Για «παράθυρο ευκαιρίας» στο Σκοπιανό έκανε λόγο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν όποια χώρα της περιοχής τα επιλέγει για να ασκεί εξωτερική πολιτική». Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής. «Διεκδικούμε επίλυση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν».

Σημείωσε ότι «η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης», ότι «διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος» και πως όμως «επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων», επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει, όμως, πως μένει να το δούμε στη πράξη.

«Ο Σαμαράς προτίμησε την πολιτική του καριέρα»

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ’ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης». Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Στην τελική ευθεία για έξοδο από τα μνημόνια»

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος». Υπογράμμισε ακόμα ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον».

«Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», τόνισε ο ίδιος.

Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014».

«Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

«Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Και σήμερα», ανέφερε, «οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015».

ΝΔ: Δεν απάντησε για την ονομασία της πΔΓΜ ο Τσίπρας

«Πυρά» εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία που πραγματοποίησε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας το γεγονός πως δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;» αναφέρει το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα» συμπληρώνουν από την Πειραιώς.

«Υ.Γ.: Καθώς ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι τον κ. Μητσοτάκη ως εν ενεργεία πρωθυπουργό του συνιστούμε να κάνει απλώς λίγη υπομονή» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Hotel» και ξεκινούν σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται το Σάββατο στις 8 το βράδυ. Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή οι εργασίες ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Αύριο Σάββατο οι εργασίες ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 8 το βράδυ.