Για την πορεία των των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή το βράδυ της Πέμπτης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00.

Υπήρξε συμφωνία ως προς την ανάγκη να υπάρξει εθνική συναίνεση και υπευθυνότητα, ενώ σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το σεβασμό του στις τοποθετήσεις και στις ευαισθησίες της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι θα κρατά ενήμερο τον Αρχιεπίσκοπο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή έρχεται μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του πρωθυπουργού για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσω των οποίων έπεσαν οι τόνοι, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν θέλει την Εκκλησία απέναντι για αυτό το θέμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ έχει αγνοήσει το αίτημα των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις Ιερώνυμου»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων» αναφέρει η Αρχιεπισκοπή και συμπληρώνει πως ο κ. Τσίπρας «επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και στις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».