Την περασμένη Τρίτη το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, γνωμοδότησε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει αρμοδιότητα να εξετάσει και θέματα πώλησης, όχι μόνο αγοράς όπλων. Η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (20 Δεκεμβρίου 2017) διεκόπη έπειτα από τον άγριο καβγά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μάκη Βορίδη, οι οποίοι επέμεναν ότι η Επιτροπή μπορεί να καλέσει προς ακρόαση τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία πρόσωπα.
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο να κληθούν σε ακρόαση τα πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο αίτημα που κατέθεσε ήδη η ΝΔ. Δηλαδή ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ταξίαρχος Μιχαήλ Παπαδάκης, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Κυριάκος Κυριακίδης και όποιο άλλο πρόσωπο θεωρηθεί ότι μπορεί να συνεισφέρει στην υπόθεση.

Η αντιπαράθεση

Αιτία της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν η ερμηνεία της διάταξης του Κανονισμού της Βουλής που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Αμυνας να μην παραστεί προς ακρόαση για ζητήματα εθνικής άμυνας, πλην των προμηθειών. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριζαν ότι η λέξη «προμήθεια» σημαίνει μόνο αγορά όπλων.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντιθέτως, επιχειρηματολογούσαν ότι εφόσον περιλαμβάνει την αγορά όπλων, με τα γνωστά προβλήματα κατά το παρελθόν, δεν μπορεί να εξαιρεί την πώληση και ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί για λόγους διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών. Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, κατηγόρησε την πρόεδρο της Επιτροπής ότι κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τον κ. Καμμένο, «όπως κάνει συνεχώς ο κ. Τσίπρας», παραβιάζοντας βάναυσα τον Κανονισμό της Βουλής.

Δίκοπο μαχαίρι

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου «και η πώληση στρατιωτικού υλικού υπάγεται στους κανόνες διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στους οποίους υπάγονται οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν την προμήθεια (αγορά) αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων».
Μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου είναι πλέον υποχρεωμένη να συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επαρκής μειοψηφία (2/5), η οποία θα ασκήσει το δικαίωμά της να καλέσει σε ακρόαση τα παραπάνω πρόσωπα.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση. Αν αρνηθούν να παραστούν οι δύο υπουργοί, θα είναι σαν να αποδέχονται τη σκιά μιας βαριάς κατηγορίας και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Ακόμα κι έτσι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα καταθέσουν οι Β. Παπαδόπουλος και Μ. Παπαδάκης και τι πολιτικό αντίκτυπο θα έχουν όσα πουν, καθώς έχουν μείνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη γνώση του Πρωθυπουργού για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, τον βαθμό ανάμειξης του κ. Καμμένου και τον χειρισμό των πληροφοριών που λάμβανε ο κ. Κοτζιάς από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ.
Και αυτό γιατί η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έχει μεγάλο βάθος και πρωταγωνιστές με αόρατες και ύποπτες διασυνδέσεις.

Η ιστορία του 1999

Ας διηγηθούμε πρώτα μια ιστορία, η οποία ξεκίνησε το 1999, τελεσιδίκησε το 2007, αλλά ακόμα και σήμερα διεκδικεί μερίδιο στην επικαιρότητα. Στις 24 Μαρτίου 1999, στις 21 Δεκεμβρίου 1999 και στις 12 Ιουλίου 2000 η εταιρεία Οπλική Τεχνολογία Ορντεκ Εβροντεφ ΕΠΕ πώλησε διάφορα ανταλλακτικά πολεμικών αεροσκαφών Mirage σε αραβική εταιρεία, η οποία ενεργούσε για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ορντεκ διαβεβαίωσε τους αγοραστές ότι τα ανταλλακτικά ήταν γνήσια και νέας κατασκευής και η αραβική εταιρεία κατέβαλε μια γενναία προκαταβολή για να τα αποκτήσει. Οταν όμως το υπουργείο Αμυνας των ΗΑΕ παρέλαβε το υλικό, διαπίστωσε ότι τα ανταλλακτικά όχι μόνο δεν ήταν γνήσια, αλλά μεταχειρισμένα, σε κακή κατάσταση και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πιστοποιητικά προέλευσης και εγγύησης που τα συνόδευαν. Οι Αραβες ερεύνησαν καλύτερα την υπόθεση και αντιλήφθηκαν ότι τα πιστοποιητικά συμβατότητας που συνόδευαν τα ανταλλακτικά, τα οποία εφέρετο ότι είχε εκδώσει η κατασκευάστρια Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ήταν πλαστά και το περιεχόμενό τους ψευδές!
Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και η Ορντεκ καταδικάστηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου για κακουργηματικού χαρακτήρα απάτη και πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος. Ωστόσο, πριν φθάσει στα δικαστήρια, η αραβική εταιρεία επιχείρησε να μετριάσει τη ζημιά. Στις 25 και 26 Ιουλίου 2001 εκπρόσωποί της πραγματοποίησαν συνάντηση στην Αθήνα με τον κατηγορούμενο εκπρόσωπο της Ορντεκ και υπέγραψαν μνημόνιο. Αυτό προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ορντεκ θα επέστρεφε μεγάλο τμήμα της προκαταβολής που έλαβε και ότι για κάποια ανταλλακτικά θα παρείχε πιστοποιητικά συμβατότητας από την ΕΑΒ τα οποία θα βεβαίωναν και τη γνησιότητά τους.

Ελεγχοι στην ΕΑΒ

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας έστειλε στην αραβική εταιρεία τα πιστοποιητικά που ζητούσε, πλην όμως ήταν όλα πλαστά, ειδικά τα πιστοποιητικά προέλευσης και εγγύησης της ΕΑΒ. Οπως αποδείχθηκε, ορισμένα από αυτά είχαν την υπογραφή του διευθυντή της Ορντεκ και κάποια άλλα της συζύγου τού κατηγορουμένου, η οποία είναι μέτοχος στην ίδια εταιρεία και επιβεβαίωνε ότι τα ανταλλακτικά ήταν γνήσια και νέας κατασκευής, ότι είχαν ελεγχθεί και εξεταστεί και ότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας.
Η Ορντεκ δήλωνε επίσης ότι κάποιοι έλεγχοι έγιναν στην ΕΑΒ. Και για τα πιστοποιητικά που εξέδωσε η ίδια, ότι «με το παρόν βεβαιώνουμε ότι το υλικό που κατασκευάστηκε και προμηθεύτηκε από την εταιρεία μας (…) είναι εργοστασιακής νέας κατασκευής και έχει ελεγχθεί και επιθεωρηθεί από την ποιοτική αξιολόγηση του εργοστασίου, συμμορφώνεται δε με τις συμβατικές απαιτήσεις».

Καταδίκη

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος δεν επέστρεψε τα χρηματικά ποσά που είχε συμφωνήσει υπογράφοντας το μνημόνιο του 2001, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ επέστρεψε οριστικά όλα τα ανταλλακτικά λόγω ακαταλληλότητας. Στο δικαστήριο αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι τα υλικά τα είχε κατασκευάσει πρωτογενώς η Ορντεκ και ότι τα πιστοποιητικά συντάχθηκαν από την αγγλική εταιρεία Eurodef Limited με την οποία συνεργαζόταν.
Υπήρχε και μια κατηγορία πιστοποιητικών για τα οποία δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την πλαστότητά τους και τα απέδωσε στην ανταγωνιστική γαλλική πλευρά, που θα ωφελούνταν πολλαπλώς στην προσπάθειά της να εξοβελίσει την Ορντεκ από τη σημαντική αγορά των Εμιράτων. Τόσο το Συμβούλιο Εφετών (βούλευμα 1128/2006) όσο και ο Αρειος Πάγος (απόφαση 1435/2007 ΣΤ Ποινικές) δεν πείστηκαν από τους παραπάνω ισχυρισμούς και καταδίκασαν τον εκπρόσωπο της Ορντεκ.

Η Ορντεκ μεταφέρει την έδρα της γύρω-γύρω στην Ελλάδα

Ας έρθουμε στο σήμερα. Η ιστορία του 1999-2000 παρουσιάζει σκανδαλώδεις ομοιότητες με αυτή που εκτυλίχθηκε το 2016-2017 και αφορούσε την απόπειρα πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.
Μόνο που στην πιο πρόσφατη περίπτωση όλα έγιναν από την ανάποδη. Τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιήθηκαν για να εξαπατήσουν την ελληνική και όχι την αραβική πλευρά – η προσπάθεια απέτυχε και στις δύο περιπτώσεις. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για «πατέντα», διότι οι ομοιότητες των δύο υποθέσεων δεν σταματούν σε αυτό το επιφανειακό επίπεδο. Ο διαχειριστής της Ορντεκ Ιωάννης Καβαρατζής (αυτός είναι το πρόσωπο που καταδικάστηκε από τον Αρειο Πάγο για κακουργηματική απάτη και πλαστογραφία) εμφανίζεται από το 2010 ως συνεργάτης της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ, της εταιρείας δηλαδή του Βασίλη Παπαδόπουλου, του μεσάζοντος στην υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Κοινές ιστοσελίδες

Και όχι μόνο αυτό. Η Ορντεκ δηλώνει ως έδρα της την έδρα της Ολυμπιακής Βιομηχανίας, στην Αξιούπολη Κιλκίς, δηλώνει κοινά στοιχεία επικοινωνίας, οι δύο εταιρείες εμφανίζονται σε κοινές ιστοσελίδες, έχουν κοινό IP location και ASN (Autonomous System Number). Το 2017 δημοσιεύθηκε η συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή του πρώτου ελληνικού μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος πολιτικής χρήσης «ΤΑΛΩΣ».
Ποια είναι όμως η Ορντεκ; Η εταιρεία Οπλική Τεχνολογία Ορντεκ Εβροντεφ ΕΠΕ ή Ordance Technology Eurodef LTD, με διακριτικό τίτλο Ordtech, ιδρύθηκε το 1998 (ΦΕΚ 6382/7-2-1998) με έδρα το Νέο Ψυχικό. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 στη Βρετανία ως εργοστάσιο μεταλλουργίας για την κατασκευή πυρομαχικών για αεροσκάφη και πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος. Σήμερα κατασκευάζει συστήματα οπλισμού αεροσκαφών, πυρομαχικά αεροσκαφών, αεροναυτικά συστήματα και αεροναυτική μηχανική, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξαρτήματα και συστήματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων κ.ά.

Τρίπολη-Οινόφυτα

Η εταιρεία εμφανιζόταν να έχει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, γενέτειρα του διαχειριστή της Ιωάννη Καβαρατζή, αεροναυπηγού – μηχανικού, οι οποίες όμως ήταν ανύπαρκτες. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία, μέσω της ιστοσελίδας της, φαίνεται να μεταφέρει συνεχώς την έδρα των εγκαταστάσεών της στα Οινόφυτα το 1999, στο Μαίναλο το 2001-2009 και σήμερα στην Αξιούπολη, όπως δηλώνεται στον χώρο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn.
Το 2003 μετονομάζεται σε Ηλεκτρομηχανική – Ορντεκ ΕΠΕ, με διακριτό τίτλο Electromechanical Ordtech LTD (ΦΕΚ 12294/2003), διατηρεί όμως στο Διαδίκτυο την επωνυμία Ordtech Military Industries – ΟΜΙ. Η σημερινή ονομασία της είναι Ηλεκτρομηχανική – Ορντεκ ΙΚΕ» (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή εταιρεία του 1 ευρώ) με έδρα το Νέο Ψυχικό.

Η δραστηριότητα

Αυτή η εταιρεία, που δηλώνει προσωπικό 2-10 άτομα, μεταφέρει την έδρα της γύρω-γύρω στην Ελλάδα και στην ιστοσελίδα της δηλώνει ότι «δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς, δεν υποβάλλει προσφορές, δεν εκδίδει εγγυητικά ομόλογα οποιουδήποτε τύπου, όπως Bid Bond, Bond Performance κ.λπ.», έχει την ακόλουθη καταγεγραμμένη δραστηριότητα:
Την περίοδο 2004-2005 συμμετείχε σε προμήθεια βομβών ΜΚ80 για το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας, ύψους 75-100 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια προχώρησε στην πώληση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αεροσκαφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (πρόκειται για την υπόθεση που κατέληξε στα δικαστήρια). Το 2011 εμφανίζεται σε ένα άρθρο του «Economist», ο οποίος αναφέρει ότι η εταιρεία έχει έδρα την Αξιούπολη Κιλκίς, ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας (;) και εξάγει ευρέως στην υποσαχάρια Αφρική. Το 2013 η Ορντεκ – με έδρα την Τρίπολη Αρκαδίας αυτήν τη φορά – εμφανίζεται στη στρατιωτική εγκυκλοπαίδεια «HIS Jane’s Weapons» ως παραγωγός ρουκετών και εκτοξευτήρων 68 mm.
Οταν τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν να πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τον Βασίλη Παπαδόπουλο και να μπαίνει και η ίδια στο κάδρο της δημοσιογραφικής έρευνας, η Ordtech Military Industries έσπευσε να διαγράψει από το ηλεκτρονικό προφίλ της οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ.
Τότε επανήλθε στο ιστορικό της ως χώρα ίδρυσης η Βρετανία και ως κύρια χώρα επικοινωνίας η Ελβετία.

Εταιρείες-φαντάσματα

Να σημειωθεί ότι ενώ το 2010 η Ορντεκ δήλωνε έδρα την Αξιούπολη, το 2011 μετακινήθηκε σε ανύπαρκτη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε διάφορες χώρες με offshore εταιρείες-φαντάσματα.
Από το 2016 και μετά η Ορντεκ εμφανίζεται στο Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο και στο Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο και τα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώνει ανήκουν στον Καβαρατζή και στην εταιρεία του Ηλία Παπαδόπουλου, πατέρα του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος την απέκτησε ως κληροδότημα.

Η Ordtech Military Industries βρίσκεται σε μαύρες λίστες επειδή εμπορευόταν βόμβες διασποράς, παρότι έχουν απαγορευτεί με τη Σύμβαση περί Πυρομαχικών Διασποράς του 2010 (μέχρι σήμερα 107 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά όχι οι ΗΠΑ). Τίποτα από τα παραπάνω δεν εμπόδισε το υπουργείο Αμυνας (Πολεμική Αεροπορία) να συνάψει το 2016 και το 2017 τουλάχιστον τρεις συμβάσεις, για ποσά της τάξεως των 3.000 ευρώ, με την Ορντεκ όπως φαίνεται στη Διαύγεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ