«Στόχος το 38%». Ολες οι δυνάμεις της ΝΔ συνενώνονται για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «Μακεδονικό» είναι ενδεικτικός της στρατηγικής την οποία θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση: αύξηση των εισροών ψηφοφόρων από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος και «στραγγαλισμός» της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο ζωτικός χώρος της.
Αντίδραση
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μεταδίδουν συνεργάτες του, δεν παρασύρθηκε από το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Μάλιστα διαπίστωσε από πρώτο χέρι κατά την περιοδεία του στην Πιερία και στην Πέλλα ότι η λαϊκή αντίδραση φούντωνε. Είναι χαρακτηριστική η φράση που του είπαν κάτοικοι σε χωριό της Πέλλας: «Πρόεδρε, καλύτερα να ψηφίσεις μνημόνιο παρά να δώσεις τη Μακεδονία».
Οσο ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τον Πάνο Καμμένο και να κατευνάσει την Εκκλησία, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών ταύτισε με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης ομογενοποιούσε τη θέση του κόμματός του. Το ρήγμα που, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν στη ΝΔ οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον νυν με τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, κατέληξε σε μια γραμμή την οποία αποδέχονται και οι ακραίοι και οι μετριοπαθείς της ΝΔ.

«Εν κρυπτώ»

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να ενημερώσει για ένα σοβαρό εθνικό θέμα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όχι τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή ακύρωσε κάθε έκκληση για συναίνεση. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε η ΝΔ στην πιο σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε μέχρι στιγμής για το θέμα φανερώνουν την οργή του κ. Μητσοτάκη. «Διαπραγμάτευση εν κρυπτώ», «ο Πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμα και έναντι του εθνικού συμφέροντος», «πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί».

Ακαμπτη στάση

Ο Πρωθυπουργός ώθησε τη ΝΔ σε μιαν άκαμπτη στάση, σε μια συγκυρία που το 75%-80% των πολιτών τάσσεται στις δημοσκοπήσεις κατά της συμπερίληψης του όρου Μακεδονία, ενώ για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ελεύθερους τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν. Τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν για το «Μακεδονικό» προτού καταθέσει η κυβέρνηση την οριστική και ενιαία πρότασή της.

Πολυγλωσσία

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι φανερό, δεν πρόκειται να χαρίσει ούτε έναν ψηφοφόρο στον κ. Τσίπρα ούτε είναι διατεθειμένος να υποθάλψει τη δημιουργία ενός ακροδεξιού κόμματος με αφορμή το όνομα της πΓΔΜ. «Δεν θα διαλύσει τη ΝΔ παραμονές των εκλογών» μεταδίδουν στελέχη της Πειραιώς, τα οποία εκτιμούν ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία εξαιτίας της αδύναμης κυβέρνησης των Σκοπίων και της πολυγλωσσίας της ελληνικής πλευράς.

«Υψηλή συσπείρωση και εισροές ψηφοφόρων από παντού»

Η ΝΔ, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει εισροές ψηφοφόρων από παντού, μεγάλη συσπείρωση, καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και παγιωμένη διαφορά τουλάχιστον δέκα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τόσο μακριά από τις εκλογές αναφέρουν στελέχη του κόμματος.

Το μικρό άνοιγμα της ψαλίδας, το οποίο υπερτονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποδίδουν στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. «Εμείς θα συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε την κυβερνητική μας πρόταση απέναντι στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα» παρατηρούν και υπογραμμίζουν ότι σε περίπου 500 ημέρες θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών «και μέχρι τότε θα έχουμε και εθνικές εκλογές».
Το 2018 θεωρείται «χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συμπορευθούν με τη ΝΔ ώστε «να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να έρθει στα πράγματα μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κοινωνικής αλλαγής». Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 26 Μαΐου 2019, με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα.

Νέα πρόσωπα

Μάλιστα, στην Πειραιώς επιμένουν τόσο στην ανάδειξη των δικών τους επιλογών ώστε επιχειρούν να βάλουν φρένο στη μεταγραφολογία των τελευταίων ημερών, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να ενσωματώσουν στη ΝΔ βουλευτές από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητους ενώ διαρκεί η κοινοβουλευτική περίοδος. Αντιθέτως, μεταδίδουν ότι το προσεχές διάστημα θα βγουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα – όχι απαραιτήτως υποψήφιοι – τα οποία μαζί με τους βουλευτές θα αποτελέσουν τη νέα ομάδα της ΝΔ.
Ωστόσο, παρότι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και για εκλογές εντός του 2018, επειδή δεν είναι μόνο το «Μακεδονικό» που πιέζει τον κ. Τσίπρα αλλά και τα μηνύματα των δανειστών για ενισχυμένη εποπτεία και όχι καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, δεν περιμένουν ομαλή και κανονική προεκλογική περίοδο.
Η ανακοίνωση της ΝΔ για τη συστηματική και οργανωμένη επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη προκειμένου να την καταστήσει «ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων» είναι ενδεικτική του προβληματισμού που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι το μόνο πεδίο το οποίο έχει απομείνει στην κυβέρνηση για να πολώσει το κλίμα είναι οι θεσμοί.
Οι υπεύθυνοι του Τομέα Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή στην οποία παραθέτουν 22 κυβερνητικές παρεμβάσεις τα τελευταία τρία χρόνια και του ζητούν εξηγήσεις.

Για τη Δικαιοσύνη

Ο μακρύς κατάλογος των περιπτώσεων τις οποίες η ΝΔ καταγγέλλει ως απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση περιλαμβάνει: Υποθέσεις όπως ο πειθαρχικός έλεγχος από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και ο συνακόλουθος διασυρμός του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου, ο οποίος μετείχε στη σύνθεση του ΣτΕ που έκρινε τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να είναι «δεσμευτικές αλλά όχι σεβαστές», ή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού που είχε παρομοιάσει τους δικαστικούς λειτουργούς με «παρακράτος».
Την «αντιθεσμική παρέμβαση» του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη. Την απόπειρα διαγραφής προστίμων από τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Τη δήλωση Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί «θεσμικό εμπόδιο», την οποία όπως επισημαίνεται δεν ανασκεύασε παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ