από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 

Τσίπρας: Λύση με σύνθετη ονομασία για πΓΔΜ χωρίς αλυτρωτισμούς - Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για εθνική επιπολαιότητα

Βέλη του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Σαμαρά - ΝΔ: Δεν απάντησε για την πΔΓΜ
Τσίπρας: Λύση με σύνθετη ονομασία για πΓΔΜ χωρίς αλυτρωτισμούς - Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για εθνική επιπολαιότητα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για «παράθυρο ευκαιρίας» στο Σκοπιανό έκανε λόγο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν όποια χώρα της περιοχής τα επιλέγει για να ασκεί εξωτερική πολιτική». Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής. «Διεκδικούμε επίλυση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν».

Σημείωσε ότι «η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης», ότι «διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος» και πως όμως «επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων», επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει, όμως, πως μένει να το δούμε στη πράξη.
«Ο Σαμαράς προτίμησε την πολιτική του καριέρα»

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ' αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης». Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».
«Στην τελική ευθεία για έξοδο από τα μνημόνια»

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος». Υπογράμμισε ακόμα ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον».

«Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», τόνισε ο ίδιος.

Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014».

«Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

«Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Και σήμερα», ανέφερε, «οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015».

ΝΔ: Δεν απάντησε για την ονομασία της πΔΓΜ ο Τσίπρας

«Πυρά» εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία που πραγματοποίησε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας το γεγονός πως δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;» αναφέρει το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα» συμπληρώνουν από την Πειραιώς.

«Υ.Γ.: Καθώς ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι τον κ. Μητσοτάκη ως εν ενεργεία πρωθυπουργό του συνιστούμε να κάνει απλώς λίγη υπομονή» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.Οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Hotel» και ξεκινούν σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται το Σάββατο στις 8 το βράδυ. Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή οι εργασίες ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Αύριο Σάββατο οι εργασίες ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 8 το βράδυ.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς: Τίτλος τιμής για εμένα τα λόγια του Τσίπρα 
Δημοψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ θέλουν οι Έλληνες 
Τσακαλώτος: Να αποφύγουμε την ενισχυμένη εποπτεία  
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτροπεία δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς σημειώνει η ομάδα 53+ 
Νίμιτς: Η πρότασή μου ενισχύει την ταυτότητα και το έθνος της πΓΔΜ 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Καλα τολμησε να κανεις τιποτα... | 21/01/2018 22:13
  Χωρις την αποφαση του κυριαρχου λαου και θα δημιουργησεις μεγαλες θυελλες και ανακατοσουρες... Ο Φραγκος εριξε τα ζαρια, μάζεψέ τα παρε και την περιστέρα σου και καντε την για Βενεζουελα πριν αντιμετωπισετε την οργη λαου.... φοβος Θεου.....
  Μεταναστης
  απάντηση20
   
   
  H κομματικη γραμμη του εμφυλιου ,και τα παραμυθια του χαλιμα | 20/01/2018 15:20
  Μη νομιζετε κ.Πρωθυπουργε πως ειμαστε ολοι συριζαιοι. Το Μακεδονια η αριστερα,ειτε κκε ειτε κκε εσωτ,ειτε συριζα κλπ τοχε δωσει σε ανυποπτο χρονο.Η υποχωρηση της ΝΔ,εγινε σε καιρους ΧΑΛΕΠΟΥΣ οπου το διεθνες περιβαλλον ηταν αρνητικο απεναντι μας.Αν ο τοτε γγ ΝΑΤΟ ειχε τοποθετηθει οπως προσφατα,δεν υπηρχε περιπτωση χρησης του ονοματος. Εσεις με τα ανω κατω δεξια αριστερα Μακεδονια εισαστε σε ντελιριο,του ενδοτικου συντροφικου πλαισιου που ειχατε διαμορφωσει μεταπολεμικα και που ανενδοιαστα θα εφαρμοσετε. Κατι σαν το αηδιαστικο χειροφιλημα του λαφαζανη προς πουτιν.Γιατι μαλλον και αυτουνου του κακομοιρη,θα τουρθε ντελιριο με καθυστερηση και μπερδεψε τον πουτιν με τον αιμοσταγη πατερουλη.
  DKK
  απάντηση20
   
   
  Οίηση και πολιτική. | 20/01/2018 12:05
  Δεν θα γίνω αυτόκλητος υπερασπιστής του κ. Αντώνη Σαμαρά, άλλωστε θεωρώ ότι δεν θα επιθυμούσε να το κάνει ο οιοσδήποτε γι’ αυτόν. Ωστόσο, διαβάζοντας την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, μου ‘ρχονται στο νου κάποια πράγματα και θέλω να τα επισημάνω: Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ ισχυρίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκτισε την προσωπική πολιτική του καριέρα πάνω στο Σκοπιανό, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι για να γίνει Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια Πρωθυπουργός ψηφίστηκε από τη βάση του κόμματος και από την Ελληνικό λαό, αντίστοιχα. Θα πρέπει κάποιος να θυμίσει στον κ. Πρωθυπουργό ότι ο ίδιος, όντας ένας απλός Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας, έγινε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάριν του δακτυλιδιού που του φόρεσε ο πρώην Πρόεδρος του κ. Αλέκος ΑΛΑΒΑΝΟΣ, ο οποίος επανειλημμένως έκτοτε έχει δηλώσει ότι το σκυλομετάνοιωσε για την συγκεκριμένη επιλογή του. Ας μην υπεραίρεται, λοιπόν, ο κ. Πρωθυπουργός και κατά την προσφιλή συνήθειά του να μη εξαπολύει μύδρους κατά των πολιτικών του αντιπάλων γιατί ο κόσμος παρακολουθεί και γνωρίζει το πολιτικό παρελθόν και τη συνέπεια λόγων και έργων του κάθε Αρχηγού-Προέδρου κόμματος και κρίνει. Λίγο αυτοέλεγχος νομίζω ότι δεν θα έβλαπτε!
  Ένας πολίτης
  απάντηση20
   
   
  οι υπεύθηνοι για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. | 20/01/2018 11:09
  Εφόσον το "Μακεδονία" στην σύνθετη ονομασία είναι καθιερωμένο, ας ποντάρει η Ελληνική αντιπροσωπεία στην εν λόγο "εθνικής τους ταυτότητας" πιστεύω έχουν τόση πλύση εγκεφάλου του ότι είναι "Μακεδόνες" ώστε ποτέ δεν θα το δεχθούν σαν διαπραγματεύσιμο, άρα αυτοί θα είναι και οι υπεύθηνοι για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.
  Zaglos
  απάντηση11
   
   
  Το μεν κρατίδιο των Σκοπίων, όπου για την ώρα πλειοψηφούν οι βουλγαροσλάβοι, ούτως ή άλλως πνέει τα λοίσθια – | 20/01/2018 10:31
  άλλωστε εμείς το σώσαμε απ' την κατάλυσί του απ' τους Αλβανούς την 10ετία του 1990. Η κατάρρευσή του είναι μακράν πιθανότερη απ' την επιβίωσί του. Ας προσέξουμε όμως να επιτύχουμε εθνική συναίνεσι για την πλέον συμφέρουσα (για μας) λύσι τώρα - και να μην αφήσουμε να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία. Όπως το 1992, όταν ο Κύρο Γληγόρωφ είχε συμφωνήσει στο "Σλαβομακεδονία" (όνομα συμφέρον για μας), αλλά Εβερτ, Αθ. Κανελλόπουλος και Βαρβιτσιώτης επήγαν στον Κ. Μητσοτάκη και τον απείλησαν ότι αν επιμείνει στην ανωτέρω συμφωνία (που σαφώς μας συνέφερε), θα τον ρίξουν. Και η συμφωνία ακυρώθηκε...
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση20
   
   
  OI KYRHTSIDES | 20/01/2018 09:52
  ME TROMERH EPIPOLAIOTHTA OI SYRIZANEL DEXONTAI SYN8ETH LYSH, ME ALLA LOGIA "NOVA MACEDONIA" , DIXOS KAN NA MA8OYN AN AYTOI EXOYN SKOPO NA ALAKSOYN TO SYNTAGMA, EDAFIKO, K.T.L. K.T.P. KANONIKA TO ONOMA EINAI TO TELEYTAIO PRAGMA, ENO AYYTOI MAS TO PAROYSIAZON SAN TO KYRIO, H ELLADA DEN MPORH NA POYLAH THN ISTORIA THS STOYS SLAVOALBANOGYFTOYS, ME ANTALAGMA OYTE MIA DEKARA, ENO OI KYRITSIDES MAS LENE OTI DEN EINAI E8NIKO PROBLHMA
  andreas
  απάντηση10
   
   
  ηγετίσκος | 20/01/2018 08:24
  θα περάσει στην ιστορία ως ο ηγετίσκος εκείνος που με την υπογραφή την δική του και του κοτζιά παρέδωσε για πρώτη φορά Ελληνική Ιστορία σε άλλους .Αιώνια ντροπή του ..
  Κωνσταντίνος Ε
  απάντηση20
   
   
  Goudi | 20/01/2018 06:26
  Tsipla Soume sto goudi na se doume.me ta psemata irtes Kai me ta psemata tha figis.
  Arketo Kako ekanes stous eines
  απάντηση00
   
   
  kyriakos | 20/01/2018 03:35
  Ποιος πιστεύει τον Αλήτη; Ποιος πιστεύει το κατακάθι που ανέβηκε ψηλά;
  kyriakos
  απάντηση10
   
   
  FYROM | 20/01/2018 00:24
  Το όνομα FYROM ήδη αποτελεί σύνθετη ονομασία και κατά τον μεσολαβητή. Ποιο όφελος θα έχουμε ως Ελλάς από την αλλαγή του;
  Kyriakos
  απάντηση10
   
   
  Ονομασια | 19/01/2018 22:07
  Γιατι δεν ονομαζωνται δημοκρατια τον Σκοπιον και τελος . Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ειναι μια και ειναι Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η τελια και παυλα ανιστοριτη .
  makedonas
  απάντηση10
   
   
  Με πιο δικαίωμα | 19/01/2018 21:54
  Πιος είσαι εσυ και πουλάς την Μακεδονία,πουλά τη μάνα Μ....
  Θα το βρεις
  απάντηση10
   
   
  Εικόνα καρπαζοεισπράκτορων και μόνο..... | 19/01/2018 21:44
  Θλιβερή η εικόνα του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος (εκτός ενός και μόνο κόμματος), να παρακαλά τους Σκοπιανούς να δεχθούν Βόρειες Μακεδονίες, Ανω Μακεδονίες......και αυτό μάλιστα να θεωρείται και επιτυχία για εμάς......Μόνο ένας συφερτός κατ' επάγγελμα αποτυχημένων θα μπορούσε να οδηγήσει μία χώρα-μόρφωμα με ιστορία.....25 ετών.....να έχει εγκαθιδρύσει διεθνώς τον όρο Μακεδονία απλά με έξυπνη και μαζική υπερπροπαγάνδα και σωστές συμμαχίες γεωπολιτικά. Πλέον χωριζόμαστε στους "ΝΑΙ στο όνονμα Μακεδονία" και στους "ΟΧΙ στο όνομα Μακεδονία". Εάν οι πρώτοι ονειρεύονται ότι θα βρουν χρήσιμους ηλίθιους να τους σιγοντάρουν, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
  kostas
  απάντηση10
   
   
  Εως πότε... | 19/01/2018 20:57
  Μεχρι πότε, τέλος πάντων, ο άνθρωπος αυτός θα εξακολουθεί να ευλογά τα γένεια του;; Στην Κρήτη λένε μια μαντινάδα: Του άντρα δεν είναι πρεπό τα κάνει να διηγάται Οι άλλοι θα τα μολογούν κι αυτός θα τ' αφουρκάται .........................
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
-