Μια καλή ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να ικανοποιηθεί το αίτημα των τάσεων, προεξαρχούσης της ομάδας των 53, για συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων αποτελεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο.

Κυρίως όμως θα αποτελέσει ευκαιρία για «ψυχοθεραπεία», δεδομένου ότι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είναι διάχυτη η ανησυχία και ο προβληματισμός για την ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.

Σε αυτήν, θα κυριαρχήσει η νομοθετική κατοχύρωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η διαχείριση της επόμενης μέρας, όπως ακριβώς εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ενστάσεις υπάρχουν, επίσης, για τη μεταναστευτική πολιτική και τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα.

Κορυφαίο θέμα προς συζήτηση θα αποτελέσει και αυτό των συμμαχιών, υπό το πρίσμα τόσο της στάσης Καμμένου-ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό όσο και των διευρύνσεων που επιχειρεί το Μαξίμου.

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Τετάρτη, η οποία χαρακτηρίστηκε από αμηχανία σχετικά με την «καθαρή» έξοδο, γεννώντας την ανάγκη νέας επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η οικονομία κυριάρχησε έτσι στην ατζέντα της συνεδρίασης, μαζί με το Σκοπιανό, με πολλές και αντικρουόμενες απόψεις στελεχών, οι οποίες είχαν κοινό παρονομαστή την αγωνία για το πώς θα πορευτεί η χώρα μετά τον Αύγουστο και την (τυπική) έξοδο από το μνημόνιο. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε, είναι πως προφανώς και θα υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή και μια σχετική ελευθερία δράσης για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι όλες οι αποφάσεις εφικτές, καθώς θα παραμείνει μιας μορφής εποπτεία.

Έτσι, σε μια πρώτη προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες, συμφωνήθηκε οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής να είναι συχνότερες το επόμενο τρίμηνο, ούτως ώστε να παρακολουθείται βήμα-βήμα η πορεία προς την έξοδο του προγράμματος και να συμβάλλει ο κομματικός οργανισμός στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για τη διαπραγμάτευση και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Αρκετά στελέχη ζήτησαν να υπάρξει ατζέντα για την επόμενη μέρα, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, οι οποίες προσιδιάζουν στα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν στο επίκεντρο τους εργαζομένους (αύξηση κατώτατου μισθού, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας κτλ.).

Αν και δεν προχώρησε σε πλήρη εισήγηση, ο Πρωθυπουργός, σε μια σύντομη τοποθέτησή του, «κάρφωσε» τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει το στόχο της». Και πρόσθεσε ότι «έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018». Ως θετικό στοιχείο καταγράφηκε επίσης η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνεται πάντως ότι η προσδοκία του ανασχηματισμού και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης συνέβαλαν στο να κρατηθούν σχετικώς ήπιοι τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα γίνει το ίδιο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς η ομάδα των 53 αναμένεται να επανέλθει στα ζητήματα που έχει κατ’ επανάληψη θέσει, κατεβάζοντας τη δική της ατζέντα.