Σφόδρα ενοχλημένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί και να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, ενώ έχει αγνοήσει το αίτημα των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία η οποία δεν βοηθά στη στήριξη μιας εθνικής γραμμής σε συναινετικό κλίμα. Αντιθέτως στην ΝΔ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Μακεδονικό για να διχάσει τη ΝΔ, αλλά έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιείται και στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ για το ζήτημα. Όπως αναφέρει:

«Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος.»

» Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί».

Νωρίτερα, στην ενημέρωση που έκανε η Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι απολύτως ανεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της συζήτησης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον Ο.Η.Ε. Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης.»

» Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση».

Όλοι διαβάζουμε εφημερίδες και site, είπε, και αν αυτό θεωρείται ενημέρωση έχουμε όλοι ακριβώς την ίδια ενημέρωση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα έπρεπε να προέλθει από την κυβέρνηση στην έναρξη αυτής της πορείας, αλλά εφόσον συγκληθεί θα προσέλθει σε αυτό ο Γιώργος Κουμουτσάκος και θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή το σύνολο της κυβέρνησης.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν βουλευτές της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είπε ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν».

Η κυρία Σπυράκη, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για το Μακεδονικό, σημειώνοντας ότι «το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο. Η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το εύρος της χρήσης του και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού. Όμως, αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεια του Μαξίμου για τη Νέα Δημοκρατία που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει η κυβέρνηση, που – κατά τα άλλα – είναι λαλίστατη, εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη την οποία είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, και φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι σε αυτό το θέμα και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης».