Εξωστρεφείς δράσεις που θα κρατήσουν «ζεστό» το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τον νέο φορέα και τρόπους να περιοριστεί η γκρίνια που προκαλεί μια σειρά πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων, τα οποία ανακύπτουν στην πορεία προς το συνέδριο, αναζητούν οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Το κλίμα στις «εσωτερικές συσκέψεις» που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν ανάλογο εκείνου που επικρατούσε στα πηγαδάκια των στελεχών του κόμματος έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της πολυπληθούς Οργανωτικής Επιτροπής. Αισιοδοξία αλλά όχι ενθουσιασμός. Μαζί και ανησυχία. Για τα εσωκομματικά μαγειρέματα εν όψει συνεδρίου. Για την τελική μορφή του νέου φορέα και για την εκλογική του επίδοση. Αλλά, κυρίως, για τις αντοχές που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το 10% δεν σε κάνει πρωταγωνιστή»

Η ανησυχία αυτή μεταδίδεται και από στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ο αρχικός, βασικός πήχης του διψήφιου ποσοστού μοιάζει να έχει κατακτηθεί. Ωστόσο, όπως λέγεται, «ένα ποσοστό κοντά στο 10% δεν σε κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων». Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική που αναπτύσσεται βρίσκεται σε απόσταση από τις προβλέψεις της ηγεσίας. Στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξε η εκτίμηση, η οποία πάντως έγινε δεκτή με σοβαρές επιφυλάξεις, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα κινηθεί εκλογικά πολύ πάνω από το 15%. Επιπλέον, η «αξιοπρόσεκτη αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των ποσοστών της ΝΔ», όπως σχολίαζαν αρκετά στελέχη, προκαλεί προβληματισμό. Αν ο κ. Τσίπρας περάσει το μήνυμα πως οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τη ΝΔ, είναι βέβαιο ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πιεστεί εκλογικά, επισημαίνουν.
Η ανησυχία εντάθηκε και από το αποτέλεσμα της μάχης για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος από την ψηφοφορία, ενώ στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής υπήρξαν αναταράξεις, απόρροια της διαφορετικής στάσης που κράτησαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι στη διάταξη για τις απεργίες. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η ΔΗΣΥ θα την καταψηφίσει. «Δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε μια διάταξη που είναι σύμφωνη με τα όσα έχουμε υποστηρίξει» έλεγε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητές του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Προκειμένου όμως να αποφευχθούν οι ποικίλες συζητήσεις που θα δημιουργούσε μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, επελέγη η στάση του «παρών». Οι αναταράξεις δεν απεφεύχθησαν. Μπορεί ο κ. Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής να υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούνται μικρές διαφοροποιήσεις, σε δευτερεύοντα θέματα, ανάμεσα στη ΔΗΣΥ και στο Ποτάμι, αλλά στην ίδια συνεδρίαση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέφερε το θέμα της ενοποίησης, μετά το συνέδριο, των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Θολό τοπίο» στον δρόμο προς το συνέδριο

Στο οργανωτικό μέτωπο του συνεδρίου, διαμορφώνεται ένα θολό τοπίο. Ουδείς αυτή στη στιγμή είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των συνέδρων που συνεχώς αυξάνεται σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες και συσχετισμοί. Ο αριθμός των συνέδρων είχε αρχικά υπολογιστεί σε 3.500. Στη συνέχεια ο κ. Β. Κεγκέρογλου παρουσίασε μια πρόταση που τους ανέβαζε στους 4.800 και, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσει τελικά τις 5.000. Μόνο οι διορισμένοι σύνεδροι αναμένεται να φτάσουν τους περίπου 2.800.
Ενα άλλο θέμα που παραμένει ανοιχτό και δημιουργεί τριβές είναι η αναλογία μεταξύ διορισμένων συνέδρων. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου προέβλεπε ότι τουλάχιστον το 50% είναι εκλεγμένοι. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «γκρινιάζει το Ποτάμι», στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ ζήτησαν από τα επιτελεία των υπολοίπων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου να κάνουν ένα βήμα πίσω αποδεχόμενοι ο αριθμός των διορισμένων συνέδρων να είναι μεγαλύτερος των εκλεγμένων. Η πρόταση αυτή συνάντησε την έντονη αντίδραση, κυρίως, της πλευράς Ανδρουλάκη που διεμήνυσε ότι δεν συναινεί στην ανατροπή της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου για εκλογή τουλάχιστον του 50% των συνέδρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ είχε ζητήσει και για λόγους σεβασμού στους πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας το ποσοστό των εκλεγμένων συνέδρων να είναι μεγαλύτερο από αυτό των διορισμένων. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της γεωγραφικής κατανομής των συνέδρων που θα εκλεγούν. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση του άτυπου Συντονιστικού Συμβουλίου (συμμετέχουν ο Β. Κεγκέρογλου και οι εκπρόσωποι των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου) που αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές της εβδομάδας.

50-50 και στα όργανα του νέου κόμματος

Η πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις είναι αυτή που αφορά την εκλογή των οργάνων του νέου κόμματος. Θα ισχύσει και εκεί ο κανόνας του 50-50. Για παράδειγμα η Κεντρική Επιτροπή του υπό ίδρυση σχήματος θα εκλεγεί κατά 50% από το συνέδριο. Το υπόλοιπο 50% θα επιλεγεί από τα κόμματα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πρόταση αυτή θεωρείται ότι ενταφιάζει οριστικά την προοπτική για τη δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα για τον οποίο είχαν γραπτά δεσμευθεί οι υποψήφιοι αρχηγοί, και παράλληλα αγνοεί το ότι «οι 210.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες δεν περίμεναν υπομονετικά ώρες για να είναι συνιδρυτές μιας ομοσπονδίας κομμάτων». Ενδεικτική είναι η επισήμανση του Γιώργου Καμίνη στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής: «Δημιουργούμε ένα νέο ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών» υπογράμμισε με έμφαση. Αλλά η μορφή του σχήματος, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έχει αποφασιστεί από τους Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη, να είναι πολυκομματικό μέχρι τις εκλογές». Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το ποια θα είναι η συνέχεια.

«Να παρουσιάσουμε θέσεις»

«Πρέπει να πούμε κάτι στον κόσμο, να του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας» παρατήρησε στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η επισήμανση που έγινε είναι ότι υπάρχει ως βάση το πρόγραμμα «Ελλάδα» που έχει εκπονήσει η ΔΗΣΥ καθώς και το πόρισμα του διαλόγου μεταξύ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού κατά την πρώτη, ανεπιτυχή, προσπάθεια πολιτικής τους συμπόρευσης.

Φυσικά τα δύο αυτά κείμενα δεν απαντούν στην ανάγκη διαμόρφωσης πέντε βασικών θέσεων-μηνυμάτων που θα αναδειχθούν και θα περάσουν στην κοινωνία το μήνυμα ότι «δημιουργείται κάτι νέο πολιτικά». Ούτε, όπως επισημαίνεται, φτάνουν για να συγκινήσουν τους απογοητευμένους από την πολιτική, ή τους νέους ανθρώπους, η πρόταση για διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους που θέλει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ο Γιώργος Καμίνης, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή που θα προτείνει για το καταστατικό του κόμματος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η σκληρή σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση προς την οποία προσανατολίζει την ιδρυτική διακήρυξη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτές οι πέντε βασικές θέσεις-κλειδιά, προς το παρόν, αναζητούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ