσαι φασίστας τότε πρέπει να είσαι υπέρ του συμβιβασμού. Αν δεν συμβιβαστούμε σε κάποια από τις τόσο επωφελείς προτάσεις του Νίμιτς, τότε θα αντιμετωπίσουμε την οργή των ΗΠΑ και της Ευρώπης...
  πιθανόν δε και της Τουρκίας
  απάντηση519
   
   
  Τα πράγματα είναι απλά. | 22/01/2018 10:09
  Η επιτυχία του χθεσινού συλλαλητήριου απέδειξε περίτρανα ότι ο τσίπρας υπέστη πανωλεθρία, ο ιερώνυμος αποδείχθηκε ανθρωπάκι, ο Μητσοτάκης θριάμβευσε και η Χρυσή Αυγή μετρά τα μεγάλα κέρδη της.Προφανώς, η απόπειρα του σύριζα να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας μας στους σκοπιανούς απέτυχε παταγωδώς και η υπόθεση έκλεισε.
  Γιώργος
  απάντηση63
   
   
  Η Μοσχα και η ΦΥΡΟΜ | 22/01/2018 09:08
  Επισης,οι ΗΠΑ δεν καιγονται και δεν ανηχσυχουν για την ΦΥΡΟΜ, μηπως παει σε χερια ρωσικα. Κοτζαμ Αλβανικος παραγοντας, με το 47% των γεννησεων και το 30% του πληθυσμου (40% ειναι ολοι οι μουσουλμανοι μαζι και σε 15 χρονια οι Αλβανοι μονοι τους θα ειναι το 50% του πληθυσμου), κανει κουμαντο στην ΦΥΡΟΜ. Αρα οι Ρωσοι ΔΕΝ μπορουν εκ των πραγματων να παιξουν ΚΑΝΕΝΑ παιχνιδι εκει. Αρα το παιχνιδι ειναι πιο απλο. Κι απορω ποιος ειναι αυτος που μας πιεζει να κλεισουμε το θεμα αρον-αρον;
  ZAEV
  απάντηση204
   
   
  Πρωτοφανης επιχειρηση παραπλανησης | 22/01/2018 09:01
  Φιλοι. Η Κοπά δεν ειναι συζυγος του Φελεκη; Που (εκτος των θεσεων της, που ειναι ανιστορητες και το οτι εχει ενα τιτλο και ηταν και διορισμενη Ευρωβουλευτης δεν την κανει και γνώστη) κανει μια εκπομπη με τον Χιωτη, οπου ειπαν το ΦΟΒΕΡΟ κι απιθανο: (επι λεξη). Παει ο καιρος του Ομπαμα , που μπορουσες να πεις οχι. Τωρα αντε πες οχι στον Τραμπ, τον Ιουνιο στην συνοδο του ΝΑΤΟ. Θα εχουμε ασχημες εξελιξεις αν πουμε ΟΧΙ..."! Ολοι οι παραπανω, συμμετεχουν σ΄αυτη τη συγχρονισμενη ομοβροντια παραπλανησης του ελληνικου λαου, πως θα παθει κατι κακο, αν δεν δεχθει να παραχωρησει την εθνικη του ταυτοτητα στους Σκοπιανους. Διοτι, περι ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ προκειρται κι οχι περι εδαφων, στρατου... κ.α
  GRUEVSKI
  απάντηση169
   
   
   
  Ρεαλισμός πάνω από όλα | 22/01/2018 08:46
  Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τον κ. Νίμιτς ως "διαμεσολαβητή". Συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών ή με άλλο αποστασιοποιημένο διαμεσολαβητή. Οι ονομασίες που οφείλει να προτείνει η Ελλάδα και ο ΟΗΕ είναι: 1) Δημοκρατία του Βαρδάρη (Vardaska) 2) Δημοκρατία των Σκοπίων 3) Δημοκρατία της Νότιας Γιουκοσλαβίας 4) Δημοκρατία των Σλαβοαλβανών 5) Δημοκρατία της Παιονίας (Paionia).
  Η Vardaska στην ΕΕ
  απάντηση354
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι ναι αυτά... | 22/01/2018 08:17
  ...ο όρος αυτός ίσως να μην είναι ικανοποιητικός για τους Αλβανούς της χώρας... Για ν αρέσει σ αυτούς δε πρέπει ν αρεσει σ εμάς;;; ...η Βουλγαρία ίσως να αντιδρούσε... Για ν αρέσει σ αυτούς δε πρέπει ν αρεσει σ εμάς;;; Θα χει πρόβλημα όλο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο αν υπάρξει προδοσία
  Αρκετά
  απάντηση115
   
   
  Πριν 3-4 εβδομάδες, σε σχόλιό μου... | 22/01/2018 06:54
  ... σε σχετικό άρθρο εδώ, είχα προβλέψει ότι το Σκοπιανό, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, δεν πρόκειται να λυθεί και θα "σέρνεται", εξαιτίας της ανικανότητας των πολιτικών μας και του λαϊκισμού που σαν χολέρα έχει κάτσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Είχα εισπράξει κυρίως αρνητική αποδοχή για την απαισιόδοξη αυτή άποψή μου. Φοβάμαι ότι επιβεβαιώνομαι και είμαι περίεργος τι αποδοχή θα έχει τώρα το ίδιο σχόλιο.
  ΜΙΚ
  απάντηση715
   
   
  Γρύλος γρίφος! | 22/01/2018 06:03
  Το "Nova" είναι το πιο επίκαιρο, βλέπε τα "λαμπρά" κτήρια των Σκοπίων! Η "παλιά" έχει πεθάνει με τον σχετικά πρόσφατο εποικισμό της από πρόσφυγες χριστιανούς της Τουρκίας και με την σιωπηλή αποδοχή της ονομασίας από τον Τίτο αλλά κυρίως οι τάφοι των βασιλιάδων και τα σκονισμένα εκθέματα στα μουσεία αποδεικνύουν ότι τα αρχαία μεγαλεία έχουν προ πολλού συρρικνωθεί σε αρχεία, βιτρίνες, σύμβολα και κινηματογράφο!
  τελεία και πάυλα.
  απάντηση76
   
-